Cengiz Aldemir/ANKARA - Koronavirüs: Neler oluyor, neler yapılmalı? gibi sorulara Sosyal Politikalar çerçevesinde çözüm önerilerinde bulunan CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İz gazeteye konuştu. Okulların kapalı olduğu dönemde 15 yaşın altında çocuğu olan ebeveynlerin en az birine izin verilmesi gerektiğini söyleyen Böke, Sosyal sigortası olmayanların sağlığa, gıdaya ve hijyen malzemelerine ücretsiz erişiminin sağlanmasını istedi. Toplumsal sağlığın sadece fiziki sağlıkla ortaya çıkmadığını vurgulayan Böke, aynı zamanda geleceğe dair umudun, istikrarın ve belirliliğin olduğu ortamlara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

EBEVEYİNLERDEN BİRİ İZİNLİ OLMALI

Sosyal devleti güçlendiren adımların acilen atılması gerektiğini söyleyen Böke, “ Bu kapsamda acil eylem planı içerisinde hızlı adımın atılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz: Çocukların tatilde olduğu süreç içerisinde, 15 yaş altında çocuğu olan ebeveynlerden en az birisinin, kamu çalışanı ise birisinin idari izinli, özel sektör çalışanı ise mazeretli izinli sayılması hızla sağlanmalıdır.

SGK’SI OLMAYANLARA DESTEK

Sosyal sigortası olmayanların sağlık sistemine erişimi için güçlü adımlar atılmalıdır. Sosyal yardım alıyor olan yurttaşlarımızın, sağlıkla ilgili bütün yardımları ki, bunun içerisine salt sağlık sistemine erişim değil, gıda, hijyen ihtiyacını giderecek malzemeler ve tıbbi malzemelere erişimi kadar sağlıklı barınma koşulları olduğunu da gözeterek, sosyal politika programlarımız hızla revize edilmeli ve güçlendirilmelidir.

MAHALLİ HASTANELERİN ÖNEMİ

Şehir hastaneleri kurulurken kapatılmış olan yerel ve mahalli hastaneler hızla atıl kapasiteden kurtarılmalı ve bu kapasiteler kullanılır hale getirilmeli. Özellikle şehir hastanelerine fiziken erişimi zorlaşmış olan dezavantajlı kesimlerin hızlı erişimi ve kendi mahalli bölgeleri içerisinde erişimini kolaylaştıracağı için önemli bir sosyal politika olarak karşımızda duruyor” önerisinde bulundu. Böke, bu önlemlerle beraber, özel veya kamudan bağımsız olarak, bütün sağlık sistemi içerisinde olan kurumların kamucu bir anlayışla ve toplumcu bir çerçeveden iş yapmalarını sağlayacak bütün düzenlemelerin bugünden itibaren hayata geçirilmesini istedi.

7 MİLYON İŞSİZ KORUNMALI

Toplumun sağlıklı bir yaşam için her bireyin işsizlikten korunduğu, iş güvencesinin devam edeceğini hissettiği koşullara ihtiyacı olduğunu vurgulayan CHP’li Böke, “Ortaya konulacak olan ekonomi ve sosyal politikalar bütününün merkezinde, çalışma hayatı ve emekçilerin korunması olmalıdır. Bugün işsiz olan 7 milyon kişi bu çerçeve içinde çözüm bekliyor. Bu bağlamda işsizlik fonu devreye sokulmalı kapsamını ve yararlanma sürelerini uzatmalıyız. Uzaktan çalışma sistemine hızla geçilmelidir. Riskli iş alanlarındaki çalışma süreleri mazeret izni sayılarak kısaltılmalıdır. Fırsatçılığa karşı fiyat artışları engellenmelidir. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalıdır” önerilerini sıraladı.

Editör: Haber Merkezi