CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Sigortasızlığınen yaygın olduğu,Covid-19 vakalarının en çok görüldüğü iş kolunun inşaat sektörü olduğu sendika raporlarına yansıdı.Uzmanlara göre salgına rağmen,faizlerin düşmesiyle artan konut talebi sektörü hareketlendirdi.

İnşaat sektöründeki hareketlilikle sağlık ve güvence konusunda uyarılarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, sigortasızlık oranının en yüksek olduğu sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini belirtti.Beko, konuyla ilgili İz gazeteye yaptığı değerlendirmede salgın sürecinde pek çok inşaat işçisinin işten çıkarıldığını, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyulmaksızın çalıştırıldığını ileri sürdü. İnşaat işkolundaki sendikaların verilerini paylaşan DİSKeski Genel Başkanı Kani Beko, en az 100 inşaat işçisinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

COVİD-19’DAN ÖLDÜ DEMİYORLAR

Türkiye’nin salgın sürecinde en büyük zarar gören öncü sektörlerinin turizm, inşaat, sanayi ve ulaştırma iş kolları olduğunu belirten Beko, arz ve talep kanadında negatif şoklar yaşanırken tedarik zincirlerinde de hem iç piyasa hem de dış piyasa kaynaklı aksamalar yaşandığına dikkat çekti.

Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen toplumsal kesimlerin başında inşaat işçilerinin geldiğini ve yalnız bırakıldıklarını kaydeden Beko, “ AKP iktidarı kendine yakın, milletin anasına…küfreden o inşaat patronlarına trilyonlar kazandırırken, o patronlar sektörde çalışan gariban inşaat emekçilerini sağlık ve sosyal haklarını vermeyerek sömürmeye devam ediyor. O gökdelenler korumasız emekçilerin sağlığına basarak yükseliyor. Büyük çoğunluğu sigortasız ve yevmiyeli çalıştırılan işçiler, devletin salgın nedeniyle sağladığı imkânlardan da faydalanamıyorlar. Ne yazık ki covid-19’dan ölen inşaat işçilerine, başka hastalıktan öldüğü şeklinde kayıt yapıldığı bilgisi geliyor bana” sözleriyle tepki gösterdi.

SAYIŞTAY RAPORLARINDA VAR

Sayıştay’ın, TOKİ şantiyelerinde iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili eksiklikleri ile ilgili tespitleri hatırlatan Beko, özellikle inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereğince çalışan personelin koruyucu malzeme kullanımının titizlikle takibinin yapılmadığını söyledi. İktidarın, “ Ekonomimiz uçuyor” algısının artık tutmadığını, gözdesi olan inşaat sektöründe ekonomik kriz nedeniyle yaşanmakta olan durgunluğa dikkat çeken Beko, salgın döneminde inşaat emekçilerinin tamamen işsiz kaldıklarını söyledi. Meclis’de iş aramak için odasına gelen bir inşaat işçisinin, “Biz yevmiyeli ve sigortasız çalışan inşaat işçileri bu süreçten en büyük darbeyi yedik. Üç ayda evlerimize tek kuruş girmedi” sözlerini paylaştı.

İŞÇİNİN ŞİKAYET HAKKI

Beko, sigortasız çalıştırılan işçilere, “Eğer ki, sigorta belirtilen talepler doğrultusunda halen başlatılmıyor ya da eksik yatırılıyor, sosyal haklardan geri kalınıyor ise, işçi; ‘’ şikâyet hakkını ‘’ kullanabilir. Sigortasız çalıştırılmakta olan bir işçi ‘’ Sosyal Güvenlik Kurumu ‘’ bünyesinde bir şikâyet dilekçesi hazırlayarak, çalışmakta olan işletmeyi bu kuruma şikâyet edebilir. Bu şikâyetin ise işte mevcut olarak faaliyet gösterdiği bir tarihte olmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumunun bu şikâyeti değerlendirmeye alabilmesi için kişinin o tarihte sigortasız olarak bir yer de çalışıyor olması tespit edilmesi gerekiyor. Böylelikle işten çıkarılmadan önce bir şikâyet dilekçesi hazırlanır ise SGK’nın da durumu tespit etmesi daha kolay olacak ve olumlu bir sonuç almak mümkün olacaktır” sözleriyle şikayet haklarını hatırlattı.


 

Editör: Haber Merkezi