CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE -  Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, geçen yıla kıyasla iş bulamayanların sayısının 850 bin kişi arttığına dikkat çekti. Ekonominin kötüye gittiğini söyleyenleri hain ilan eden bir iktidarla karşı karşıya olduklarını söyleyen Böke, “Dün, bugünden biraz daha iyiymiş; bugün, dünden çok daha kötü. Yani 4 milyon 380 bin kişi için gerçek böyle. Şimdi, karşımızda olan soru şu: Bir banka analisti, bir ekonomist şu analizi yaparsa "Türkiye'de işsizlik artmıştır, işler iyi gitmemektedir." Bu analisti yapan analistin durumu ne olacak? Bu kanunla karşımıza gelen soru bu. Gerçeğin kantarı iktidarın elinde, o karar veriyor neyin gerçek olduğuna. Ve iktidara göre işsizlik sorunu yok, işsizlikten intihar edenlerin ağır gerçekliği yok, çözülmesi gereken bir kriz yok. İktidara göre bunun aksini düşünen herkes gerçek dışı düşünmektedir, yanıltıcıdır, haindir ve bu kanuna göre cezalandırılmalıdır” eleştirisinde bulundu.

GENÇLERİN İŞ DEĞİL EŞ SORUNU VAR ANLAYIŞI

İktidara göre gençlerin ‘iş değil eş sorunu var’ anlayışında olduğunu söyleyen Böke, genç işsizliğinin geçen yıl yüzde 20’lerden bu yıl yüzde 25’lere ulaştığı uyarısında bulundu. Böke, “Şimdi soru şu: Bir finansal analist "Türkiye'de gençler arasında işsizlik çok artmıştır. Türkiye ekonomisi açısından bu büyük bir üretim kapasitesi kaybıdır, derhâl telafi edilmelidir." derse, bu raporu yazan finansal analiste ne olacak? Karşımızda olan soru bu. İktidara göre gençlerin işsizlik sorunu yok; iş değil, eş sorunu var. İktidara göre zaten gençlerin iş bulması sorunu olmadığı gibi, her üniversite mezununun da çalışma zorunluluğu da yok. Şimdi, iktidara göre bunu yazan finansal analist gerçek dışı bir yazı yazdığı için, yanıltıcı bilgi paylaştığı için cezalandırılacak. Karşımızda olan kanun bu” diye konuştu.

BANKA BORÇLARI 93 KAT ARTTI

Türkiye'de 2002'de vatandaşın bankalara borcunun 6,6 milyar lirayken, bugün 611 milyar lira yani 93 kat arttığını hatırlatan Böke, banka analistlerinin görüşlerini paylaştı. Böke, “ Bir banka analisti yazmış: "Türkiye'de vatandaşın borcu çok artmıştır. Bu borcun geri ödenememesi riski vardır, bankalar açısından durum tehlikeli olabilir." Soru şu: Bu analizi yapmış olan ekonomiste ne olacak? İktidara göre bir borç sorunu falan yok, herhangi bir ekonomik sorun varsa iktidarın bulduğu tek çözüm var, daha çok kredi, daha çok borç, daha çok finansallaşma. O zaman, iktidara göre aksini düşünen herkes gerçek dışıdır, yanıltıcıdır, haindir ve bu kanuna göre cezalandırılması gerekir” sözleriyle tepki gösterdi.

TEK TİPLEŞTİRİCİ BASKI

Bu ülkede 38 kişi "Kriz var." dediği için haklarında soruşturma açıldığını hatırlatan Böke, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “ Şimdi, diyelim ki baskıyla, zorbalıkla, böyle kanunlarla herkesi tek tipleştirdiniz, Şimdi, ihtiyaçlar farlı değilse, yaptığımız analiz farklı değilse, gerçeği yorumlamamızın farklı olmasına izin verilmiyorsa o zaman piyasada alım satım yapabilecek, arbitraj imkânı sağlayacak yani finansal piyasalarda herhangi bir ekonomik işlem yapmak için sebebi ortadan kaldırıyorsunuz. Neyle? Tek tipleştirerek. Yani bu yasayla nasıl ki bize her düzlemde tek tipleştirici bir baskı uyguluyorsanız, ekonomide aynı şeyi yapıyorsunuz. Şimdi, biz buzağı falan aramıyoruz; hukuk arıyoruz, adalet arıyoruz, özgürlük arıyoruz ve eşitlik arıyoruz, hepimiz eşit olalım istiyoruz. Siz yapmazsınız ama biz mutlaka yapacağız.”

Editör: Haber Merkezi