Cengiz Aldemir/ANKARA- Cumhurbaşkanlığı bütçe gelirlerinden gizli hizmet giderinin sadece temmuz ödeneği 2020 bütçe açığı tahmini 7 ayda aşıldı. Temmuzdaki örtülü ödenek harcamasının, 117 bin 883 asgari ücrete bedel olduğu ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yönetiminde hazırlanan 2020 bütçesinde, 12 aylık açık tahmini 138.9 milyar TL'ydi. Yeni açıklanan temmuz ayı bütçe gerçekleşmelerine göre bütçe ilk yedi ayda 139.1 milyar TL açık verdiği basında yer aldı.



Konuyu İzgazete'ye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, AKP iktidarının Türkiye’nin yarısını oluşturan asgari ücretle çalışan işçi ve ailelerini 2020 yılında açlık ücretine ve sefalet içerisinde bir yaşama mahkum ettiğinin altını çizerek, "Bütçe yurttaşların ekmeğini küçültmektedir, kriz ve ekonomik durgunluğu artırmaktadır" dedi.

TASARRUF TEDBİRLERİ ALDATMACA

AKP hükümetinin kamu harcamalarını kısarak, tasarruf tedbirleri alma çalışmasının halkı aldatmaktan başka bir şey olmadığını ifade eden Beko, 2020 yılı bütçesinde hem vergiler hem de dolaylı vergilerin artırıldığını vurguladı. Yapılan bütçenin emekçiden yana olmadığını belirterek, "Ülkemizde çalışma yaşamını, yurttaşların mutfaklarına girecek gıdaları, asgari ücretlileri, ailelerin temel tüketim malları ile doğalgaz ve elektrik gibi pek çok hizmeti etkileyecek “2020 Merkez Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı” yoksuldan toplanıp zengine dağıtılan bir anlayışla hazırlanmıştır” eleştirisinde bulundu.

EMEKÇİYE YÜZDE 3, ELEKTRİĞE YÜZDE 40 ZAM

2020 yılı bütçesinin ranta dayalı, dışa bağımlı bir ekonomi politikasının sonucu yurttaşların ekmeğinin küçüldüğü, kriz ve ekonomik durgunluğu artıran bir bütçe olduğunu belirten CHP’li Beko, “Kamu emekçilerine yüzde 3-4 oranında ücret artışı reva gören AKP iktidarı, doğalgazdan elektriğe ve temel tüketim mallarına yüzde 40-50 gibi yüksek oranda zam yapmıştır. İşçilere, kamu emekçilerine, çiftçilere, EYT’lilere, öğrencilere kaynak ayırmaktan çok uzak olan bütçe sermayenin krizini çözmeye dönük politikalardan oluşturulmuştur” sözleriyle tepki gösterdi.

YANDAŞA 50 MİLYON TL TEŞVİK, İŞÇİYE AÇLIK

AKP’ye yakın Cengiz Holding'e 50 milyon tutarında 5 yıldızlı otel yatırım teşviki, faiz desteği, KDV istisnası ve yüzde 70 vergi indirimi de uygulanmasına sert tepki gösteren Beko,“ Bu iktidar kendi yandaşlarına örtülü ödenekten kaynak aktarmayı ihmal etmemiştir. Bu memleketteki bütün fabrikalarını satan ancak onun yerine 10 kişilik bir fabrika dahi kuramayan saray ve onun yetkilisi kendisine milyarlarca lira pay alıyor. Bununla da sadece kendi yandaş derneklerine kaynak aktarıyor. Sarayın ve yandaşlarının halka yük olmaktan başka işlevi kalmamıştır. 10 milyon insan iş beklerken yandaşlara örtülü ödenek para aktarılması kabul edilemez” diye konuştu.

YANDAŞA KAYNAK AYIRMAYA DEVAM

AKP iktidarının gözde müteahhitlik şirketlerine 2020, 2021 ve 2022 yıllarında 31 milyar 274 milyon lira ödeme garantisi verildiğini hatırlatan Beko, iktidarın halkın geçemediği köprüler ile Mega projelere yüklü bir kaynak ayırmaya devam ettiğini belirterek, “2020 bütçesi 138,9 milyar TL açık hedefiyle hazırlanırken, 2019 bütçesi Eylül ayında 17,7 milyar TL açık vermiştir. Ocak-Eylül dönemi dokuz aylık bütçe açığı, 85,8 milyar TL’ye ulaşmıştır. Kamunun sırtına yüklenen bu açıklar ve devlet garantisindeki Mega projeler ve yandaş müteahhitlere sağlanan bu garanti ödemeler 2020 bütçesini anlatmaya yetmektedir.”

Editör: Haber Merkezi