İZ GAZETE- AKP döneminde enerji sektöründe büyük çaplı yapılan özelleştirmelerde elektrik üretim ve dağıtım hizmetlerinin de özelleştirildiğini anımsatan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Özelleştirme ihalelerine katılan şirketler bankalardan özelleştirme satın almaları ve yatırım finansmanları için dövizle borçlandıklarını söyledi.

ŞİRKETLERİN DÖVİZ BORÇLARI ŞİŞTİ

Türk Lirasında son yıllarda yaşanan aşırı değer kaybının bu şirketlerin döviz borçlarını şişirdiğine dikkat çeken CHP'li Böke, " Şirketlerin döviz borçlarının şişmesi sonucunda ortaya çıkan maliyet zam ve kalitesiz hizmet olarak vatandaşlara yansıtılmıştır.

1 Ocak 2022 itibariyle elektrik tüketiminde sanayi kuruluşlarına, ticarethanelere ve meskenlere yapılan fahiş zamlar ile 3 Şubat 2022’den başlayarak beş günü aşkın süre boyunca Isparta kentine kar yağışı sonucu elektrik verilememiş olması enerji sektöründeki özelleştirmeleri ve şirketlerin döviz borçlarını yeniden gündeme getirmiştir" dedi.

ŞİRKETLERİN 2019 EYLÜL BORÇ STOKU 47 MİLYAR DOLAR

Böke, 2019 yılı Eylül ayında Türkiye Bankalar Birliği'nin, elektrik üretim ve dağıtım sektörünün mevcut borç stokunun 47 milyar dolar civarında olduğunu ve yapılandırma ihtiyacı bulunan kredi portföyünün 12-13 milyar dolar düzeyinde olduğu bilgisini duyurduğunu anımsattı.

ŞİRKETLERİN 2022 BORÇ STOKU NE KADAR?

Konuyu Meclis gündemine taşıyan ekonomist Böke, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye, şu soruları yöneltti:

2022 yılı itibariyle elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin toplam borç stoku ne kadardır? Elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin borç stokunun yüzde kaçını döviz cinsi borçlar oluşturmaktadır? Elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin bankalara borcunun ne kadarı kamu bankalarına, ne kadarı özel bankalaradır?

2022 yılı itibariyle elektrik üretim ve dağıtım sektörünün yapılandırılmış kredi borcu tutarı ne kadardır?

2022 yılı itibariyle elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin borçlarının ne kadarı bankacılık sistemi tarafından “takipteki krediler”, “yakın izlemedeki krediler” ya da “donuk alacaklar” statüsünde değerlendirilmektedir?

Kamu bankalarının bütçeden finanse edilen görev zararlarının hangi oranda elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin borçlarından kaynaklandığının tespiti için Bakanlığınızca bir çalışma yürütülmüş müdür? Yürütüldü ise bu oranlar ne kadardır? Yürütülmediyse böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Enerji sektörünün döviz borçlarının Türkiye ekonomisine, finansal sisteme ve bütçeye etkileri üzerine Bakanlığınızca yapılmış bir çalışma bulunmakta mıdır? Böyle bir çalışma yapıldıysa sonuçlar nelerdir? Yapılmadıysa böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi