Cengiz Aldemir/ANKARA - İzmir’in Torbalı ilçesi Yazıbaşı Mahallesi Keldağı mevkiinde yeni kurulması planlanan mermer ocağını Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soran CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bakan Kurum’dan gelen yanıtı İz Gazete’yle paylaştı. Beko, “Gelen yanıtta hileli ÇED raporuna ve yargının kararına rağmen bakanlığın mermer ocağına onay vermesi, çevre katliamına da göz yumduğunu ortaya koymuştur. Tek adam ve AKP’li bakanlar hukuku çiğneyerek çevre cinayetlerine sebep olmaktadırlar” dedi.

YOK EDİLEN CANLILARIN VEBALI AKP’NİN

İnsanı, doğayı, canlıları bir tarafa iten, kendi çevresindeki yandaşlarından başka kimseyi görmeyen tek adam yönetimi ve bakanlarının verdikleri kararlarla her gün vicdanları sızlattığını söyleyen Beko, "Bakan Kurum önergeme verdiği yanıtla hileli ÇED raporunu onayladıklarını açık açık söylüyor. Bu izinle İzmir Torbalı'da on binlerce zeytin, incir ve şeftali ağacı kesilecek; üzüm bağları yok edilecek. Bu ağaçların, börtü böceğin yok edilen ve edilecek bütün canlıların vebali tek adam ve AKP iktidarı taşıyacaktır” sözleriyle tepki gösterdi.

DAHA ÖNCE REDDEDİLEN ÇED KARARI

Yargı tarafından ÇED raporunun daha önce de reddedildiğini anımsatan Beko, Bakanlığın hiçbir gerekçe göstermeden kararı onaylamasını eleştirerek, “Kurulacak mermer ocağı zeytin ağaçlarının, tarım alanlarının ve yeraltı sularının çok yakınında olduğundan bu ocak nedeniyle bölgenin çok büyük zarar göreceği açıktır. Buna rağmen bu sürecin başlatılması tek adam yönetiminin rantçı anlayışının bir sonucudur. Aynı zamanda ilgili mevkideki çok değerli zeytin ağaçlarının olduğu alan zarar görecek, tarım alanlarında verim düşecek ve bu durum bölgede ekonomik kayba neden olacaktır. Yeni kurulması planlanan bu mermer ocağının aslında ÇED süreci olumsuz sonuçlanan kalker ve taş ocağı açabilmek amacıyla hileli biçimde kurulmak istendiği bilgisinin doğru olduğu da Bakan Kurum’un önergeme verdiği yanıtla söylenen iddiaların doğru olduğu ortaya konulmuştur” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE KATLİAMINA SEYİRCİ ÇEVRE BAKANLIĞI

Kurulacak mermer ocağından 94 yılda 111 milyon m3 malzeme çıkarılacağı uzmanlar tarafında ifade edildiğini, çevreyi kirletecek olan projenin

Danıştay 8. Dairesi'nin '’gerekli tedbirler alınsa bile toz, duman ve kimyevi atık çıkaran tesis yapamazsınız” kararını anımsatan Beko, yargı kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hiçbir şey yapmadığını ve çevre katliamlarına seyirci kalmakla eleştirdi.

TÜRKİYE DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ OLDU

Türkiye’nin dört bir yanında yer altı ve yer üstü doğal varlıkların, kamu yararı ve madencilik ilkelerini yok sayarak talan eder AKP iktidarının, suyu kirleten ve su hakkını gasp eden anlayışına karşı halk direnişlerinin devam ettiğini dikkat çeken CHP’li Beko, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinde Türkiye’nin dünya doğal taş rezervinin yaklaşık yüzde 40’ına sahip ülke konumunda olduğuna dikkat çekti. Brezilya Donanması’na ait uçak gemisinin 600 ton asbest içeren gövdesi İzmir Aliağa Limanı’nda sökülmesi kararını anımsatan Beko, “ Türkiye ne yazık ki tek adam yönetimindeki AKP iktidarıyla aynı zamanda dünyanın çöplüğü haline getirildi. Eurostat verilerine göre Türkiye, 2019'da 11,4 milyon tonluk ithalatla AB ülkelerinden en çok çöp alan ülke oldu. AB toplamda 13,4 milyar euro değerinde 31 milyon ton çöp ihraç etti. Türkiye, 2019 yılında AB ülkelerinden çöp ithal eden ülkeler arasında birinci sırada yer aldı.”


 

Editör: Haber Merkezi