Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, AKP yöneticilerinin her platformda "Sağlıkta çağ atladık." diye övündüğü Sağlıkta Dönüşüm Programının tam anlamıyla bir yıkım olduğunu belirterek, "Sağlıkçıların haklı çığlıkları maalesef ortada, sağlıktaki yıkımı gelin birlikte durduralım. Sağlık taşerona teslim edilemeyez taşeron kesinlikle yasaklanmalıdır" dedi.

SAĞLIK HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLMALIDIR 

Yurttaşların, parası kadar sağlık hizmeti alır hâle geldiğini yapılan düzenden sağlık emekçilerinin olumsuz etkilendiğini belirten CHP'li Beko, AKP ve MHP milletvekillerine, "Sağlık hizmetleri haktır, ücretsiz olmalıdır, sağlıktan tasarruf olmaz. Bu yasal düzenlemeyle daha önce "Hakkınız ödenmez." dediğiniz hekimlerin, sağlık çalışanlarının hakları olanı yine ödemiyorsunuz. Aralık 2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde tüm partilerin üzerinde ortaklaşarak kabul ettikleri yasal düzenlemenin neden geri çekildiğine ilişkin hiçbir sorumuz maalesef yanıtlanmamıştır. Bir kez daha Meclis kürsüsünden soruyorum: Neden yasayı geri çektiniz?" diye sordu.

HEKİMLER ARASINDA AYRIM YAPIYORSUNUZ

O dönem geri çekilen düzenlemeyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi tutanaklarında yer alan AKP milletvekillerinin "Daha iyisini getireceğiz, onun için geri çekiyoruz. Daha fazlasını sağlayacağız, daha kapsamlı bir şekilde kanun metni hazırlayacağız." ifadelerini anımsatan Beko, "Oysa, geri çekilen düzenlemede pratisyen hekimlerin emekli maaşına da 4.710 TL ek ödeme yapılacakken şimdi sadece 1.648 TL önerilmektedir; miktar, 3.061 TL düşürülmüştür. Uzman tabiplere 5.415 TL verilecekken şimdiki teklif 2.119 TL; miktar, maalesef 3.296 TL düşürülmüştür. Söylediğiniz iyileştirme bu mu? Çok yazık! Emekli hekim ve diş hekimleri arasında ayrımcılık yapıyorsunuz. Kanun teklifinin en çok üzerinde durulan ve tartışılan maddesi, emekli maaşlarına ilave ek ücret olarak ilgili düzenlemedir" sözleriyle tepki gösterdi.

EMEKLİ DOKTOR VE DİŞ HEKİMLERİ GEÇİNEMİYOR

BAĞKUR ve SSK'den emekli olan hekimlerin, emekli maaşlarına yapılacak ilave ek ödemelerden faydalanmasına engel oluyorsunuz?" diye soran Beko, BAĞKUR ve SSK'den emekli olan hekimler ve  diş hekimlerinin aldıkları emekli maaşlarıyla geçinemediğini ve çocuklarını okutamadığını söyledi. Beko, "Bu uygulamada eczacılar, veteriner hekimler, hemşireler, ebeler, teknikerler başta olmak üzere, 39 kategoride tüm sağlık çalışanları dışarıda kalmıştır. Neden eczacılar, ebeler, hemşireler, teknikerler yok? Sağlık çalışanları arasında ayrımcılık yapıyorsunuz, yapmayın; hem emekli maaşlarını iyileştirmiyorsunuz hem de çalışmak zorunda kalan emeklilerin maaşından kesinti yapıyorsunuz" eleştirisinde bulundu.

İŞ CİNAYETLERİNDE 30 BİN İŞÇİ ÖLDÜ 

Sağlık çalışanlarının izne çıkamadığını, yıllık iznlerini kullanamadığını, izne çıktıklarında ek ödemelerinin kesildiğini belirten CHP'li Beko, iş cinayetlerini anımsatarak, "Bu durumu da kabul etmek mümkün değil. Sağlık Yasası bugün Meclisten geçerken işçi sağlığı ve iş güvenliği yine ILO kriterlerine uygun hâle getirilmedi. Unutmayalım ki 2002 yılından bu yana AKP tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için 30 bin işçi iş cinayetlerinde öldü. Bu yasayla işçiler ölmeye devam edecek. Meslek hastalıkları hastanesi 78 ilimizde yok. Her yıl 1 milyona yakın işçi meslek hastalığına yakalanmaktadır. Covid-19 neden meslek hastalığı olarak sayılmadı? Yüzlerce hekim memleketi terk ederken, onlarca hekim istifa dilekçelerini verirken Cumhurbaşkanı, "Giderse gitsinler." diyerek onları görmezden geldi ve sağlık sistemi maalesef çöktü" diye konuştu.

SAĞLIKÇILARIN HAKLI ÇIĞLIKLARINI DUYUN

Hastanelerde kanserli hastalara sekiz ay sonrasına randevu verildiğine dikkat çeken Beko, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"Hastanelerden randevu almanın çok zor olduğu böylesi bir dönemde unutmayın ki sağlıktan tasarruf olmaz. Aylardır oyalama ve algı yönetimiyle sağlık çalışanlarını bekleten AKP iktidarının şu anda Meclis gündemine getirdiği kanun teklifiyle sağlık çalışanlarına mali açıdan sınırlı düzeyde ve kapsayıcı olmayan bir artış sağlanmıştır. Dağ fare doğurmuştur. Yaşanılan ekonomik kriz nedeniyle geçinemeyen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının emekliliğine yansıyacak ücret artışı ve sağlıklı çalışma şartları talepleri yine maalesef sonuçsuz kalmıştır. Bu nedenden dolayı sağlıkçılar alanlara çıkmışlardır. Sağlıkçıların haklı çığlıklarını duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün artık."

Editör: Haber Merkezi