CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Gara operasyonuyla ilgili İz Gazete'ye değerlenirmelerde bulunan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, tek adam yönetimiyle, Türkiye'de yaşıyor olduğumuz ağır yıkımın temel sebebinin, toplumsal barış ortadan kaldıracak biçimde her şeyi tek elde toplayan, demokrasiyi yıkan, ortak akıl üretim mekanizmaları ortadan kaldırıldığını belirtti.

ERDOĞAN İÇİN HER ŞEY PROPOGANDA ARACI

Gara operasyonu öncesi partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Büyük müjde vereceğim size” dediğini anımsatan Böke, Bu müjdenin aya gitme olmadığını, Gara’ya yapılacak operasyon olduğunu ve operasyonla ilgili yapılan yanlışları sıralayarak, “Erdoğan için yaşanıyor olan her şey bir propaganda aracı. 13 kişi şirket kursa gidiyor ama 13 kişi şehit verdiğimiz zaman sorumluluğu üstlenmemek için 24 saat ağzından bir kelime çıkmıyor. Valiye açıklama yaptırdılar. Bir yıl önce İdlib’de onlarca şehit verdiğimizde, Hatay valisine açıklama yaptırmışlardı. Şahsım devleti budur işte. Şahsım istediğini üsleniyor, istemediğini üstlenmiyor. Türkiye’de bu anlayışın değişmesi gerekiyor” sözleriyle tepki gösterdi.

5 SORUYU CEVAP ALANA KADAR SORACAĞIZ

Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a 5 soru yönelttiğini anımsatan Böke, bu sorularla, operasyon konusunda sorumlu olanları ortaya çıkartacak sorular olduğuna dikkat çekti. Kamuoyunun vicdanını rahatlatacak şekilde sorumluların ortaya çıkması için bu soruları sormaya başladıklarını ifade eden Böke, demokratik bir ülkede bu sorumluların ortaya çıkması için meclis de ilk günden komisyon kurulacağını belirterek, “Bu komisyonu iktidar kurması gerekiyordu. Bu teklifi herhangi bir muhalefet partisi verse, biliyoruz ki AKP ve MHP oylarıyla reddedilecek. Muhalefetin bugüne kadar halkın yararın olan bütün önerileri, tekliflerini kabul etmedi reddetti. Her konuda olduğu gibi bu konuda da bir komisyon kurulması için biz elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Bu 5 soru yanıtlanana kadar sormaya devam edeceğiz, cevaplarını alana kadar soracağız. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın” sözleriyle kararlılığını dile getirdi.

MUHALEFETE OPERASYON ÖNCESİ HİÇ BİLGİ VERİLMEDİ

Operasyon öncesi muhalefete bilgi verilmesi gerekirken hiçbir şekilde muhalefeti muhatap almayan iktidarın devleti devlet olmaktan çıkardığını vurgulayan CHP’li Böke, Gara operasyonunda açık bir zafiyet olduğunun görüldüğünü söyledi. Herhangi bir demokrasi içerisinde, böylesi bir hassas operasyon yapılmadan önce, sorumluluk ve zorunluluk kapsamında devletin muhalefete bilgi vermesi gerekir. Fakat bırakın önce bilgi vermeyi, sonrasında bilgi vermenin nasıl işlediğini bütün halkımız gördü. Türkiye’nin operasyon gücünün çok yüksek olmasına rağmen, bunu gerçekleştirebilecek bir devlet yönetimi yok. Temel problemimiz bu. İktidar bunu yıktı zaten” ifadelerini kullandı.

SORUMLU ERDOĞAN’DIR

Rehinelerin kurtarılması için bir çok yol ve yöntemin olduğunu belirten Böke, İstanbul’u kazanabilmek uğruna TRT ekranlarına terör örgütü lideri Öcalan’ın kardeşini çıkartan, mektubunun peşinde koşan  iktidarın, 13 rehine için bir adım atmadığını sorgulayarak, “ Gerçekten bu iktidar bu sorunu çözme kaygısı duymuş olsaydı çözebilirdi. Bu nedenlerden dolayı çok net bir biçimde sorumlu Erdoğan’dır diyebiliyoruz. Sorumludur” değerlendirmesinde bulundu.

DEVLET AKLINI YÖNETECEK İKTİDAR YOK

Dışişleriyle ilgili açıklamaların saray tarafından yapıldığını anımsatan Böke, devlet yapısının yıkıldığını, Türkiye’nin diplomasisini, devlet aklını yönetebilecek bir iktidarın olmadığını da sözlerine ekledi. 

Editör: Haber Merkezi