Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, yaşanan ağır krizin sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu, üzerini örtmek için algı yönetmekten başka bir şey yapmadığını söyledi. İktidarın emeğiyle geçineni yok saydığını ve bir avuç yandaş sermayeyi desteklediğini belirten Böke, teklifin de krize çare üretmekten çok uzak olduğu eleştirisinde bulundu.

İktidarın ekonomik sıkıntıların sebebini “dış güçler”e bağladığını söyleminin aynı zamanda ekonomiyi yönetemediğinin bir itiraf olduğunun altını çizen Ekonomist Böke, “Yani, kurulmuş olan düzenin ne derece zayıf olduğu, kurulmuş olan düzenin ne derece kırılgan olduğu, kurulmuş olan düzenin iktidarın da yönetemediğini itiraf eden bir yaklaşımdır. Saldırıların dışarıdan geldiği düşünülüyorsa o zaman dış saldırılara açık olmayan bir düzen kurmak ve dışarıdan gelecek saldırılara karşı halkı korumakla yükümlü olan da iktidarın ta kendisidir. Bunun arkasına sığınarak yasa teklifleri getirmek de çare üretmez” dedi.

TEKLİFTE İŞÇİYE YENİ ENGELLER

Teklifle, işverene işçinin desteğiyle oluşan işsizlik sigortası üzerinden ciddi bir para aktarımı desteği getirilmek istendiğini söyleyen Böke, işverenin maliyetlerini azaltmak için bin bir takla atıldığını vurgulayarak, “İşçiye ayrımcılık, hak gaspı, kendi ödediği İşsizlik Sigorta Fonu’ndan yararlanamaması için bir çok yeni engel de getiriliyor. Aynı zamanda işçini gelir vergisine de hiç dokunulmuyor. O, vergisini ödeyecek ama kurumlar vergisinden 5 puan indireceğiz. Yani, kime ne getirdiği, yükü nasıl paylaştığı çok açık” eleştirisinde bulundu.

BUNLAR İSTİHDAM YARATMAZ

İşverene son üç yılda ülke bütçesinden, 5 puan sigorta prim desteği olarak 114 milyar lira kaynak aktarıldığını hatırlatan Böke, İşsizlik Sigorta Fonu’nun işverene 43 milyar lira doğrudan destek ve teşvik verdiğini vurgulayarak, “Sonuca bakıyoruz, 2017’de 28 milyon istihdam varken 2020’nin Temmuz ayı itibarıyla 27 milyona gerilemiş. Meselenin destek ve teşvik eksiği olmadığı açık ve bu destek ve teşviklerin de iddia edildiği gibi istihdam yaratmayacağı da açık. Dönüp aynı işi yapıyor olmayı da bu koşullarda açıklamak da hakikaten çok zor o zaman. İşverenin temel sorunu bu değil, istihdam yaratılacaksa atılması gereken adımlar da bunlar değil” değerlendirmesinde bulundu.

İSTİHDAM YOKSA SOSYAL DEVLETDE YOK

Ağır gelir kaybı yaşıyor olan milyonlarca emekçiye, işsiz kalmış olan milyonlara doğrudan gelir desteği veren devletin, bir sosyal devlet olduğunu belirten Böke, Türkiye’de bir sosyal devlet anlayışından söz edilemeyeceğine vurgu yaparak, “Gerçekten istihdamın önü açılırsa bu sosyal devlettir. Ama işverene, halkın alın teriyle kazandığını aktarıp bun a da sosyal devlet demek, üstelik de istihdam yaratmadığı bilinen araçlarla tekrar tekrar bunu yapmak, bırakın, sosyal olmayı, devlet yükümlülüğünü dahi yerine getirmemek anlamına gelir. Dolayısıyla, burada iki temel iddia var: “Yük paylaşacağız.” deniliyor, paylaşılmıyor “İstihdam yaratacağız.” deniliyor, yaratılmıyor. Özetiyle, sosyal devlet falan yok burada” tespitinde bulundu.

BİZ YAPACAĞIZ

Milyonlarca insanın işsizlik ve istihdam kaybı nedeniyle ağır koşullara hapsedildiğini söyleyen Böke, Türkiye'nin gerçekten bir sosyal devlete ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Türkiye’de en geniş tanımıyla umudunu yitiren, iş arayan, kısa süreli çalışmaya mahkûm edilenler eklediğinde, 10 milyon 371 bin kişinin işsiz olduğu bilgisini veren Böke, bu insanlara doğrudan gelir desteği sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Bunu iktidarın yapmayacağı açık ama biz yapacağız. Türkiye’nin buna ihtiyacı var.”

Editör: Haber Merkezi