CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE - Meclis bütçe görüşmelerinde CHP grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Kani Beko, 1,1 trilyonluk devlet bütçesinin saraya bağlandığını ve bütçeden 14 milyara yakın aslan payını Cumhurbaşkanının almasından dolayı evet demeyeceklerini söyledi. Çalışma yaşamını gösteren dövizlerle hitap eden Beko,” Bu bütçe halkın değil, sarayın bütçesi olduğu için hayır diyoruz ve kırmızı kart gösteriyoruz” dedi.

10 MİLYON İŞÇİ BEKAR DEĞİL

Asgari ücret konusuna değinen Beko, bu ücretle 10 milyona yakın işçinin çalıştığını, aileleri ile en az 50 milyona yakın insanı etkilediğinin altını çizdi. DİSK Genel Başkanlığı döneminde ILO’nun ücret belirleme kriterlerini hatırlatan Kani Beko, iktidarı, “ Bu aileler bizlerden insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecek, hak ettikleri bir maaş bekliyorlar. Sayın Çalışma Bakanımız burada Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'dan söz etti. Ben yedi yıl DİSK Genel Başkanlığı yaptığım dönemlerde ILO'da görev yaptım. Dolayısıyla ILO der ki: "Asgari ücret tespit edildiğinde en az 4 kişilik bir aileyi baz alın." Ama Türkiye'ye geldiğimizde Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 işçiyi baz alarak hesap yapmaktadır yani siz 10 milyona yakın asgari ücretli arkadaşımız sanki hepsi bekârmış gibi hesabı böyle yaparsanız açlığa, yoksulluğa atmış olursunuz” sözleriyle uyardı.

SARAYIN 1 DAKİKALIK GİDERİ 2 BİN 20 TL

Hükümetin, asgari ücretliden 30 milyar vergi alırken, işverenlere 176 milyar vergi muafiyetinde bulunduklarını hatırlatan Beko, asgari geçim indirimi (AGİ) nin asgari ücretin içerisinden çıkarılması gerektiğini savundu. Türkiye'de işçi ile memura ayrı asgari ücret verilmesine tepki gösteren Beko, bu ayrımın yanlış olduğunu ileri sürdü. Sarayın bir dakikalık giderinin 2.020 TL olduğunu bu para için bir asgari ücretli işçinin bir ay çalışmak zorunda kalmasının haksızlık olduğunu dile getiren Beko, Türkiye'de Cumhurbaşkanı maaşının asgari ücretli çalışan işçinin tam 30 katı olduğunu belirtti. Avrupa'daki asgari ücretle çalışan işçilerin konumuna dikkat çeken Beko, Hollanda'da bu oranın yüzde 3, İspanya'da yüzde 1, Belçika'da yüzde 0, Yunanistan'da yüzde 7,7, Fransa'da yüzde 8,4, Bulgaristan'da yüzde 8,8, Polonya'da yüzde 11,7, Romanya'da yüzde 15,7, Slovenya'da yüzde 19,1, Türkiye'de ise yüzde 43 ile ülkenin yarısının asgari ücretle çalıştığını ve açlık sınırı altında yaşadığını söyledi.

ÜLKEMİZİ PERİŞAN ETTİNİZ

İşçi cinayetleri konusunda Avrupa birincisi olduğumuzu belirten Beko, 78 ilde meslek hastalıkları hastanesinin olmadığını hatırlattı. Beko eleştirilerini şöyle sürdürdü: “ Her yıl 1 milyona yakın meslek hastalıklarına yakalanan işçi meslek hastalıkları hastanelerine başvuruyor. Dünya Sağlık Örgütünün raporlarına göre, Uluslararası Çalışma Örgütünün raporlarına göre her ay, her yıl 10 bine yakın işçi kardeşimiz meslek hastalığına yakalandığından dolayı maalesef ölüyorlar. Bakın şu istatistiklere, işçi cinayetlerinde hâlâ Avrupa'da 1'inciyiz, dünyada da 3'üncüyüz. Bununla beraber, Dışişleri Bakanı bu kürsüden Amerika'ya meydan okudu. Amerika'ya meydan okudunuz ama TELEKOM'u Amerikan şirketlerine teslim ettiniz; İsrail'e meydan okudunuz, şeker fabrikalarını, TEKEL fabrikalarını İsrail'e teslim ettiniz; İngiltere'ye meydan okudunuz, Sümerbank fabrikalarını İngiliz sermayesine teslim ettiniz; Yunanlılara buradan meydan okudunuz, SEKA fabrikasını ve limanların yüzde 85'ini Yunan sermayesine teslim ettiniz; İzmir'deki, Aliağa'daki o güzelim PETKİM'i Azerbaycanlılara teslim ettiniz. Dünyada hiçbir ülkede yaşanmayan bir ilki ülkemize yaşattınız; Tank Palet Silah Fabrikasını Katar'a sattınız, ülkemizi perişan ettiniz.”

Editör: Haber Merkezi