TUĞÇE KAŞ/ İZGAZETE- ‘Analar ağlıyor, CHP ağırlıyor’ manşeti ile çıkan Yeni Asır, aynı panelde CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP’li Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın da konuşmacı olmasını, ‘terör destekçiliği’ olarak tanımladı.

Yeni Asır Gazetesi’nde Erhan Gülenç  imzası ile çıkan haberde, PKK’ya yardım ettikleri iddiasıyla Belediyelere kayyum atanmasını eleştiren CHP’ye ‘terör destekçisi’ ifadeleriyle yüklenilirken, 14. Karaburun Bilim Kongresi’nde ‘Yerel Yönetimler, kriz ve çıkışlar’ başlıklı oturum da Diyarbakır’da HDP önünde yapılan eylemle kıyaslanarak ilişkilendirildi. Gazetenin, CHP’yi hedef alan haberinde, “İzmir Büyükşehir ve Karaburun Belediye başkanları HDP’ye diyet borçlarını ödemek için harekete geçti’ ifadelerini kullanması büyük tepki topladı.

Tunç Soyer kayyumlarla ilgili ne demişti?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, büyükşehirlere atanan kayyumlarla ilgili burası Türkiye, her şey mümkün açıklamasında bulunarak, “Hukuken mevzuata uygun her şey meşru olmayabilir. Yani mevzuata uygundur, hukuki bir adım atıyorsunuzdur ama hukuken meşru değildir. Ne yazık ki Türkiye’de bu mümkün. Yani siz öyle bir mevzuat hazırlamışsınız ki, görevden alıyorsunuz, kayyum atıyorsunuz. Siz bütün bunları yok sayar, o meclisten birini seçmek yerine Ankara’dan birini gönderirseniz, sistemi hukuken çökertirsiniz. Demokrasiyi çökertirsiniz.”

Adnan Selçuk Mızraklı neden görevden alınmıştı?

Geçtiğimiz Ağustos ayında İçişleri Bakanlığı Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir Belediye Başkanlarını görevden alındığına dair açıklama yapmıştı. Bakanlığın yaptığı açıklamada, HDP’li Mızraklı’nın "Terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu", "terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu" belirtildi. Görevden alınan Mızraklı ve diğer başkanlar yerine illerin valileri kayyum olarak atandı.  31 Mart yerel seçimlerinde, HDP’li Adnan Selçuk Mızraklı yüzde 62,93 oyla belediye başkanı seçilmişti.

14 YILDIR DÜZENLENİYOR”

Karaburun Bilim Kongresi’nin ilki, bilim insanlarının kaçınılmaz olarak sorumlu oldukları bir konuya, bilim – iktidar ilişkisine yoğunlaşmaktadır. Ticarî sponsor desteği almadan, sadece Düzenleme Kurulu’nun ortak, özgür iradesiyle düzenlenen Kongre, Türkiye’nin seçkin bilim insanlarından oluşan bir bilim kurulunun denetleyeceği tebliğlerden oluşan bağımsız bir kongredir. 14 yıldır aralıksız gerçekleştirilen Karaburun Bilim Kongresi’ni , bu yılki teması ekonomik kriz nedeniyle ‘Sınıf mücadelesi, krizler ve çıkışlar’ olacak. Kongrede üniversitelilerin, işçilerin, kadınların, işsizlerin, siyasetçilerin ve ihraç edilen barış akademisyenleri ve öğretmenlerin konuşmacı olarak yer alacak.

Editör: Haber Merkezi