CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE - Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Paketi’nin yeni ve gerçekçiolmadığını vurgulayan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Ekonomist Selin Sayek Böke, İz gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, Türkiye’nin çözülmeyi bekleyen ekonomik sorunlarının işsizlik, güvencesizlik, borçluluk, hayat pahalılığı, yoksullaşma, TL’nin değer kaybı…olduğunu hatırlattı.
 

Açıklanan pakette bu sorunların kabul ve çözümlerinin de olmadığını kaydeden Böke,“Ama bu krizi çıkartan eski düzenin devamı var. Paramız değer kaybedecek, yabancı tüketiciler bizim ucuza ürettiğimiz malları tüketecekler. Emek sömürülecek. TL değer kaybettiğinde de enflasyon artacak, halk enflasyon altında ezilecek. Bugünün sömürü düzeni devam edecek” dedi.

PAKETTE İŞSİZLİK ÇÖZÜMÜ YOK

İktidarın, verimlilikle, insanları refaha ortaklaştırarak değil; sömürü düzenini sürdürmeyi düşündüklerini kaydeden Böke, paketin yoksullaşmayı vaat ettiğini, 2020 için kişi başına milli gelirin 8 bin 400 dolar olarak öngördüklerini belirterek, “Yani 13 yıl kaybediyoruz! 2007 yılına geri gidiyoruz. Fakirleşiyoruz.2020 için yüzde 13,8 işsizlik öngörüsü düzenin devamının ifadesi. Umutsuzluk nedeniyle azalan işgücü, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamaları ile sefalet ücretlerine mahkum edilmiş gerçek işsizleri görmezden gelmeye devam edeceklerinin itirafıdır” şeklinde yorumladı.

PAKET GÜVENCESİZLİK VAAT EDİYOR

Paketin işsizlik sorununu da çözmediğiniifade eden Böke iktidarın,”2,5 milyon yeni istihdam yaratacağız” sözlerini, “2 milyon istihdam yok oldu ekonomide. Şimdi de 1,3 milyon yeni istihdam yaratacağız diyorlar, üstelik aynı düzeni devam ettirerek. İşsizlik sorununun çözülemeyeceği açık.Bilakis bu paket daha çok esnekleşme, daha çok güvencesizlik vaat ediyor. 25 yaş altı gençler ve 50 yaş üstü çalışanlara esneklik pazarlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

İSTİHDAMDA YAŞA TAKILANLAR

Ekonominin kötü yönetilmesi sonucu ortaya çıkan güvencesizlik sorununa dikkat çeken Böke, paketin, emeklilikte yaşa takılanlardan sonra “İstihdamda yaşa takılanlar” vaat ettiğini,gençlerin güvenceden yoksun, ucuza çalıştırıldığını, buna da “deneyim kazandırma” kılıfı uydurulduğunu söyledi.

KABUL EDİLMEYEN SORUN ÇÖZÜLMEZ

Saray yönetiminin vatandaşı borç batağına soktuğunu ve bununla ilgili pakette hiçbir çözüm önerisinin olmadığına dikkat çeken Böke, “Hatta böyle bir sorun olduğunu dahi kabul etmiyor, “finansal istikrar” bölümü böyle bir sorun olmadığını anlatmaya ayrılmış! Oysa KOBİ’lerin bankalara 843 milyar, tüketicilerin 801 milyar TL borcu var. Kabul edilmeyen bir sorun çözülemez” sözleriyle tepki gösterdi.

ÇÖKEN PROJE EBA

İktidarın TL’nin hızla değer kaybettiği bir süreçte gerçeklerden kopuk, güven vermeyen bir programla halkın gözünü boyamaya kalktığını, EBA projesini örnek göstererek eleştiren Böke,“Havalı” kelimelerle süslenmiş YEP dijital dönüşüm diyor. Oysa aynı günlerde EBA çöküyor, 750 bin öğrenci TV’siz, 3 milyon ise internetsiz.TL’nin dolar karşısında her yüzde 10 değer kaybı 1,5 puan enflasyon demek. Halk için hayat pahalılığı demek. Sadece bu sene başından beri yüzde 30’a yakın değer kaybetti TL. Bu koşullar ortadayken bırakın enflasyonun artacağı gerçeğini görmek, iktidar enflasyonun düşeceğini iddia ediyor” diye konuştu.

HALKIN İKTİDARI PAKETLEME PROGRAMI…

Programın açıklandığı gün TL'nin 8 kuruş değer kaybettiğine dikkat çeken Böke, tek adam yönetiminin hazırladığı paketle kurdukları antidemokratik, hukuksuz, rantçı düzene devam edeceklerinin görüldüğünü belirterek, halkın da sandıkta, “ iktidarı paketleme programı” hazırladığını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi