Cengiz Aldemir/ANKARA - İstikrar kalkanı adı ile ortaya konan ekonomi paketini eleştiren Böke, çarpık düzeni koruma üzerine hazırlanmış bir paket olduğunu söyledi. İlk pakette kredi, borç ve konut sektörü olduğunu hatırlatan Böke, İz gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, varlık fonu düzenlemesine dikkat çekerek, “Çarpık düzen dediğimiz şey, ülkeyi yöneten iktidarın var olan kaynakları rant üzerinden yandaşlarına aktarımıdır. Bu zaten salgın öncesi kırılgan bir yapı oluşturmuştu ekonomide. Kiriz karşısında da o pakette daha çok kredi, borç, yandaş kurtarma faaliyetleri ve aşırı finansallaşmış politikaları görüyoruz. Türkiye’deki paketlerin özünü özetle düzeni koruma paketleri olarak görebiliriz” eleştirisinde bulundu.

VATANDAŞLIK GELİRİ

İktidarın var olan sorunun kaynağına inmediğini ve sonuç üzerinden gitmeyi tercih ettiğini kaydeden Böke, gerçeklerden kopuk bir anlayışla bu süreci idare etmeye çalıştığını ileri sürdü. 2015 Yılında CHP’nin seçim bildirgesinde yer alan ekonomi paketini hatırlatan Böke, “Bu paketimiz aslında bir sosyal devlet anlayışıyla hazırlanmış ve bugün öyle bir paket oluşturulsaydı birçok sorunu aşmış olurduk. Bugün bu pakete ek olarak bir vatandaşlık geliri de eklemek gerekiyor. Bu yaşanan süreç bunun olması gerektiğini ortaya koymuştur” tespitinde bulundu.

SAĞLIK METALAŞTIRILAMAZ

Şeffaf ve katılımcı olmayan süreçlerde, kurumlara ve onları yönetenlere karşı güven sıkıntı yarattığının altını çizen CHP’li Böke, var olan kaynakların gelir yaratacak alanlara aktarılmayışından kaynaklı olduğunu söyledi. Böke, “Bırakınız yapsınlar anlayışı, yani her şeyi piyasaya teslim eden zihniyettir. Bunun çözümüne, temel insan haklarını içine giren ekonomik ve sosyal haklar üzerinden bu tanımlamaları yaparak başlayabiliriz. Sağlık bir haksa eğer, alınıp satılan bir ürün olamaz ve metalaştırılamaz. Eğitim de aynı şekilde. Bu duru o zaman kamuya bir rol biçiyor. Diyor ki, özelleştirmelerden vazgeç ve sağlık alanında tam kamucu bir düzen kur. Devletin stratejik alanlarda tekelci olması gerekiyor. Sermaye tekelci gücünü kullanarak emeği sömürdüğü için emek konusunu da buna katmamız gerekiyor”

EKONOMİDE RADİKAL ADIMLAR

Araştırma ve geliştirme alanlarında da kamucu anlayışı işaret eden Böke, devletin aynı zamanda özel sektöre destek vererek yol gösterici olması gerektiğini söyledi. Belli alanlarda kamuya, destekleyici, düzenleyici ve üretici rolünün verilmesinin önemine değinen Böke, hiçbir alanda gücün piyasalara teslim edilmemesi gerektiğini vurguladı. Böke şöyle konuştu: “ Özel sektör sadece kendi karını gözettiği zaman yeterince araştırma ve geliştirme yapmaz. Oysa ki yaptığı ARGE’nin kamusal başka alanlarda faydaları vardır. Bugün neden aşı ve ilaç peşinde koşuyoruz? Bu gibi şeyler çok güçlü sermaye gruplarına teslim ediliyor. İktidara çağrım ise, önerdiğim şeyleri içinde barındıracak, ekonominin yapısını yeniden değerlendirecek ve değiştirecek radikal adımlar atılmasıdır ” çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi