CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- AKPM raportörleri CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve OECD raportörü Georgios Katrougkalos, yaptıkları açıklamada, ‘’Koran virüsün küresel düzeyde yayılması salgının kontrol edilmesi için olağanüstü tedbirlerin alınmasına yol açtığı belirtildi. Ulusal politika yapıcılar bir yandan sağlık krizini hafifletmek için mücadele ederken, aynı zamanda sağlık sistemlerini iyileştirmeli, hızlı ve kapsayıcı bir ekonomik toparlanmayı elde etmeli, sürdürülebilir büyümeyi desteklerken sosyo-ekonomik hakları korumalı” ifadelerine yer verdi.

“Devletler politikalarını belirlerken bu somut kanıta dayalı analizleri ve verileri mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.” denilen açıklamada Raportörlerin önerileri ise şöyle:
-Düşük gelirli hane halkları, bağımsız ve iş güvencesi olmadan çalışanlar başta olmak üzere tüm çalışanlara doğrudan gelir desteği sağlanmalı (sınırlı bir süre), sosyal refah ödemeleri geliştirilmelidir.
-İşsizlik sigortası gibi sosyal güvencelerin kapsayıcılığı ve süresi arttırılmalıdır.
-Sağlık ve diğer acil ihtiyaç duyulan sektörlerdeki çalışanlara vergi muafiyetleri uygulanmalıdır.
-Temel ihtiyaç tüketim malları ile hizmetlerinde vergiler düşürülmelidir.
-İşveren ve kendi hesabına çalışanların sosyal güvenlik prim katkıları, maaş ve ücretlerden kesilen vergiler ve gerekli durumlarda hayat kurtaran elzem ithalatlardaki vergiler düşürülmeli veya ertelenmelidir.
-Yeşil enerji yatırımlarına, küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklanan güçlü ekonomik teşvik programları uygulanmalıdır.
-Ekonomik dalgalanmalarda gelir, tüketim ve yatırım harcamalarına istikrar sağlayacak otomatik düzenleyici vergi ve transfer ödemeleri gibi hızlı etki edebilecek müdahale mekanizma ve politikaları daha etkin kullanılmalıdır.
-Uzaktan çalışmaya yönelik politikalar desteklenmeli, kurallar ve destek mekanizmaları kurulmalıdır.
Raportörler ayrıca “Üye ülkelerin parlamentolarını ve hükümetlerini, bunun yanı sıra sosyal tarafları ve tüm sivil toplum örgütlerini, krizin en kötü etkilerini özellikle en kırılgan toplumsal gruplar için yumuşatabilmek ve böylece kapsayıcı ve sorunsuz bir toparlanmayı sağlayabilmek için OECD’nin ortaya koyduğu kanıta dayalı analizleri değerlendirmeye veya uygulamaya’’ çağırdılar.

Editör: Haber Merkezi