Cengiz Aldemir/ANKARA - Ekonomi krizin geldiği noktayı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını İz gazeteye değerlendiren CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Bakan Albayrak’ın istifasını Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş ağır bir devlet krizi olduğunu belirterek, “İstifası nihayet kabul edilen Bakan Albayrak’ın istifa edip etmediğine dair 25 saat bir açıklama yapamadılar, yandaş medyaya da talimat gelmediği için bunu yazamadılar. Saray rejimi ekonomi politikalarına nasıl yansıyacağına dair hiçbir açıklama yapma ihtiyacı duyulmamasına rağmen, ekonomideki temel aktörlerin bunu bayram coşkusuyla karşılamış olması esasında bir devletin olmadığına ve meselenin artık çok keyfi bir yönetimin, bir şahsım düzeninin, aile şirketinin maliyetine dönüştüğünü çok net ortaya çıkartıyor” dedi.

DEVLET SORUMLULUĞU VURGUSU

İktidara devlet sorumluluğunu hatırlatan Böke, ülkeyi yönetenlerin sorumluluk sahibi, sorunlara çare üreten, ciddi ve gerçekçi bir anlayışla görev yapması gerektiğini söyledi. Bir kişinin talimatı ve karalarıyla belirlenen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bunun bir kez daha somutlanmış olduğunu vurgulayan Böke, Cumhurbaşkanından gelecek talimatı bekleyen AKP iktidarının, bir istifanın siyasi yorumunun dahi yapmaktan aciz olduğunu söyledi.

KRİZİN SORUMLUSU SARAY REJİMİ

AKP iktidarının 18 yıldır uyguladığı yanlış politikalar yüzünden Türkiye ekonomisini dışa bağımlı hale getirdiğini belirten Böke, hukuksuz, güvencesiz ve antidemokratik bir yapıdan dolayı Türk lirasının değer kaybettiğini söyledi. Faizin para politikası aracı olmaktan çıkarak bir siyaset aracına, maliye politikasının ekonomi politikası çerçevesinden çıkarak siyasi iktidarın kendisini iktidarda tutma aracına dönüştüğünü söyleyen Böke, “Bütün bunlar Türkiye’nin yaşıyor olduğu bu ağır krizin bir kısmı dövizde yaşanıyor. Ama daha ağırlıklı olarak işsizlikte, güvencesizlikte ve umutsuzlukta yaşanıyor. Bütün bunların tek bir sorumlusu saray rejimidir” eleştirisinde bulundu.

KORKU VE BASKI YARATIYORLAR

İktidarın kurduğu rant düzeninin devam ettirmek için antidemokratik, hukuksuz korku ve baskıdan beslendiğini söyleyen Böke, ”Ekonomi yoluyla refah yaratarak toplumu ikna edemediği için korkuyla, baskıyla ve tehditle idare edebileceği bir ortam yaratıyor. Bu duruma direnç gösteren ve büyük bedeller ödeyen milyonlar var. Hayır iradesiyle, gezide, yerel seçimlerde, miting alanlarında, sivil toplum kuruluşlarında, demokratik kitle örgütlerinin seslenmesini topluma bulaştırmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

HALK DEĞİŞİM İSTİYOR

Toplumda bir değişim talebi olduğunu sahada gördüklerini kaydeden Böke, halkın saray rejiminden bıktığını belirterek, “ Bu demokratik değişim gerçekleşince her şey çok daha iyi olacak onu biz biliyoruz. Reçetesi elimizde. İktidarın baskıyı artıracağını biliyoruz çünkü yapacak başka bir şeyleri kalmadı. Bu gerçekliği bilmemiz ve buna göre hareket etmemiz lazım. Komşumuzla konuşarak, birlikte refah ortamı içinde yaşayabileceğimiz reçetesini anlatarak, sandıkta buluşarak Türkiye’de bu değişimi yaratmak mümkün ve gerekiyor. Toplumda da bu dinamik var bence.”

Editör: Haber Merkezi