CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- İz Gazete'ye konuşan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, iktidara geldiklerinde AKP iktidarının özellikle mega ve çılgın projelerinin mercek altına alacaklarını, kamuya faydalı projeleri ise destekleyerek devamını sağlayacaklarını söyledi.

Kamu zararının bilerek ve istenerek yaratıldığı düzenin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Böke, kamu zararının ortaya çıkmayışını ise, “Kamusal alandaki projelerin içindeki detayları, verilmiş olan sözleri, boyutunu taahhütün kime nasıl verildiğini bilmiyoruz. Bu ‘ticari sır’ diyen anlayışı değiştireceğiz. Kamunun kaynağını harcıyorsan eğer halka hesap vereceksin” dedi.

HASTANE VE KÖPRÜLER

Projelerin maliyetinin gizlenmiş olmasına rağmen ne kadara mal olduğunu somutlayan bazı veriler üzerinden değerlendirmelerde bulunan Böke, tamamı işleme girmemiş olan şehir hastaneleri ve köprüleri işaret ederek, “ Yılda 49 milyon araç garantisi verilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 2019 yılında 13 milyon aracın geçtiğini ve köprüyü yapan şirkete 36 milyon araçlık ödeme yapıldığına dikkat çekerek, “Bu bize şunu söylüyor! daha makul bir fiyatlamayla halkın kullanımına açmak ve kamunun zaten yüklendiği bu yükün çok daha azını yüklenerek birilerine kaynak aktarmadan bu köprüler işlevsel hale getirilebilir. Akıcı olan, kamu yararı gözeten ve kamusallaştırmadan kastımız da bu. Kamu zararı yaratan mega ve çılgın projelerde böyle bir zarar tespit edildiği andan itibaren o projeyi kamulaştırma havuzun içerisine dahil edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

ÖZELLEŞTİRMELER KAMUYA YÜK

Liyakat temelli devlet yapısının kamu zararlarını bir bir ortaya çıkartacağının altını çizen Böke, kendisinin ve CHP’nin hiçbir zaman kamulaştırma karşıtı olmadığını vurguladı. Türkiye’nin özelleştirmeler yoluyla uğradığı zararlara dikkat çekerek, “ Sosyal devlet kendi politikasının merkezine almış olan bütün siyasi yapılar, Türkiye ve dünyada özelleştirmelerin özellikle anayasal hakla korunuyor olan kamusal olması gereken alanlarda büyük bir maliyet yarattığını dile getiriyorduk. Bunun bu dönemde daha çok duyuluyor olmasının temel sebebi bence biraz da sağlık sistemlerinin özelleştirilmiş olması nedeniyle pandeminin çok ağır yaşanmış olması. Sosyal güvenlik sisteminin ortadan kalkmış olması nedeniyle 2008’den beri devam ediyor olan ağır ekonomik eşitsizlik koşullarında kendini güvencesiz hisseden dünyadaki milyarlarca insanın, “ ya bir dakika burada bir aksilik var” diye kulak kabartmış olması. Esasında yıllardır var olan politikanın daha görülür ve duyulur hale gelmiş olmasına neden oldu. Kamucu politikaların öncelendirilerek daha da vurgulanması gerektiğine inanıyorum” yorumunda bulundu.

DEĞİŞTİRMEYE GELİYORUZ

Üretim yerine rantı tercih etmiş olan tek adam yönetimini değiştireceklerini vurgulayan Böke, ranta izin vermeyeceklerini, üreten, girişimcilik yapan ve emeğini veren herkesi destekleyeceklerinin altını çizerek, “ Bir şeyi daha değiştireceğiz. Düzenin yandaşlık üzerinden tarif edilmesi değil, hukuk çerçevesi içerisinde bu toplumun her yurttaşını eşit gören ve oyunun kuralları içerisine dahil eden bir düzen kuracağız. Bu durumda yandaşlık üzerinden var olanlar elbette ki ürkebilirler. Kimseyi ürkütmek için siyaset yapmıyoruz. Biz herkesi kucaklayan eşit, özgürlükçü, demokratik bir düzen için mücadele veriyoruz. Kararlıyız ve halkı yoksullaştıran rantçı düzeni yine halkın oylarıyla değiştirmeye geliyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi