CENGİZ ALDEMİR/ANKARA- İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili İz Gazete'ye değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, iktidarın İstanbul Sözleşmesinden vazgeçerek kadınları  yok saymaya kalkmasına,  polis şiddeti ve bütün baskılara rağmen, meydanlara çıkan  kadınların çok büyük bir iradeyi ortaya koyduğunu, koymaya da devam edeceğini söyledi.

KADINLAR SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMEYECEKLER

Kadınların tepki gösterdiği şiddet eylemlerine, iktidarın kolluk güçleriyle bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden CHP'li Böke, "Kadınlar bir yürek olarak büyük bir iradeyi ortaya koymuş ve koymaya devam edeceklerini haykırmıştır. Bunun siyasi sonuçları ise sandıkta demokratik bir biçimde kadınları hayatın eşit paylaşı yapacak bir iktidarı doğuracağına yüzde yüz eminiz. Kim ne yaparsa yapsın hangi hakkı gasp ederse etsin Türkiye'de kadınlar yaşam hakkını savunmaktan toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi vermekten ve eşit yurttaşlığı kurma iradesini göstermekten vazgeçmiyor, vazgeçmeyeceklerde" sözleriyle kararlı olduklarını dile getirdi.

SÖZLEŞME ON YILLARCA MÜCADELENİN ÜRÜNÜ

Türkiye'nin karanlık bir süreçten geçtiğini, bu ağır tabloya rağmen, umudun varlığını unutmamak gerekiğini, kadınların kendi hakları için yıllardır mücadele ettiklerini anımsatan Böke ,"Bugün umudu yükselten kadınlar, esasında AKP'ye bu sözleşmeyi imzalatmış olan irade olduğunu unutmayalım. AKP 10 yıl önce adını İstanbul'da alan bir sözleşmeye imza atarken, bunu 10 yıllara yayılmış olan bir kadın mücadelesinin sonucunda yapmıştı. Dolayısıyla bu metin kadınların iradesi sonucunda ortaya çıkmış bir metindir. Hem Türkiye coğrafyasının kendi içinde hem de Türkiye'nin kurucu iradesinde ortak olduğu Avrupa konseyi'nin de bütün coğrafyasındaki kadınların onlarca yıl sürmüş mücadelesinin bir sonucudur bu sözleşme" ifadelerini kullandı.

KEYFİ İRADEYLE SÖZLEŞMEDEN ÇIKILAMAZ

Bir kişinin keyfi iradesiyle İstanbul sözleşmesinden  çıkılamayacağını ve buna kadınların hiçbir zaman izin vermeyeceğini altını çizen Böke," Bir fesih kararıyla, bir kişinin keyfi  ile çıkılabilecek tek bir iradeden bahsetmiyoruz. Kadınlara rağmen bir siyasi çıkıştan bahsediyoruz. Kadınlar sözleşmenin içerisinde kendi mücadeleleriyle elde edilmiş bu haklarından vazgeçmeyecekler. Bunu Türkiye'de çok net görüyoruz dünyadaki gelişmeler de bunu göstermektedir" diye konuştu.

128 MİLYAR DOLAR NEREDE?

Aylardır dile getirdikleri ve getirmeye devam ettikleri, 128 milyar dolarlık Merkez Bankası rezervinin nereye gittiği sorusunu anımsatan Böke, şöyle konuştu: "Unuttuğumuzu sanmayın bunu her zaman dile getireceğiz. Sahi söylesenize nerede halkın 128 milyar doları?Burada konu Ahmet gitti Ayşe geldi meselesi değil kurumların bağımsızlığı, ve sorunları çözebilme becerikliliği ne dair bir güven erozyonu var. Biz üretimle gelir yaratan bir düzeni mutlaka kuracağız. Eşit adil ve özgür bir düzene, keyfi yönetim yerine demokrasiyle yönetilen Türkiye'yi halkla beraber kuracağız. Bu 

iktidar doğduktan sonra da göreve gelenler zaten halkı temsil ettiği için bizim iktidarımız da halkın talep ettiği İstanbul Sözleşmesi'ne hemen geri dönülecektir. Öte yandan bu iktidarın bir çok saklı gizli işleri ve 128 milyar dolarlık merkez bankası rezervinin de nereye gittiğini ortaya çıkarıp halkımızla paylaşacağız."

Editör: Haber Merkezi