OBEN ULU- Önceki yıllarda okuma kültürünün çocuklar arasında yaygınlaşması için sömestri ve yaz tatilinde yapılan “Karneni Getir, Kitabını Götür” etkinliği Bergama Belediyesi’nin yeni yönetimi tarafından tekrarlanmadı. Gelenekselleştirildiği için Bergama Araştırma Kütüphanesi’ne akın akın gelen çocuklar ve aileleri kitap hediyesi alamayınca elleri boş döndü. Bu duruma ailelerin yanı sıra Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve vatandaşlar sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç tepkisini sosyal medya hesabından bir yıl önceki paylaşımını tekrarlayarak “Çocukları kütüphane kapısından boş çevirmeseydiniz bari…” sözleri ile dile getirdi.

Sabah çocuğu ile birlikte kitap almaya gelen ve AKP seçmeni olduğunu söyleyen bir çocuk velisi ise bu durumu ‘çocukların en mutlu gününde kitap jestini çok gördü’ diye yorumladı.

“BAŞTA MHP’LİLER OLMAK ÜZERE VATANDAŞLAR TEPKİLİ”

‘Bakırçay Düşünce’ adlı sosyal medya platformunda ise; “Bergama Belediyesini CHP yönetirken karne günü çocuklar gelir kütüphaneden karnesini gösterip istediği hediye kitapları alırlardı. Bergama’yı MHP desteğine rağmen 500 oy ile alan AKP bu uygulamayı bu sene kaldırdı. Ilıcada çocukları bahane ederek (Cemaat baskısıyla) insanların yaşam tarzlarına direk müdahale eden AKP sakladığı diğer yüzünü bu uygulamayla yine göstermiş oldu. Okuyan, öğrenen, sorgulayan toplum AKP’nin hoşuna gitmiyor... İşin ilginç tarafı daha bir tek çivi çakmayan AKP’li Başkan halkın rutinlerine ters davranarak başta ittifak ortağı MHP’li vatandaşlar olmak üzere tüm kesimlerin antipatisini kazanmakta çok başarılı ilerliyor” denildi.

YASAK İÇİN ÇOCUKLARI GEREKÇE GÖSTERMİŞTİ

Daha önce belediye çalışanlarına “mobing” ve “Yaşam Tarzına Müdahale” iddiaları ve Ilıca Sosyal Tesislerinde ki yasak uygulamaları ile gündeme gelen Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu gerekçesine tesis içerisinde bulunan çocuk parkını göstermişti.

Bergama Demokrasi Platformu ise tesis yasağına karşı önceden; “‘Orada çocuk parkı var’ diyen belediye başkanı istese Ilıca’da her kesim için uygun alan yaratılacağını bilmektedir. Zaten alkollü içeceklerin tüketiminin serbest olduğu alan diğer alandan ayrıdır. Yıllarca Bergama’da siyaset yapıp bir kere bile çocuk tecavüzü ve istismarı davalarına gelip mağdurlara destek olmayan, çocuklara dair en ufak bir çalışma yürütmeyen belediye başkanının aklına bir anda çocukların gelmesi samimi değildir. Mesele tek başına alkol tüketimi olarak lanse edilmemelidir. Burada temel sorun laik toplum yaşantısına müdahale ve temel özgürlüklerinin kısıtlanmasından başka bir şey değilken, ilk elden çocuklar üzerinden mağduriyet üretip siyaset yapması bile başlı başına çocukları sömürmekten başka bir şey değildir. Amaç çocuklar mıdır, yoksa kapalı kapılar arkasında tarikatlarla yapılan pazarlığın, onlara verilen sözün tutulması mıdır?” açıklamasını yapmıştı.

2000 KİTAP DAĞITILMIŞTI

Bergama Araştırmaları Kütüphanesi ve Bergama Belediyesi Çocuk Kulübü ile ortaklaşa organize edilen "Karneni Getir Kitabını Götür" kampanyası en son 18 – 22 Ocak 2019 tarihleri arasında tekrarlanmış, yaklaşık 2000 kitap dağıtılmıştı. Yapılan etkinlik ile çocukların okuma alışkanlıklarını pekiştirme, yaz döneminde çocukların okuma motivasyonu arttırılması ve aileleri ile birlikte çocukların kütüphaneyi tanımaları hedeflenmişti.