Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de aldığı sağlık hizmeti için doktoruna para ya da hediye verenlerin oranının yaklaşık yüzde 30 olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, yetkililerin hastalardan ilave ücret alınmasına göz yumması ve hatta bizzat kendilerinin almasının bıçak parasının yaygınlaşmasına neden olduğunu söyledi.

Vatandaşın ödemeye mahkum edildiği bu ücretlerin özellikle ameliyatlarda sıklıkla talep edildiğini belirten Sertel, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yasal olmayan bıçak parasının vatandaşı rüşvet vermeye zorladığını vurguladı.

“10 BİN TL ALDI, HASTA ÖLDÜ”

Bıçak parası alan doktorların medyada da sıklıkla gündeme geldiğini belirten Sertel, son olarak Eskişehir’de Milli İrade Gazetesi’nin gündeme getirdiği konuyu örnek vererek, şunları söyledi:

“Milli İrade Gazetesi’nin belgeleriyle yayımladığı haberde; 15 Temmuz 2015 tarihinde Obezite Sleeve ameliyatı olan Yavuz Bilik için yakınları tarafından Eskişehir Devlet Hastanesinde yönetici pozisyonunda görev yapan Dr. M.Ç’ye 10 bin TL para verildiği, bunun karşılığında herhangi bir makbuz verilmediği belirtiliyor. Ameliyat olan Yavuz Bilik’in 23 Kasım 2015 tarihinde vefat ettiği, hasta yakınlarının olayı savcılığa taşımasının ardından parayı alan Doktor M.Ç’nin 11 Mayıs 2016’da parayı tekrar teslim ettiği dile getiriliyor. Bir taraftan ücretsiz sağlık hizmetleri denilirken diğer taraftan vatandaşın canı pahasına yasal olmayan paralar alınıyor. Tüm Türkiye’yi ilgilendiren bu soruna hemen bir çözüm bulunmalı ve hastalardan bıçak parası adı altında para isteyen doktorlar hakkında ağır yaptırımlar uygulanmalı.”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

1- Adalet ve Kalkınma Partisi, 13 yıl önce iktidara gelmeden önce “Doktorlar bıçak parası almayacak” vaadini ne zaman yerine getirecek?

2- Üniversite ve Devlet hastanelerinde sosyal güvencesi olan vatandaşlardan ameliyat ve diğer müdahaleler için ilave ücret alınmakta mıdır? Alınıyorsa –ki basına yansımış çok sayıda örnek var- bu ücretin yasal dayanağı nedir?

3- Doktorlar tarafından istenilen kayıt dışı bu ücretler çalıştıkları kurumun bilgisi dahilinde midir? Yoksa hastalar birebir ikna edilip rüşvet vermeye mi zorlanmaktadırlar?

4- Eskişehir Milli İrade Gazetesi’ne yansıyan iddialar doğru mudur? Bakanlığınıza ve savcılığa yansıyan 10 bin liralık ücret alındı iddiasının muhatabı Dr. M.Ç hakkında soruşturma açılmış mıdır, işlem yapılmış mıdır? Yapılmadıysa gerekçesi nedir?

5- Çoğunlukla orta ve alt sınıf ailelerden talep edilen bıçak paraları, maddi imkansızlıklar içindeki aileleri borç batağına itmektedir. Parayı insan sağlığından daha önde gören anlayış, partinizin kişilere, kurumlara ve ülkeye bakışının bir yansıması mıdır? Bu çağdışı anlayışı yok etmek adına ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

Editör: Haber Merkezi