İZ GAZETE- Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yolsuzluk iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmesi ve görevinden uzaklaştırılmasının ardından belediye meclisi içinde gerçekleşen ve Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Deniz Karakurt ile AKP’li Aydın Pehlivan’ın yarıştığı başkanvekilliği seçiminde yaşanan eşitlik sonucu yapılan kura çekiminde Karakurt başkanvekili olmuştu. AKP’nin Bölge İdare Mahkemesine yaptığı itiraz sonucunda ise mahkeme kuranın yeniden yapılmasına karar vermişti. Mahkemenin kararına itiraz eden CHP’nin itirazı da reddedilmişti. CHP, mahkemenin nihai kararını beklerken İzmir Valiliği, Menemen’deki başkanvekilliği seçiminde kuranın tekrarlanmasına karar vermişti. Menemen Belediyesi başkanvekilliği için kura çekimi tekrarı Menemen Belediyesi Ocak ayı olağan birinci meclis oturumunda gerçekleşecekti ancak CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri toplantıya katılmadığı için gerekli salt çoğunluk sağlanamadı. Böylece kura çekimi bugün 17.00’a ertelendi. Son kertede CHP İzmir Milletvekilleri, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'i ziyaret etti. Toplantıda, Menemen başkanvekilliği seçimlerinin iptal edilmesinin hukuka aykırı olduğu, davayla ilgili mahkemenin nihai kararının henüz belli olmadığı ve Valiliğin yürütmenin durdurulması kararını yerine getirmek gibi bir görevi olmadığı anlatıldı.

Gelişmelerin ardından İz TV’de Özgür Coşkun ile Politik’iz programının konuğu olan CHP’li Deniz Karakurt ile CHP Menemen İlçe Başkanı Turan Erdoğan yaşanan süreci değerlendirirken izleyecekleri yol haritasına dair de açıklamalarda bulundu.

‘AMAÇ AKP’YE BİR ŞANS DAHA VERMEK’

Mahkemeden esas karar çıkmadan Valiliğin kura tekrarına karar vermesini değerlendiren Deniz Karakurt, “Valilik, yetkili olmadan kuranın tekrarına karar verdi. Bu hukuksuzdu. AKP bunu hep yapıyor, kaybettiği seçimlerde kazanana kadar uğraşıyor. Yürütmeyi durdurma kararı da bir hukuk faciası. Bu konuda mütalaalar da sunduk. Ama biz yürütmeyi durdurma kararına uyduk ve ben görevi Meclis Birinci Başkanvekili Mehmet Karabiniş’e devrettim. Ancak Valilik görev ve yetkisi olmadığı halde kura tekrarına karar verdi.  Bunun yasal dayanağı yok. Belediye Kanunu’nun 46. ve 45. maddesi açık; bir belediye başkanı görevden alınır ya da uzaklaştırılırsa Valiliğin başkanvekilinin seçilmesi için 10 gün içinde toplantıya davet etmesi lazım, Valilik de bunu yaptı ve Valiliğin görevi de burada bitti. Bir itiraz olursa bu mahkemenin görevidir. Mahkemeden henüz nihai karar çıkmadı. Ara karar varsa da bunu uygulama yetkisi belediyededir. Burada tek amaç AKP’ye bir şans daha vermek. Yani, ‘Olabilir mi acaba’ ile yola çıkıldı” açıklamalarında bulundu. 

‘GERİ ADIM BEKLİYORUZ’

CHP İzmir Milletvekillerinin Vali Köşger ile yaptığı görüşmeye ilişkin konuşan Karakurt, “Vali Bey olumlu yaklaşmış, vekillerimizi dinlemiş. Bundan sonra önemli olan atılacak adımdır. Valimizden bu noktada geri adım bekliyoruz” dedi. 

‘MENEMEN RENCİDE OLUYOR’

Menemen’deki AKP seçmeninin dahi mevcut durumdan rahatsız olduğunu dile getiren İlçe Başkanı Turan Erdoğan, “Burada yapılan hukuksuzluk Menemenlileri rahatsız ediyor, AKP’nin sağduyulu seçmeni de bu durumdan rahatsız. Seçimle alamayacakları yeri, siyasi kararlarla komplolarla almaya uğraşıyorlar. Kura çekimi esnasında itiraz etmediler. Şimdi bir daha kura çekimi yapalım, bir daha Deniz Karakurt çıktı, yine mi itiraz edecekler? Ben tabloya baktığımızda iyi niyet olduğunu düşünmüyorum. Biz burada Deniz Karakurt çıkmasaydı da Aydın Pehlivan çıksaydı biz çıkıp evimize giderdik, sonraki süreçte durum değerlendirmesi yapardık. Buradaki amaçları ‘yüzde 50 şansımız olsun Menemen’i alalım.’ Ama bu mantık artık Menemen’de kabul görmüyor. Menemen bu durumda rencide oluyor” dedi.

‘DEMOKRATİK PROTESTOYDU’

Kura çekiminin yapılmasının planlandığı 4 Ocak’taki meclis toplantısına katılmama nedenlerini açıklayan Deniz Karakurt, “Bu bir demokratik protestoydu, amacımız bunu halkımıza anlatmaktı, sesimizi duyurmaktı. Bu toplantıya katılmamamız durumunda hizmetlerde bir aksama olacak olsaydı, hakkımız da olsa bu protestoyu yapmazdık” dedi.

‘YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ’

7 Ocak’taki meclis toplantısına katılım sağlayacaklarını belirten Karakurt, “Valimize güveniyorum, sağduyulu hakimlerimize güveniyorum. Umarım bu yanlıştan bir an önce dönülür, mahkeme de bir an önce müdahale eder ve biz demokratik olan yönteme geri döneriz. Uzun zamandır antidemokratik bir tutum var, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini umut ediyorum” dedi. 

CUMHURBAŞKANI'NA ÇAĞRI YAPTI

İlçe Başkanı Erdoğan da şunları söyledi:

"Menemen’in artık rahat bırakılması gerekiyor. Menemen’in beklentisi de bu yönde. Maaşlar ödeniyor, hizmetler yapılıyor. Birileri bundan rahatsızlık duyuyor ve oradan siyasi bir rant çıkarmaya çalışıyor. Giden iyi işleyişe neden engel olmaya çalışıyorsunuz? Birkaç kişinin siyasi hırsından dolayı Menemen’i bu hale getiremezsiniz. Cumhurbaşkanına da seslenmek istiyorum, burada birilerinin siyasi hırsı, amacı olabilir, size yanlış bilgi gelmiş olabilir. Cumhurbaşkanı mutlaka bunu dikkate almalı. Sadece AKP’yi değil tüm Menemen’i, Türkiye’yi kucaklamalı."

‘MAHKEME HUKUKU AŞARAK KARAR VERİRSE…’

7 Ocak’ta ortaya çıkacak tabloda izleyecekleri yol haritasına dair konuşan Karakurt, “Hukuk neyse, yönetmelik kanun ne diyorsa o olacak. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Biz Millet İttifakı olarak 18 arkadaşımızla mecliste olacağız. Mahkeme henüz esas kararı vermedi, eğer mahkeme hukuku aşarak karar verirse biz bunu en üst düzeye kadar taşımak zorundayız. Ben bir hukukçu olarak bunu çocuklarıma borçluyum. Hukukun vuku bulmasını Menemenliye borçluyuz” diye konuştu.

‘PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Karakurt açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Hukuka uygun olarak yapılmış ve bitirilmiş olan bir seçim var. Biz bunun peşini asla bırakmayız. Bize inanan, bize oy veren insanlar için bırakmayız. En başta da ben bunun peşini çocuklarım için bırakmam, ‘annem hukuksuzluğa izin verdi hakkını aramadı’ dedirtmem. Ben bunun mücadelesini sonuna kadar vereceğim. Biz hiçbir şekilde bu kurayı kabul etmiyoruz.”

‘KUL HAKKI YEMEM’

Karakurt ayrıca, “Mecbur kaldık, kurayı çektik diyelim. Biz rahatız, bir dürüstüz çekmek zorunda kalırsak biz kurayı çuvaldan da olsa çekeriz. Bizim için yöntem değil vicdan ve ahlak önemli.  İster çuvaldan ister fanustan çekelim eğer o kuradan Aydın Pehlivan çıkarsa ben gözümün önünde olan bir şeye itiraz edecek ahlaka sahip biri değilim. Bahanelerle Menemenliyi oyalamam. Kul hakkı yemem. Bana ailem bunu öğretti, ben eğer bunu yapmazsam ailemin yüzüne bakamam. Ama hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Bitmiş olan seçimin mücadelesini sonuna kadar vereceğiz” açıklamalarında bulundu. 

‘BİRLİK VE GÜVEN SAĞLADIK’
Göreve geldiğinde güven ve birlik sağladıklarını da söyleyen Karakurt, “Menemen bizim arkamızda, biz de Menemenlinin arkasındayız. Sonuç ne olursa olsun biz Millet İttifakı’nın 18 meclis üyesi olarak görevlerimizin farkındayız” dedi.

Editör: Haber Merkezi