Cengiz Aldemir/ANKARA - Emekli, EYT’li, basında ve çalışma hayatında yaşanan sıkıntıları İz gazeteye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye’nin bir yoksullar ülkesi haline getirildiğini kaydederek, AKP’nin bir sadaka ve biat kültürü oluşturduğunu, pandemi sürecinde sadece İzmir’de 500 bine yakın insanın yardıma muhtaç olduğunu, bu ve buna benzer ülke sorunlarının unutturulmak istendiğini vurguladı.

AİLE SAĞLIK SİGORTASI ŞART

Yoksul ve muhtaç insanları ayakta kalabilmeleri için Aile Sağlık Sigortası’nın hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Beko, Sadaka kültürü siyasetiyle biz ayakta kalamayız ve bize de böyle bir şey yakışmaz. Türkiye’de milyonlarca insan işini, ekmeğini kaybetti. Bugün ülkede 6 milyon 270 bine yakın aile genel sağlık sigorta pirimi ödüyor ancak primini ödeyemeyen 5 milyona yakın insan var. Bu insanların durumunu bir düşünün. Türkiye’de açlık, sefalet, işsizlik diz boyu olduğundan dolayı, aile sağlık sigortası şart ve bunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

İNTİBAK YASASI ŞART

Türkiye’de 13 milyon emeklinin 8 milyonunun açlık sınırı altında yaşadığını, 5 milyon emeklinin ikinci bir işte çalışmak zorunda kaldığını, geri kalanının ise ayakta kalabilmek için iş aradığını kaydeden Beko, “2008 yılında 5510 sayılı yasanın yeniden yapılandırılarak, asgari ücretin altındaki emekli kardeşlerimiz o güne kadar maaş almıyorlardı ama bugüne geldiğimizde milyonlarca emekli 1500 lira maaş alıyor. Mutlaka intibak yasası çıkarılarak, asgari ücretin altında emekliler maaş almamalıdır. Emeklilerimize temel ihtiyaçlarını karşılayacak, insan onuruna yakışır bir yaşam için hak ettikleri maaşı bu devlet kesinlikle vermelidir. Emeklilerin de toplu iş sözleşmeli olduğu gibi sendikalı olması gerekir. Avrupa da olduğu gibi emekli de devletle masaya oturmalıdır. Meclise bu konuda bir de kanun teklifi vermiştim” hatırlatmasında bulundu.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 43’Ü ASGARİ ÜCRETLİ

Asgari ücretle ilgili Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yaptığı bir araştırmayı paylaşan Beko, Slovenya’da asgari ücretle çalışan sayısının yüzde 19.1, Romanya’da yüzde 15.7, Polonya’da yüzde 11.7, Bulgaristan ve Fransa’da yüzde 8.8, Yunanistan’da yüzde 7.7, İngiltere’de yüzde 5, Hollanda’da yüzde 3, İspanya’da yüzde 1, Belçika’da yüzde 0.4 olurken, Türkiye’de bu rakamın yüzde 43’lerde olduğunu ve bunun üzerinde düşünülmesi gerektiğini söyledi.

EYT’LİLER HAKLARINI İSTİYOR

İktidarın günde değiştirerek ülke sorunlarını örtme çabasında olduğunun altını çizen Beko unutturulmaya çalışılan bir diğer konunun da emeklilikte yaşa takılanlar olduğunu hatırlattı. Çalışanların 1999 öncesi emekli olabilmesi için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalı olma koşullarına rağmen devletin sözünde durmadığını vurgulayarak, “Oysa ki EYT’lilere Cumhurbaşkanının dediği gibi, bir yılda 750 milyar değil, 150-200 bin kişiye emekli maaşı bağlanacak olsa yılda 8-10 milyar civarı para ödenecek. 300 milyarı Suriyeliler için harcayan iktidar, 10 milyar da ülke insanı olan EYT’lilere harcamalıdır. Bu lütuf değil kazanılmış haklarını istiyorlar” diye konuştu.

AKP BASIN SUÇU İŞLİYOR

Özgür basına karşı yapılan baskıların kabul edilemez olduğunu kaydeden Beko, basın özgürlüğünün evrensel hukuk ve anayasal güvence altında olmasına rağmen, AKP iktidarının basını susturma suçu işlemeye devam ettiğini kaydeden Beko, düşüncesi ve yazıları yüzünden tutsak edilen gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Beko ülkenin gerçek sorunlarını CHP olarak unutturmamakta kararlı olduklarını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi