Cengiz Aldemir/ANKARA - AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dövize yönelik manipülatif dayatmaların ağır bir şekilde cezalandırılacağı açıklamasından sonra TBMM’de kabul edilen düzenlemeye dayanılarak hazırlanan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazırlanan yönetmelikle bankalar, ekonomi ile ilgili görüş açıklayan, sosyal medya paylaşımında bulunanlar cezalandırılabilecek. Kanunda yer alan hükümleri de aşan yönetmelikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK), finansal piyasalarda manipülasyon, yanıltıcı işlem ve uygulamaları belirleme yetkisi verildi.

DENİZ BİTTİ

BDDK’ya ceza yetkisi veren bu düzenlemeye tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, konuyu İz gazeteye değerlendirdi. Beko, “ İktidar bu düzenlemeyle dış mihrakları mı buldu? AKP Genel Başkanı sayın Erdoğan ekonomide işler kötüye gidince, hemen dış kuvvetler, dış güçler diyerek kendi başarısızlıklarını bir yerlere fatura etmeye çalışıyor. Artık deniz bitti. Ekonomi zaten çökmüş. Yani ülke üç bankaya bile yenik düşecek halde… Hani başkanlık sistemi ile uçuşa geçmiştik milletçe? Türkiye en güçlü ekonomiler arasına girmiş de biz mi görmedik? Üretim çok, istihdam var, işsizlik sıfırda… biz mi yalan söylüyoruz? diye sordu.

KİM YERLİ, KİM MİLLİ?

İktidara yakın inşaat şirketlerinin köprü, yol, hastane, havaalanı gibi büyük projeleri dolar üzerinden yaptığını hatırlatan Beko, milyon dolarlar kazanan o firmaların, anlaşmaları Türk hukukuna değil de İngiliz mahkemelerine göre yaptıklarına dikkat çekti. Kimin yerli, kimin milli olduğunu bu vesile ile bir daha gördüklerini söyleyen Beko, “AKP’nin beslediği, milyon dolarlar kazanan bu firmalar anlaşmalarının bilinmemesi için mi bu yasağı getiriyorlar? İktidarın, “doların yükselmesi Londra merkezli” diye üzerine bastıra bastıra açıklama yapıyorlar. BDDK, kimin yerli, kimin milli olduğuna da karar verecek mi bu düzenlemeyle? Bir şeylerin üstünü örtmek için mi bu açıklamaları yapıyorlar? Tesadüfe bakın Hazine ve Maliye yetkileri daha iki gün önce Londralı yatırımcılara; Türkiye'ye para getirmeleri için sunum yapmışlardı! Ekonomi yazarları da köşelerine taşımış… Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan köprü, yollar, hastanelerde yetki bile İngiliz mahkemelerine verilmiş. Büyük ihaleleri alan yandaş şirketler, Türk mahkemelerine güvenmeyip, kendi tabirleriyle dış mihrakları seçmişler. Buna ne diyeceksiniz? Hem kendi ülkende kazan ama kendi hukukuna güvenme ne acı bir durum. Milleti kör, kendilerini akıllı mı sanıyorlar. Bir gün gelir bunların hesabı sorulur” sözleriyle tepki gösterdi.

CEZA AĞIR

Düzenlemede, “bu kanun kapsamındaki bankalar” diye başlayan 76/A maddesine dayanılarak çıkartılan yönetmelikteki kanunun ötesine geçildiğini vurgulayan Beko, “ Bakın bu uygulama geniş yorumlama ile cezalandırma hükümlerinin çok geniş kitlelere yönelik uygulamanın yolu açılmıştır. Bu kabul edilemez bir durumdur. BDDK tarafından belirlenecek manipülasyon ve yanıltıcı işlem ve söylemde bulunma suçunu işleyenlere ağır ceza verilecek. Düzenlemeye aykırı davranışlarda bulunanlara bir önceki yıl sonu finansal tablolarında yer alan faiz, kâr payı gelirleri, alınan ücret ve komisyonlar ile bankacılık hizmet gelirleri toplamının yüzde beşine kadar para cezası uygulanabilecek. Çok büyük ve acımasız bir ceza. Bu nasıl bir anlayıştır? “

Editör: Haber Merkezi