Cengiz Aldemir/ANKARA-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne göre sosyal medya paylaşımı yapan hekime 50 ceza puanı kesilecek, basına üç kez izinsiz konuşan ise işsiz bırakılacak.

GERÇEKLER BİLİNMESİN GENELGESİ

Konu ile ilgili İz gazeteye konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko,görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan, basına “izinsiz” demeç veren aile hekimlerine cezalar verilmesini akıllara ziyan bir karar olduğunu söyledi. Tek adam rejiminde yayınlanan genelgelerin bilime, akla, mantığa, vicdana sığmayan kararlar olduğunu vurgulayan CHP'li Beko, gittiği her yerde Aile  

Hekimleri genelge için, "Hekimler sussun, gerçekler bilinmesin sözleşmesidir" sözlerini paylaşarak, "Hayatımızda en önemli yere sahip olan hekimlerimiz en son pandemi sürecinde insanların umudu, ışığı, destekçisi oldu. Evlerinden ailesinden çocuklarından uzak aylarca insanların canını kurtarmak için kendi hayatlarını feda ettiler. Bunları ne çabuk unuttunuz. AKP iktidarı bilime ve bilim insanlarına karşı tutumunu bir kez daha gözden geçirmesini tavsiye ediyorum. Bu genelge nereden bakarsanız bakın Hiç bir şekilde doğru olmayan hükümsüz bir genelgedir. İnanıyorum bu düzenleme hukuktan dönecektir" sözleriyle tepki gösterdi.

AİLE HEKİMLERİMİZİN ARKASINDAYIZ

Hekimlerin, başında Demokles’in kılıcı gibi duran bir yönetmelik benzetmesinde bulunan Beko. Aile hekimlerinin koronavirüs döneminde sağlık merkezlerindeki aksaklıkları, bakanlığı eleştirdikleri, aşı sorununu dile getirdikleri için böyle bir yönetmelikle seslerinin kısılmak istendiğini söyledi. Tek adam genelgesi'nin baskı, ceza ve ücret ödememe, hekimlerin iş güvencesini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir düzenleme olduğuna dikkat çeken Beko, "Bu ülkenin vasıfsızı her türlü paylaşım yapsın ama doktorlar susturulsun. Asıl konuşması gereken meslek gruplarından biri doktorlardır. AKP'nin tek adam yönetiminde Hekimlik mesleği ayaklar altına alınmaya çalışılıyor birime akla mantığa vicdana uymayan bu kararlar CHP iktidarında tamamen tersine çevrilecektir. Bu ülkenin lokomotifi olan aydınlar, bilim insanları tabii ki konuşacak kimse susturamaz. Hekimlerimizin sonuna kadar arkasındayız ve arkasında olmaya devam edeceğiz. Buradan kendisi de doktor olan Sağlık Bakanı Koca'ya seslenmek istiyorum; Sayın Koca bu insan haklarına aykırı, ortaçağ mantığıyla hazırlanmış, baskıcı faşizan genelgenizi derhal geri çekiniz. Bunu hazırlayanları da buradan şiddetle kınıyorum."

HEKİMLERE YASAĞI BIRAK SORUNLARINA BAK

Bakan Koca'ya "Hekimlere sosyal medya yasağı vermeyi bırak, birikmiş sorunlarını çözmeye bak"  diye seslenen Beko, aile hekimlerinin sorunlarını şöyle sıraladı: 

-Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan sağlık çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkı tanınsın, 

-Yıllık izinler, gelecek yılla birleştirilsin, 

-KPA (zatürre) ve suçiçeği aşıları yetersiz, yeterli hale getirilsin ve yaygınlaştırılsın,

-Cezaevleri, kreş gibi kurumların hizmetlerini kurum hekimleri gerçekleştirsin,

 -Aile Sağlığı Merkezleri, günlük hasta bakımından oldukça yoğun, ASM’lere ek işler yüklenmesin, 

-Birinci basamakta sağlık hizmetleri, talep koşulu olmadan verilsin, 

-Birinci basamakta çalışanların çalışma hakları yeterli düzeye çekilsin, 

-Ceza ve negatif-pozitif puanlama sistemi kaldırılsın,

-Çalışma süresi haftalık 40 saate sabitlensin, “nöbet” diyerek esnek ve fazla mesai olmasın,

-Aile hekimliği çalışanlarına altı ayda bir, iki maaş ikramiye verilsin,

-ASM çalışanlarına koruyucu ekipmanlar zamanında ve talep edilmeden verilsin.

Covid-19 meslek hastalığı sayılsın.

Editör: Haber Merkezi