Cengiz Aldemir/ANKARA - İz Gazete'ye bütçe ve durdurulamayan döviz kurlarındaki artış konusunda değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, krizi çözemeyen saray yönetiminin bütçesinde vatandaşın olmadığını, çözümün ise kendi iktidarlarında olacağını söyledi.

Tek adam yönetiminin bütçe harcama kalemlerini halktan yana değil rantçı projelerden yana kullandığını belirten Selin Sayek Böke, Türkiye’nin esas sorununun kaynaksızlık olmadığını, kamu kaynaklarının toplum yararına kullanılabileceğini söyledi. Tek adam yönetiminin meşruiyetini mevcut çarpık düzenden aldığını belirten Böke, “İktidar var olan kaynakları halktan değil rantçı yandaşlardan yana kullanıyor. Halktan yana siyasi tercihlerle Türkiye’nin yoksulluk sorunu çözülür” dedi.

EKONOMİK BUNALIMA ÇARE DEĞİL

Halkın geçmiş yıllarda kendisini temsil yetkisi verdiği milletvekillerini bütçe tartışmalarındaki tutumu üzerinden not verdiğini hatırlatan Böke, 2021 bütçesinin halkın yaşadığı derin ekonomik bunalıma çare olmadığını vurgulayarak, “Saray rejiminin otoriterliği, rejimin ortağı rantçı şirketleri zenginleştirme hedefi ve ülkeyi feda edip kendi iktidarını kurtarma kaygısı var” dedi.

TBMM BÜTÇE KONUSUNDA İŞLEVSİZLEŞTİ

Ekonomist Böke, “Cumhurbaşkanlığı bütçeyi hazırlayıp meclise gönderiyor. TBMM’de bütçe kabul edilirse hazırladıkları bütçe devam ediyor, kabul edilmez ise yeniden değerlendirme oranında geçen yılın bütçesi artırılıyor ve yine cumhurbaşkanının hazırlamış olduğu bir bütçe yürürlüğe girmiş oluyor. Bu açıkça vatandaşın bütçe hakkını koruması gereken Meclisin bütçeye müdahale anlamında çok işlevsizleştiğini gösteriyor. Bu da bütçenin en temel sorununun demokrasiyi yok eden bir bütçe olduğunu net ortaya çıkartıyor” eleştirisinde bulundu.

VATANDAŞIN BÜTÇE HAKKI GASP EDİLDİ

Bütçe ile ilgili bir diğer önemli noktanın bütçe denetleme yetkisi olduğunu hatırlatan Böke, demokrasiyi yıkan AKP iktidarının, halkın bütçe hakkını gasp ettiğini söyledi. 2021 bütçesi tartışılırken, geçmiş yılların kesin hesaplarının tartışılıyor olması gerektiğini hatırlatan Böke, “ Bu konuda Sayıştay raporlarının değerlendirilmesi gerekir. Bunlar da aynı bütçe süreci içerisinde sağlıklı bir biçimde tartışılamadığı için, Türkiye’de belki de bütçeye dair söylenecek en somut şey, vatandaşın bütçe hakkı gasp edilmiştir. Dolayısıyla bu bütçenin içerisinde artık demokrasi yoktur” ifadelerini kullandı.

KRİZİN İLACI CHP

Türk lirasının an be an eridiğini, dolar ve euro’nun her geçen gün yükselmesi konusunda uyarılarda bulunan Böke, 10 yıllık Hazine tahvilleri faizinin 14,35’e yükseldiğini, krizden çıkma yolunun CHP iktidarıyla olacağını belirterek, “ Günden güne riskimiz artıyor. 5 yıllık Kredi Temerrüt Takası (CDS) primimiz 535’e çıktı. Oysa bu döviz krizinin tek bir sorumlusu var! O da bu iktidar. Saray rejimi. Hukuksuz, antidemokratik, ayrıştırıcı, rantçı anlayış sorumlu. Kamu yararı değil kendi iktidarını düşünen yönetim anlayışı sorumlu. Tüm birikimlerimizi çarçur eden yönetim sorumlu. Hepsi değişebilir. Ekonomi politikası araçlarını halk için kullanacak, kamu yararını devlet yönetim anlayışı yapacak, üretim ve üretici güçleri güçlendirilecek, hukuk ve demokrasinin özgürlüğün ve hakların güvencesi olacağı, bizim iktidarımızla bu krizi aşacağız” sözleriyle kararlılık mesajı verdi.

Editör: Haber Merkezi