TUĞÇE KAŞ / İZGAZETE- Kani Beko, Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün Soma Katliamı protestoları nedeniyle öğrencilere 338 bin liralık ceza vermesini Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sormuştu. Beko’nun, Temmuz ayında meclis gündemine taşıdığı olaya Ziya Selçuk’tan yanıt geldi.

KANİ BEKO’NUN MECLİSE SUNDUĞU ÖNERGEDE YER ALAN MADDELER:

Ege Üniversitesi Rektörlüğü tarafından öğrencilere tebliğ edilen 338 bin TL’lik cezanın yasal dayanağı nedir?

İlgili taraflarca dava sonuçlanmadan ve hasar tespiti yapılıp bilirkişi raporları oluşturulmadan öğrencilere ceza kesildiği vurgulanmaktadır. Üniversite Rektörlüğü ceza miktarını hangi somut delillere dayanarak belirlemiştir? Bunlara ilişkin verilen kararların somut gerekçeleri nedir?

Anayasa’da korunan temel hak ve hürriyetleri kısıtlayıcı mahiyetteki kararları davalar sonuçlanmadan uygulamaya koyan rektörlük hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

Türkiye’de adalet sisteminin çalışmadığı birçok somut durumla; Soma Davası gibi, ortadayken, Üniversite yönetimince verilen idari kararlar eliyle, öğrencilerin cezalandırılması yeni bir hukuksuzluk alanı oluşturmakta mıdır?

“ELEKTRONİK CİHAZLAR KAYIP VEYA KULLANILAMAYACAK DURUMDA”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk CHP Milletvekili Kani Beko’nun soru önergesine cevap verdi. Verilen cevapta sınıfların eğitime devam edilemeyecek durumda olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Edebiyat Fakültesi öğrenci ve Dekanlık girişi ile Yabancı Diller Yüksekokulu giriş kapılarını zincirle kapatıp kapı arkalarına yığınak yaparak Edebiyat Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokuluna giriş çıkışları kapatma eylemleri neticesinde, Yabancı Diller Yüksekokulu binasında yapılan incelemelerde sınıfların kullanılamayacak durumda olduğunu, elektronik cihazların kayıp veya kullanılamayacak durumda olduğunu ve bu şekilde eğitime devam etmenin mümkün olmadığının tespit edildi.”

"TESPİT EDİLEN ÖĞRENCİLERE UZAKLAŞTIRMA"

Selçuk, ayrıca ceza miktarının dayandığı somut delilleri şu şekilde açıkladı: “Söz  konusu eylemlere karıştığı tespit  edilen  Üniversite  öğrencileri  hakkında , disiplin soruşturmasının açılarak, tespit edilen öğrenciler hakkında, “Yükseköğretim Kurumundan Bir Ay Uzaklaştırma” ile “Yükseköğretim Kurumundan Bir Yarıyıl Uzaklaştırma” arasında değişen türde disiplin cezaları tesis edildiği, ayrıca bahsi geçen eylem nedeniyle üniversite öğrencileri ile öğrenci olmayan bir kısım kişiler hakkında İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 2014/255 Esas sayılı dosyası ile “Eğitim ve Öğretim Hakkına Engel Olunması, Kamu Malına Zarar Verme, Görevi Yaptırmamak İçin Direnme, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet, Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçlarından ceza davası açıldığı ve ceza kovuşturmasının hali hazırda derdest durumda olduğudur.”

Selçuk, Yabancı Diller Yüksekokulunda  meydana  gelen  kamu zararının tespiti ve belirlenebilmesi için Rektörlük tarafında komisyon oluşturulduğunu ve incelemeler neticesinde oluşan kamu zararının toplamının 237.198,18 TL olduğunu vurgulayarak,yanıtında şu ifadeleri kullandı:” Zarar ve sorumlu tespiti yönünde kurulan komisyonlarca yapılan değerlendirmelerneticesinde, disiplin soruşturması dosyası ve İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 2014/255 Esas sayılı dosya safahatları birlikte değerlendirildiğinde, 22.05.2014 tarihi ve devamında, Yabancı Diller Yüksekokulunda gerçekleştirilen izinsiz öğrenci eylemleri ve işgal olayına, üniversite öğrencisi olan ve olmayan birçok kişinin işürak ettiği, söz konusu kişilerden üniversitemiz öğrencisi olan ve eyleme katıldıkları yürütülen disiplin soruşturması neticesinde tespit edilenler ile üniversite öğrencisi olmayan şahısların kamu zararına sebebiyet verdiklerinin tespit edildiği, toplam 338.860,87 TL'nin kamu zararına sebebiyet veren kişilere müştereken ve müteselsilen rücu edilmesine karar verildiği, rücu işlemlerinin hali hazırda devam ettiği, yapılan işlemlerin yasal düzenlemelere uygun olarak yapıldığı, belirtilmektedir” dedi.

Editör: Haber Merkezi