Cengiz Aldemir/ANKARA - İz Gazete'ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, AKP hükümetinin dayattığı, insan onuruna yakışmayan asgari ücret yüzünden emekçi kesimin 2021 yılında da ev kirası, elektrik, su, doğalgaz, ulaşım ve eğitim bedellerini ödeyemeyeceğini, sosyal yaşam etkinliklerinden faydalanamayacaklarını vurguladı.

BÜYÜYEN EKONOMİDE BUNLAR OLMAZ

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın,” yüzde 5-6 büyüdük” sözlerini eleştiren Beko, “Saray yönetimine seslenmek istiyorum. Madem Türkiye yüzde 5-6 oranında büyüdü de neden ülkemizde 10 milyon işsiz var?, Neden işçi sağlığı iş güvenliği önlemleri için bütçe ayırmadılar? Bugüne kadar 25 bin işçinin ölümüne sebep oldular. Başta Soma, Ermenek madenleri olmak üzere ülkemizin bir çok işyerlerindeki iş cinayetlerinden der almadılar. Hak ettikleri maaşları vermediler. Neden Corona -19’u meslek hastalığı kabul etmediler? Kadro bekleyen binlerce sağlıkçılara, öğretmenlere kadro vermediler. Neden kamuda engelli açığı olmasına rağmen engellilerin ataması yapılmıyor? Büyüyen bir ekonomide bunlar yaşanmaz” dedi.

ASGARİ ÜCRETTEKİ AYRIMI KALDIRIN

Saray yönetiminin işçi, emekçi, memur ve emekliden vergi alırken, iş verenleri vergiden muaf tutulduklarını ve 2021 yılında da ezilen kesimin vergi ödemeye devam edeceğini belirten Beko, 10 milyona yakın açlık sınırı altında yaşayan asgari ücretli işçinin, insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret alamadıklarının altını çizerek, “Biz defalarca asgari ücretliye işçi memur ayrımı yapmayın dedi. Türkiye’de karşı çıktığım bir mesele var. Kamuda çalışan memur arkadaşlarımıza da işçilere de asgari ücret uygulanıyor. Asgari ücretli memur arkadaşlarımız en az 4 bin lira alırken ki ben fazla alıyorlar asla demiyorum. Ancak işçi kardeşlerimiz neden 2 bin 825 lira alıyorlar? Dolayısıyla burada işçi memur ayrımı yapmamak lazım. Aradaki bu fark kaldırılması lazım. Milyonlarca asgari ücretli yurttaşımız sofrasına et yemeği koyamamıştı, 2021 yılında da sofralarına et yemeği koyamayacağı görülmüştür. 15 milyon vatandaşımız soğuk kış günlerinde yine battaniyeyi örterek ısınmaya devam edecektir” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

KAYIT DIŞI 2,5 MİLYON GENÇ

Türkiye’de askerden yeni gelen ve üniversiteyi yeni bitiren gençlerin, iş bulabilmek için işverenlerle pazarlık yapmak zorunda kaldığına dikkat çeken Beko, sigorta pirim ve vergi giderlerini kendilerine verilmesi koşuluyla çalışan gençlerin 2,5 milyonun üzerinde olduğunu söyledi. Ülkede kayıt dışı çalışanların oranının yüzde 40’lara dayandığını vurgulayan eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kayıt dışılığın panzehirinin ise sendikal hak ve özgürlüklerin önü açılmasından geçtiğinin altını çizdi.

ASGARİ ÜCRETTEN AGİ’Yİ ÇIKARTIN

Asgari ücretin içerisinde, asgari geçim indirimi(AGİ)nin, AKP öncesi dönemde alınan ‘vergi iadeleri’ olduğunu anımsatan Beko, saray yönetiminin bu durumu asgari ücreti yüksek göstermek gibi bir algı oluşturmakla eleştirerek, asgari geçim indirimi farkının asgari ücretin dışına çıkartılması önerisinde bulundu.

MİLYONLAR TÜNEMİŞLİK SENDROMU YAŞIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nün verilerinde her 3 kadından birinin cinsel şiddete maruz kaldığı bilgisini de paylaşan Beko, Türkiye’de durumun daha da vahim olduğunu belirterek, 2019 yılında 474 kadının öldürüldüğünü, 2020 yılının ocak -ekim ayları aralığında 413 kadının öldürüldüğünü anımsattı. Beko, 833 bin çalışan kadının, erkek şiddetine maruz kaldığını, 11 milyon kadının ise ev işçisi olarak çalışmaya mahkum bırakıldığını, iş yaşamındaki kadınların yüzde 41’inin her hangi bir sosyal güvenlik kaydı olmadığını vurgulayarak, iktidarın başta kadınlar olmak üzere milyonlara tükenmişlik sendromu yaşattığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi