Cengiz Aldemir/ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda devam eden Bütçe görüşmelerinde daha çok vekilin soru sorması gerekçe gösterilerek milletvekillerinin bakanlara soru sorma süresi olan 1 dakika 40 saniyeye düşürüldü.

BU KARARI KINIYORUM

Düzenlemeye tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İz gazeteye yaptığı değerlendirme, başkanlık rejimiyle ilgili uyarılarında haklı çıktıklarını belirterek,“ Cumhurbaşkanına soru sormanın ve sözlü soru önergesi verme de yasaklanmış durumda iken 600 milletvekili için toplam yaklaşık 10 dakika soru sorma hakkı verilmiş oluyor. Anayasa referandumu sürecinde ve daha sonrasında da başkanlık rejimi ile ilgili görüş ve uyarılarda bulunmuştuk. Bugün görüyorum ki haklı çıktık. AKP ve Saray TBMM'yi etkisizleştirmekte, yetkisizleştirmekte ve her bir adımda bu politikalarını ilerletmektedirler. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Sarayı savunamaz hale gelen atanmış Bakanlara muhalefetin soru sormasını engelleyen anlayışın sonu gelmiştir. Bu kararı kınıyorum” dedi.

SARAYI SAVUNAMAZ HALE GELEN BAKANLAR

Tek adam yönetiminde Anayasa değişikliği ile yasama, yürütme ve yargı yetkilerinin partili cumhurbaşkanının elinde toplanarak kuvvetler ayrılığının bitirildiğini hatırlatan Beko, şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti devleti tek adam iktidarına teslim edilecek. Cumhurbaşkanı OHAL ilan edebilecek, memleket halkın tamamını temsil eden meclisten çıkan yasalar yerine tek imzalı kararnameler ile yönetilecek. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve vekiller etkisizleşecek, tek yetkili Cumhurbaşkanı olacak. Bakanlar Kurulu, cumhurbaşkanına hizmet eden atanmış memurlardan oluşacak” demiştik, ne yazık ki haklı çıktık. Görüyorsunuz ki Türkiye’de ekonomiden, sağlığa, eğitimden sosyal yaşama hiç ama hiçbir şey doğru yönetilemiyor. Neden mi? çünkü bu tek adam saray yönetimi yüzünden ülke perişan olmuş durumda. Bu perişanlığın nedenlerini hükümetin bakanlarına sormaya da sen kısıtlama getireceksin. Belli ki tek adam yönetimindeki yanlışları savunamaz hale gelen atanmış bakanlar yanıt verememekte zorlandığının bir sonucudur bu kısıtlama” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi