CENGİZ ALDEMİR/ANKARA - Tüm ağırlığıyla yaşanan COVID-19 pandemisi nedeniyle özel sağlık kuruluşlarındaki çalışanların hızla yaygınlaşan iş güvencesi ve gelir kaybı sorunlarını meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, “Her ne kadar işten çıkarmalar yasaklanmışsa da, İş Kanunu’na eklenen geçici 10. maddeye dayanarak çok sayıda sağlık çalışanı ücretsiz izne ayrılmaya zorlanmaktadır” dedi.

O KURUMLAR KAPANMA NOKTASINDA

Özel sağlık kuruluşlarında ücretsiz izne çıkarılmayan çalışanların yüzde 36’sının gelirlerinin en az yüzde 30’unu kaybettiklerini vurgulayan Böke, hak ediş usulüne göre çalışan hekimlerin bir bölümünün ise gelirlerinin tamamına yakınını yitirdiklerini belirtti. Çalışanların ve diğer sabit giderlerini ödemekte zorlanan muayenehaneler ve özel laboratuarların kapanma noktasına geldiğini kaydeden Böke, 18 nisan 2020 tarihinde sonuçları açıklanan Ankara Tabip Odası’nın özel sağlık alanında çalışanlara yönelik yaptığı ankete dikkat çekti.

Böke, anket verilerine göre çalışanların; yüzde 48’i ücret ve hakediş ödemeleriyle ilgili sorun yaşadığını, yüzde 22’sinin ise ücretlerinin en az yarısını kaybettiğini belirtti. Yine ankette çalışanların yüzde 21’inin ücretsiz izne ayrılmak zorunda bırakıldığını, yüzde 60’ının ise ücretsiz izne veya sağlık raporu almaya zorlandığı bilgisini paylaştı. CHP’li Böke konu ile ilgili önergesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan şu sorularına yanıt istedi:

1-Ücretsiz izne ayırmaların İş Kanunu’na eklenen geçici 10. maddeye dayandırıldığı anlaşıldığına göre, bu konuda sorunun çözümün dair planlanan bir düzenleme var mıdır?
2- Pandemi mücadelesinin en önemli unsurlarından olan sağlık çalışanlarını yaşadıkları gelir kaybıyla geçim sıkıntısına sürükleyen bu durumun önlenmesi için hangi tedbirlerin alınması düşünülmektedir?
3- Pandemi ile mücadelede sağlık iş gücünün en önemli etken olduğu dikkate alınırsa, ücretsiz izne ayrılmak, rapor veya yıllık izin kullanmak zorunda bırakılan veya gelirleri azalan sağlık çalışanlarının talepleri halinde geçici veya kalıcı olarak kamuda görevlendirilmesi konusunda bir hazırlık yapılmakta mıdır?
4- Açıklanan ekonomi paketlerinde muayenehanelerin ve özel laboratuarların yaşadığı sorunların giderilmesine dönük önlemlere yer verilmesi planlanmakta mıdır?
5- Pandeminin devamında özel sağlık kuruluşlarına, muayenehanelere, özel laboratuarlara daha çok ihtiyaç olacağı öngörüldüğünden, bu kuruluşların kapanmasını engellemek, hizmete hazır halde tutmak için ne tür destekler planlanmaktadır?

Editör: Haber Merkezi