CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Ülke gündemindeki konuları İz Gazete'ye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, tek adam yönetiminin açlık, işsizlik, ekonomide yaşanan buhranın konuşulmaması için suni gündem yaratmakla eleştirdi.

GERÇEK GÜNDEMİ SAPTIRIYORLAR

İktidarın 104 emekli Amiralin yayınladığı basın açıklamasını bir kurtarıcı bulmuş gibi sarıldığını, can simidi olarak gördüğünü söyleyen Beko,”Bu bildiriye en sert tepkiyi vererek, darbe olacakmış algısı yaratarak halkın gerçek gündeminden korktuğu için saptırmaya çalışıyorlar. Unutulmasın ki ülkemizde 10 milyonu aşkın işsizimiz var. 95 ülke nüfusunda fazladır. Konuşulması gereken konular bunlardır. Her gün korona dan 300’e yakın insanımız ölürken, aşılamada Sağlık Bakanı verdiği sözleri maalesef tutamamıştır” dedi.

128 MİLYAR DOLAR NEREDE?

Tek adam yönetiminin ülke gündemini sarsan 128 milyar dolar nerede? Sorusundan çok rahatsız olduğunu belirten Beko, “Bu para bir gecede nasıl yok oldu? Kimler aldı? Çıkarın bunun listesini hep beraber görelim. Ayrıca Mustafa Kemal’in, “Gelecek gençlerin, gençlerse öğretmenlerin eseridir.” dediği öğretmenlere baktığımızda 500 bine yakın öğretmenin ataması yapılmadı. Bu öğretmenlerden 100’e yakını intihar etti. Havuz medyada maalesef bunları göremedik. Atamalarının yapılmamasının nedeni bütçe olmadığındandır. Merkez Bankası başkanı görevden alınınca, 7,20’den doları alıp 8,40’lardan kimler sattı? Bu listeyi AKP hükümeti neden açıklamıyor? Yine soracağım 128 milyar dolar nerede?” diye sordu.

AÇLIK SIRININDA OLAN TÜRKİYE

Dünya Gıda Örgütü FAO’nun Birleşmiş Milletlere verdiği raporda 2021 kovid-19 salgınında küresel açlık krizinin Türkiye’ye de yansıyacağı bilgisinin yer aldığına dikkat çeken Beko, “Birleşmiş Milletler’in dünya gıda raporunda Türkiye’nin açlık sınırında olan ülkeler arasında gösteriliyor. Bu anlayış buralara kadar getirdi ülkeyi. Türkiye’nin 176 temel gıda maddesini ithal ederek, köylü ve çiftçiyi bitirme noktasına getiren AKP hükümeti 18 yılda tarım ürünlerinin ithalatına ödediği para bugünkü kurla yaklaşık 163 milyara ulaştı. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine 180 milyar borçları var. Bu borçlardan 5,2 milyarı icra takibine takılmış durumda. 2006 yılından bu yana anayasal hakları olan gayri safi milli hasıladan verilecek olan yüzde birlik hakları çiftçilere ödenmiyor. Yani devletten 180 milyar alacaklı olan köylülerin traktörlerine, arazilerine el konuluyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İÇ VE DIŞ SORUNLAR

ABD ile S-400 krizinin sürdüğünü, ABD Başkanı Biden’in Erdoğan ile görüşmediğini, yıllardır terörist başı FETÖ’yü Türkiye’ye iade etmediğini anımsatan Beko, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin tam üyelik işlemlerini askıda tuttuğunu, AKP iktidarının Suriye krizinde 60 milyar dolar harcadığını ve harcamaya da devam ettiğini anımsatan Beko, ülke gündeminde çözüm bekleyen sorunları şöyle sıraladı: “ Bu 60 milyarla emeklilikte yaşa takılanların, Sağlık emekçilerinin, eğitim gibi sorunları çözseydik iyi olmaz mıydı? Yine bir başka önemli sorun ise Anayasa hükümlerinin uygulanmayışıdır. Bağımsız olan yargı, malesef siyasi iktidara bağımlı hale getirildi. Yine vatan toprağı olan 19 adamız Yunan işgalinde. 12 ada Lozan’a rağmen silahlandırıldı. Doğu Akdeniz’de kriz büyüyor. Yetersiz kovid tedbirleriyle rekor can kayıpları yaşanıyor. Aşı krizi hat safhaya ulaştı. Çiftçilerin ve köylülerin devletten 85 milyar alacağı var verilmiyor. CHP bütün bu iç ve dış sorunları çözecektir ve o liyakatli kadrolarıyla sahiptir. ”

Editör: Haber Merkezi