Cengiz Aldemir/ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti yönetimine ve bütün milletvekillerine, “Gittiğiniz her yerde sorunları dinleyin, rapor haline getirin ve halka ekonomide yaşanan sorunlara ilişkin CHP’nin çözüm önerilerini anlatın” talimatını verdi.

Bu çerçevede esnaf ziyaretlerine hız kesmeden sürdüren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko İzmir Karabağlar ilçesinde mobilya sektörü yöneticileriyle bir araya geldi. Sektör temsilcileriyle görüşmesini İz Gazete'ye anlatan Beko, iktidara, “Sorunlarını çözemezseniz mobilya sektörü batacak” uyarısında bulundu.

HER AY 15 BİN ESNAF KEPENK KAPATMIŞ OLUYOR

Esnaflarla ilgili yapılan bir araştırmayı paylaşan Beko, 125 bin esnafın iflas ettiğini, Ramazan ayında ek destek gelmediği takdirde iflasların daha da artacağı uyarısında bulundu. İflas eden esnafların sadece 20 bininin 2021 yılının ilk iki ayında dükkanlarını kapattığına dikkat çeken Beko, “Uzun süre iş yerleri kapalı kalan esnafın kirasını ödeyemez hale geldi. 125 bin esnafın aylar ölçeğinde değerlendirecek olursak her ay 15 bin esnaf kepenk kapatmış olduğunu gösteriyor. 1561 kafe ve lokanta maalesef kapanmış. Ticaret sicil gazetesi verilerine göre, yemek sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinden 500’e yakını ocak, 1100’ü şubat ayında olmak üzere 1600’ün üzerinde esnaf iş yerlerine kilit vurmuş. Türk iş adamları son 5 yılda dış ülkelere 300 milyar dolar yatırım yapmış. Nedenlerini sorduğumuzda, “Biz saraya maalesef güvenmiyoruz. Bağımsız bir yargı olmadıktan sonra yerli ve yabancı sermayenin Türkiye’de yatırım yapmasını beklemeyin” diyerek tepki gösteriyorlar” dedi.

KARABAĞLAR MOBİLYA SEKTÖRÜ BATIYOR

Dünya ile entegre olmuş İzmir Karabağlar mobilya sektör temsilcileriyle görüştüğünü, sektörde yaşanan ham madde sıkıntısına çözüm getirilmediği takdirde sektörün batacağı uyarısında bulunan Beko, “Ham madde fiyatlarında kötü yönetim ve onun sonucunda oluşan kur bazlı hızlı artış, mobilya sektörüne kepenk kapattıracak noktasına gelmiştir. En büyük mobilya üreticileri dahil bu durumdan memnun değildir. Mobilya sektörü dünya ile entegre Karabağlar’da 5 bin imalatçı firmada 60 bin yurttaşımız istihdam ediliyor ve geçimlerini sağlıyor. Bu sorun tüm ülkenin sorunudur. Olmayan ham maddeye her gün altın kuru gibi zam geliyor. Bu zamların kaynağı belli değil. Malını satamayan esnafa döviz dengesizliği apayrı bir dert olmuş durumda. Ham maddeye gelen zam yüzde 200-300’lerde. Esnaflar, “ Bizi duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün biz batıyoruz.” sözleriyle tepki gösteriyorlar. Bu kriz daha da derinleşiyor. Bu düzen böyle gitmez. Bu düzeni değiştirmemiz, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini hayata geçirmemiz gerekiyor” sözleriyle izlenimlerini paylaştı.

40 YIL VERGİ VEREN ESNAFA 40 GÜN BAKAMADILAR

Mobilya fuarında Türkiye’nin dört bir yanından gelen sektör temsilcilerinin de Karabağlar’da yaşanan sorunların aynısını yaşadıklarına dikkat çeken Beko, iktidarın “esnafa destek veriyoruz” sözlerinin doğru olmadığını söyledi. Beko bir mobilya temsilcisinin kendisine, “Ben iş yerimde 50’ye yakın işçi çalıştırıyorum. Bunların sigortası, stopaj vergisi, elektrik, su, doğalgaz toplamda en az 100 bin lira üzerinde giderim var. Devlet bana 3 ay da sadece bin lira para gönderdi” diyerek dert yandığını söyleyen Beko, “Bunların yanı sıra berber, pazarcı, seyyar satıcılar, sanatçılar, müzisyenler, günü birlik çalışanlar gibi 5 buçuk milyona yakın insanımız gelirini kaybetti. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal anmada, bugüne kadar çalışanı olan ve bu devlete 40 yıldan beri vergi veren bu insanlarımıza, tek adam yönetiminin 40 gün bakamadığına şahit olduk. Çok üzücü bir durum. Bizim insanımız bunu hak etmiyor” ifadelerini kullandı.

Esnafların stopaj vergisinden muaf edilmesini, aldıkları kredi ve SGK prim borçlarının ertelenmesi taleplerini dile getiren Beko, düğün salonu esnafının sorunları çözülmediği takdirde tükenmek üzere olan sektörün çalışma yaşamından silineceği uyarısında bulundu.