CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - BDDK’nin müşteri şikayetleri üzerine 15 bankaya toplam 19 milyon 650 bin tl idari para cezası ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin Hazine’ye devredilmesi talimatını İz gazeteye değerlendiren CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, “ İktidar kendi dediğini yapmayan herkese baskı ve cezayla, zorbalıkla yaptırma refleksinden kaynaklanıyor. Var olan kaynağı siyasi bir tercihle gerçek sorunları çözmek, halkın ihtiyaçlarını gidermek için kullanmayı tercih etmeyen bir iktidar anlayışı var” dedi.

ŞAHSIM EKONOMİSİ

İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin hazineye devredilme dayatmasının, parti devleti anlayışının bir sonucu olduğunu söyleyen Böke, çalışmaların AKP genel merkezinde ve parti MYK’sında masaya yatırıldığına dikkat çekti. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdğan’ın, İş Bankasına el koymanın yolunu bulmak için araştırın” sözlerinin, ‘şahsım ekonomisi’ anlayışı olduğunu ifade eden Böke, “Partili cumhurbaşkanlığı sistemiyle ülkede bir ötekileştirme oluşturuluyor. Kendilerinden olmayana eşit hakla ekonomik ve sosyal hayata katılıma izin verilmiyor. Etnik kimlik, inanç, parti kimliği gibi kriterlere bakılıyor. Toplumsal uzlaşıyla çare üretme yerine, toplumun önemli bir kesiminin üzerinde çok hassas bir mesele üzerinden ötekileştirmeyi seçiyor. İş Bankası ile kavga ediyor olması, bu düşman ekonomisinin bir uzantısıdır. Ülkede, ‘Şahsım’ ekonomisi düzeni var. Aile şirketi kuracağım dedi ve yaptı. Aile şirketindeki bütün kaynakları, varlık fonu aracılığıyla, ailesine aktarılacak mekanizmayı kurdu. Keyfi ve hukuksuz bir biçimde, kurumları yok sayarak karar veriyor” sözleriyle tepki gösterdi.

Yapılanları hukuktan uzak, kuralsız, keyfi kararlar olduğunu belirten Böke,“ Kaynakları hal vurup harman savurarak bitiren iktidar, rantçısına kaynak aktarmak için yeni alanlar arıyor. Daha önce kaynağı kamu bankalarını zorlayarak buluyordu. Şimdi İş Bankası’nı da kendi parti devletiyle yönetebileceği bir kamu bankası haline getirebilme peşinde” yorumunda bulundu.

GÜVEN UYARISI

İş Bankası hisselerinin hazineye devri durumunun Miras ve mülkiyet hakları yasasına aykırı olduğunu ve böyle bir düzenlemenin yüksek yargıdan döneceğini vurgulayan Böke, “ İktidar böyle bir yanlışı yaparsa, bırakın sadece İş Bankası’nda mevduatı olan mudileri, Türkiye ekonomisinde sürünüyor olan güven iyice sürünür hale gelir. Bir iktidar açıkça miras hukukunu görmezden geliyorum, mülkiyet haklarını tanımıyorum derse, toplumda yarın kimin malına el konulacak? güvensizliği ve garantisini de yok etmiş olur. Yarın bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, toprağınızın, işletmenizin kısacası üzerinizde olan bütün mülkünüze el konabilir demektir bu. Ekonomiye güveni ortadan kaldıracak bir adım olur. Yabancı yatırımcıları da ülkeden uzaklaştıracak bir karar olur” uyarısında bulundu.

RANTA DUR DEMELİYİZ

İktidarın İş Bankası olayı ile CHP’nin elinden bir şeyleri kurtarıyormuş gibi bir izlenim yaratma çabası içinde olduğuna dikkat çeken Böke, rant ve şahsım anlayışına dur denilmesi gerektiğinin altını çizerek, “ Unutmayın ki birkaç hafta önce o Türk Tarih Kurumuna Ensar Vakfı yöneticisinin atandığı yerdir. Ensar Vakfı’nın da ne olduğunu hatırlayalım. Torunlar inşaatın Başkent Gaz ve Kızılay aracı olarak kullanıp bağış yaptırdığı bir yerdir. Bu yapılırsa ortaya çıkacak olan sonuç ise güven yok olacak, paralel devlet, yani vakıflar aracılığıyla iş yapma refleksi derinleşecek, ülkenin önemli kuruluşlarından biri daha bu iktidar eliyle yok edilmiş olacak. Bu yanlışlara, rant ve şahsım anlayışına bir biçimde dur dememiz lazım. İktidarın kavga ettiği şeyin halk olduğunu her fırsatta ortaya koymamız lazım” diye konuştu.

YOLA GETİRME CEZASI

Özel bankalar son dönemde hükümet tarafından yeterli miktarda kredi vermedikleri gerekçesiyle eleştirildiğini hatırlatan CHP’li Böke, pandemi sürecinde vatandaşların sosyo-ekonomik sorununu çözemeyen iktidarın,“ vatandaşa borç verin” talimatını dinlemeyen bankalara BDDK üzerinden para cezası keserek yola getirme harekatı olarak değerlendirdi.

Editör: Haber Merkezi