Cengiz Aldemir /ANKARA - Halkı kredi borcuna boğan tek adam yönetiminin, Türkiye'yi de dış borca boğduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, konuyu İz gazeteye değerlendirdi. İktidarın yanlış algılarla unutturmaya çalıştığı 128 milyar doların ne olduğunu sormaya devam edeceklerini söyledi.

BİLİM DIŞI FAİZ- ENFLASYON ANLAYIŞI

Türkiye'nin dış borcunun 450 milyar dolar olduğunu, demokratik ve şeffaf olmayan, hukuku bitiren iktidara yabancı sermayenin güvenmediğini kaydeden CHP'li Böke, yeni borç bulmakta sıkıntı yaşayan iktidarın, bilim dışı faiz-enflasyon anlayışı yüzünden krizden kurtulamadığını belirterek, "Bu faiz artışı iktidarın bilimle inatlaşarak bu yanlışta diretmekten dolayı faizler yükselmektedir. Faiz-enflasyon ilişkisinde bilimle kavga edemezsiniz. Ederseniz geldiğiniz nokta burası olur. Yani güveni ortadan kaldırmış, hukuk devletini yıkmış, üstelik de bu kadar dış borca bağımlı olması yüzünden Türk lirasından kaçışı başlamıştır. Yani bu kafayla faizi durduramazsınız. Kaçışa engel olmak yerine dönmüş sigorta diye bir kenara koyduğumuz, emek emek biriktirdiğimiz rezervi satmaya başlamış. Satarken de döviz kurunu bir düzeyin altında tutmayı hedeflemiş. Alan biliyor zaten onun sonuna gelineceğini ve gelindiğinde de kurun patlayacağını öngörebiliyor bu işleri yapanlar. Buharlaşmadan kasıt bu. 128 milyar dolar Türkiye Cumhuriyeti'nin 1 yıllık bütçesinden daha da büyük. Bunu da bilerek yok etmiş bu iktidar" değerlendirmesinde bulundu.

İKTİDAR 128 MİLYARI BİLEREK YOK ETTİ

Devlet yönetimindeki krizin yanı sıra ağır bir ekonomik buhranın yaşandığını belirten Ekonomist Böke, 2019 yılında 33 milyar dolar, 2020 yılında 94,4 milyar dolar, toplamda 128 milyar dolar rezervin satıldığı bilgisinin Merkez Bankası bilançolarında yer aldığına vurgu yaparak, "Merkezi Bankası başkanı bu rezervler nerede diye soruyorsa, o zaman Merkez Bankacılığı yapmıyor demektir. Çok ağır bir ekonomik buhran ve devlet krizi yaşıyoruz. Ama bu düzeni değiştirecek, başka bir düzen kuracak kaynağımız var. Nerede kaynak? Kaynak ödediğimiz vergiler de. Nerede kaynak? İktidarın bilerek ve isteyerek yok etmiş olduğu 128 milyar dolar o para bizim. Bu paraları halk için kullanacak olan bir iktidar olsa işte o paralar orada duruyor. Ayrıca varlık fonu var ve bu fon esasında bir bütçe dışı fondur. İktidar kimseye hesap vermeden istediği gibi iş yapmak için, öncelikli olarak yıllarca kamu ihale kanunu değiştirdi. Daha sonra da bu iktidar döndü kamu ihale kanununa tabi olmayacak bir fon kurdu. Bugün varlık fonu kamu ihale kanuna tabi değil. Bütün yetkiler onda. Fon Sayıştay ve Ticaret kanununa tabi değil. O varlık fonunun içine hepimizin olan cumhuriyet miraslarını koydu. Sayıştay'a, Kamu İhale ve Ticaret Kanununa tabi değil. Bu tek adam sistemi Ben hazineden istediğim kadar parayı alırım şeklinde kendisine bir de yetki aldı. Hiç bir denetim yok. Sonra döndü 'istediğimi yaparım'. diyerek, AKP'nin Genel Başkanı fonun başına kendini atadı" ifadelerini kullandı.

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Merkez Bankası rezervinin 118 milyar dolar" sözünün doğru olmadığını ifade eden Böke, Merkez Bankası resmi verilerinde görülen bürüt 118 milyar dolar rezervin borç alındığını, gerçek net rezervin ise eksi 40 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, "Bir çok döviz yükümlülüğümüz var, döviz ödeme sorumluluklarımız var. Onları düşmek lazım. O 118 milyar dolar para bizim değil başkasının parası. Ayrıca bir de takas yapmışsın. Başka ülkeden dövizi ödünç almışsın kasaya koymuşsun. Önce bu - 40 milyar doları sıfıra getirmemiz gerekiyor sonra bunun üzerine koyarak 128 milyar dolar rezervi oraya koymak gerekiyor. Biz iktidara geldiğimiz gün bu 128 milyar doların nasıl, kime ve hangi koşullarda satıldığının hesabını bir bir soracağız" eleştirisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi