Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Kadın Kolu, Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilişinin 96. yıldönümüne ilişkin, CHP İzmir İl Başkanlığı'nda bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı CHP İzmir İl Kadın Kolu Başkanı Nurdan Şenkal Uçar okurken, basın açıklamasına CHP Kadın Kolları MYK üyesi Nurşen Balcı'nın yanı sıra kadın kolları üyeleri katıldı.

‘KADININ NAFAKA HAKKINA GÖZ DİKİLDİ’

Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesinin kadının insan hakları açısından dev bir adım olduğunu vurgulayan Uçar, “AKP iktidarının kadın erkek eşitliğine inanmayan zihniyeti, her geçen gün kazanılmış haklarımızı aşındırdı. 2017 yılında ‘müftülere resmi nikâh yetkisi’ tanındı. Böylece laik hukukun simgesi olan Medeni Kanunu’muzla sağlanan hukuk birliği göz ardı edildi. 2021 yılında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir gece yarısı kararı ile kadının yaşam hakkını savunan İstanbul Sözleşmesi hukuksuz bir şekilde fesih edildi. Şimdi de kadının nafaka hakkına göz dikildi."

NAFAKA TALEPLERİNİN SADECE YÜZDE 8’İ KABUL EDİLİYOR’

CHP’li Uçar boşanma sürecinin ardından taraflara tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası hakkı tanındığını hatırlatarak, Kadın Dayanışma Vakfı’nın 2019 yılında yaptığı çalışmalardan örnek verdi. Mahkemelerin nafaka taleplerinin sadece yüzde 8’ini tam olarak kabul ettiğini ifade eden Uçar, nafaka meblağlarının da milyonlar olmadığının altını çizdi.

‘BİR GÜN EVLİ KALIP ÖMÜR BOYU NAFAKA ÖDEDİĞİNİ İDDİA EDEN ERKEKLER….’

CHP’li Uçar, “Kadınların sadece yüzde 2’si 2 bin TL’nin üstünde nafaka alırken yüzde 66’sı 500 TL’nin altında nafakaya mecbur bırakılmaktadır. Şunu da hatırlatmakta fayda var. Bağlanan nafakaların yüzde 50,7’si hiç ödenmemektedir. Ayrıca, bir gün evli kalıp ömür boyu nafaka ödediğini iddia eden erkekleri TÜİK verileri bile yalanlıyor. 2020 yılında açıklanan TÜİK verilerine göre, Türkiye’de boşanmaların sadece yüzde 2.2’si bir yıldan az evlilikleri kapsıyor” diye konuştu.

'KADIN ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLE UZLAŞMAYA ZORLANACAK'

"Şahsım hükümetinin yaptıkları bunlarla da bitmiyor" diyen Uçar, "Aile Hukuku’nda “zorunlu arabuluculuk” uygulaması getirilmeye çalışılıyor. Bu düzenleme hayata geçirilirse; kadınlar açısından yeni mağduriyetler yaratılacak. Örneğin, kadın şiddet uygulayan erkek ile aynı masada uzlaşmaya zorlanacak" ifadelerini kullandı. 

'BİZ BU HAKLARI BÜYÜK MÜCADELELER SONUNDA KAZANDIK’

Nurdan Şenkal Uçar, sözlerini şöyle tamamladı:

“AKP hükümeti boşanmaları hızlandırarak, dava süresince yoksullaşan tarafa ve çocuğa bağlanan tedbir nafakasını da ortadan kaldırmayı planlıyor. Boşanma davası süresince aile konutunda kadın ve çocukların yaşamasına karar verilebiliyordu. Oysa getirmeye çalıştıkları yeni düzenlemede, kadın ve çocuklar birkaç ay içinde aile konutundan çıkarılabilecek. Zaten ödenmeyen nafakalar için ister öde, ister ödeme dönemi başlayacak. Biz bu hakları büyük mücadeleler sonunda kazandık. Cumhuriyetimizi kadın erkek beraber kurduk. Cumhuriyet Halk Partisi olarak diyoruz ki; eşit, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan bir Türkiye’yi yeniden hep birlikte inşa edeceğiz. Aydınlık bir gelecek tasarısıyla kurulan Cumhuriyetimizin karartılmasına asla izin vermeyeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi