Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen Vergi Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifi üzerine konuştu. Ekonomist Böke, "İçinden geçtiğimiz derin ekonomik buhran koşullarında Türkiye'nin ekonomik ve sosyal sorunlarının başında vergilendirmedeki adaletsizlik ve eşitsizlik geliyor. Bu yasa teklifinin bir iddiası da gerekçede vergideki adaletsizlikleri azaltmak. Oysa, neredeyse her yıl, yasama yılında, biz bu Genel Kurulda yeni birtakım vergi düzenlemeleri konuşuyoruz, görüşüyoruz ama vergideki adaletsizlikler bırakın giderilmeye günden güne artarak sürüyor. O zaman şu soruya yanıt vermek gerekiyor: Neden? Neden bunca vergi yasası buraya gelmesine rağmen bu adaletsizlikler artarak sürüyor? Nedeni açık çünkü vergi politikaları iktidarların açık siyasi tercihleri ile şekillenirler ve bugünün tek adam hükûmet sisteminde tercihler çok açık. Yani "Neden?" sorusunun yanıtı "Çünkü iktidar böyle istiyor." Birkaç gerçeklik esasında iktidarın bu ortaya koyduğu siyasi tercihleri de çok netleştiriyor" dedi. 

YOKSUL, ZENGİN AYNI VERGİYİ ÖDÜYOR

Toplanan verginin üçte 2'sinin dolaylı vergilerden geldiğini belirten Böke, yoksulu da zengini de aynı oranda vergi ödediğini vurgulayarak, "Gelirde uçurum var ama vergi ödemeye gelince ikisi aynı görülüyor. Oysa, dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki payı OECD ülkelerinde ortalama yüzde 33 yani bizde 2 katı yüklenilmiş dolaylı vergilere. Üstelik, mesela, gelir vergisinin daha ağırlıklı yükü de emekçiden alınıyor. 2020 yılında tahsil edilmiş olan 159 milyar liralık gelir vergisinin 85 milyar lirası maaşlı çalışandan toplanmış. İktidarın siyasi tercihi açık ve bu teklifte bu tercih değişmiyor. Buzdolabının, klimanın, bulaşık makinesinin, çamaşır makinesinin, tıraş makinesinin ÖTV'si yüzde 7, deodorantın, tırnak makasının ÖTV'si yüzde 20 ama yatın, teknenin, kotranın, taksi plakası için alınan otomobil plakasının, elmasın, yakutun, pırlantanın ÖTV'si yok" sözleriyle tepki gösterdi.

ADALETSİZ DÜZEN İKTİDARIN TERCİHİ 

İktidarın siyasi tercihinin adaletsiz düzenin devam etmesi yönünde olduğunu kaydeden CHP'li Böke, yüzde 99'un cebinden alıp yüzde 1'in cebine koyarak kendisini var eden bir rejim kurduklarını söyledi. Kabul edilen vergi yasa teklifinin, adaletsizlikleri gidermekten çok uzak olduğunu vurgulayan Böke, "Hatta bugün içinde bulunduğumuz bu derin ekonomik buhranı yaratıyor olan düzeni de devam ettirmenin teklifiyle karşı karşıyayız. Sosyal eşitsizlikler daha da derinleşirken bu adaletsiz vergi sistemi bu teklifle yeniden yeniden karşımıza çıkıyor. Öyle ki açlık sınırının altında kalan asgari ücret bile yüzde 20 oranında vergilendiriliyor ama öte yandan rantçı yandaşın vergi borçları tek kalemde siliniveriyor. 5'li çeteye son on yılda 128 kez 128 vergi indirimi yapılmış, asgari ücretli hem gelirinden vergi ödemiş hem de gelirinin hepsini enflasyonun altında ezildiği için temel ihtiyaçlarına harcamış, bir de oradan dolaylı vergi ödemiş. Bir kalemde yandaş rahatlatılmış ama emekçinin omzundaki vergi yükü değiştirilmemiş" değerlendirmesinde bulundu. 

5'Lİ ÇETEDEN ALMADIĞIN VERGİYİ VATANDAŞTAN ALIYORSUN 

5'li çeteden 1'inin, sadece 1'inin 425 milyon liralık vergi borcunun sıfırlandığını, bir diğerinin 9,5 milyarlık vergiden muaf tutulduğunu ve iktidarın, 5'li çeteden almadığı vergileri, ÖTV ve MTV artırma yetkisiyle vatandaştan almaya kalktığını kaydederek, "Bir şirketin, tek bir şirketin 9,5 milyar liralık gelirini vergiden muaf tutarken bir çiftçiye yıllık 280 lirayı, bir esnafa yıllık 200 lirayı, sadece 200 lirayı müjde diye pazarlıyorsunuz. Oysaki o vergileri rantçı yandaştan toplasaydınız, muaf tutmasaydınız 10 katını bugün çiftçiye, 10 katını bugün esnafa vermemiz mümkün olurdu.Oysa açık ki bugün yaşanıyor olan ağır tablo yapılan bu yanlış politikalar nedeniyle yaşanıyor" diye konuştu.

PANDORA'NIN KUTUSU AÇILDI

Pandora kutusunun açıldığını, varlıklarını vergi cennetlerine aktaranların tek tek ifşa olduğunu vurgulayan Böke eleştirilerini şöyle sürdürdü: Ülkemizden de birçok isim var, pek çoğu saraya yakın, pek çoğu da kamu bankalarından bizim paramızı kullanıp bunları vergi cennetlerine kaçırmış. Ülkemizde vergilendirilmesi gereken milyonlarca dolar, vergi cennetlerine kaçmışlar. Oysa mevcut kanuna göre yüzde 30 vergiyi buraya ödemiş olmaları gerekirdi. Ödemiş olsalardı esnafa, çiftçiye bugün gerçek müjdeyi veriyor olurduk ama bunun yapılabilmesi için neye ihtiyaç var? On beş yıldır vergi cennetlerini ilan etmiyorsunuz. Biz ilan edeceğiz ve gerçek müjdeyi seçimden sonra halkımıza veriyor olacağız."

Editör: Haber Merkezi