Cengiz Aldemir/ANKARA- Sendikal faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle işten çıkarılan 112  Mas Daf işçisi, 46 gündür Düzce Beyköy 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrika  önünde ve İstanbul Ataşehir'deki şirket merkezinin önünde direnişlerini sürdürüyor.

PATRON TESCİLLİ SENDİKA DÜŞMANI 

Maslak işçilerine bir destek de eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'dan geldi. İz Gazete'ye konuşan Beko, ülkenin neresinde olursa olsun hak mücadelesi veren bütün işçilerin yanında olduğunu söyledi. Beko, Mas-Daf işçileriyle görüştüğünü, işçilerin büyük bir haksızlık ve hukuksuzlukla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Mas-Daf patronu belli ki akla gelebilecek tüm hukuksuzlukları yapmayı göze almış. Baskı, tehdit, işten çıkarma gibi çalışan tam 112 işçiyi tazminatsız olarak işten çıkarmış. 2010 yılında sendikalaşma hakları engellenen Mas-Daf işçileri 12 yıl sonra yeniden örgütlendiler. Yıllarını sendikal örgütlenme ve emek mücadelesine adamış biri olarak diyorum ki; bu Mas-Daf patronu tutumuyla tescilli sendika düşmanı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. İşçilerin bu hakkını bir kez daha engellemeye çalışıyor. Üç gündür tezgahlarının başında çalışan Mas-Daf işçileri, vardiyalarının bitiminde eve gitmiyorlar. Toplu sözleşme hakları için fabrikayı haklı olarak terk etmiyor. Mas-Daf işçileri 2010 yılında Birleşik Metal İş sendikasında örgütlendiler. Atılan işçilerin mücadelesi yaklaşık 1,5 yıl boyunca devam etti" dedi.

SENDİKANIN AÇTIĞI DAVALAR KAZANILDI

Mas-Daf işçilerinin ekmek mücadelesinin Düzce ve İstanbul Ataşehir’de sürdüğünü belirten CHP'li Beko, direnen işçilerin Düzce’den İstanbul’a ve Ankara’ya yürüyüşler  gerçekleştirmesine rağmen ne devleti yönetenlerden ne de Mas-Daf patronunun işçi düşmanlığından vazgeçmediklerini vurguladı. Birleşik Metal İş sendikasının işçiler için açtığı davaları kazandığını da anımsatan CHP'li Beko, "İş Mahkemeleri Mas-Daf patronunun atılan işçilere sendikal tazminat ödemesine hükmederek, patronun sendika düşmanlığını tescil etmiş oldu. Aradan geçen zamanda Mas-Daf patronu işçilere verdiği hiçbir sözü tutmadığını söyledi işçiler. 2021 yılı başında yeniden Birleşik Metal İş sendikasında örgütlenen işçilere, “Sendikayla alacağınız ne varsa ben vereceğim sendikaya gerek yok” diyen patron Mas-Daf işçilerini asgari ücrete mahkum etmiştir" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

TOPLU İŞ SÖZLEŞME YETERLİLİĞİ VAR

Bakanlığın, sendikanın toplu iş sözleşmesi yapabilmek için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu tespit ettiğine dikkat çeken  Beko, "Mas-Daf patronunun ısrarla sendikalaşmaya karşı olduğunu ve tanımayacağını ilan etmiş.  Sendikanın yetki tespitine itiraz etmiş. Böylece yıllarca sürecek bir yetki davası süreciyle Mas-Daf işçilerin sendika hakkını gasp etmiş oldu. 2021’in Eylül ayında Bakanlık tarafından tescillenen yetkimiz hala yerel mahkeme aşamasında sonuçlanmayı bekliyor" diye konuştu.

SENDİKAL MÜCADELEYİ ENGELLEYEMEZSİNİZ

İşçilerin yerel mahkemenin ne zaman sonuçlanacağını bilinmediğini, kazansalar bile patronun bir üst mahkemeye itiraz edebileceğini öngören Beko, sendikal mücadelenin engellenemeyeceğini vurgulayarak tepkisini şöyle sürdürdü:

"Mas-Daf işçilerinin artık bekleyecek ne sabrı kaldı, ne de bu ekonomik krize dayanabilen gücüne. Mas-Daf örgütlenmesi ülkemizde işçi hakları konusunda yıllardır yaşanan ayıbı gözler önüne seriyor. Bu ayıp patronların sendikalaşma konusunda işledikleri suçlar ve bu suçun işlemesini teşvik eden sendikal yasalar ve prosedürdür. Düzce’de yaşananlar tüm ülke kamuoyunun gündemine girmelidir. Mas-Daf işçileri, sendika hakkını elde edemeyen milyonlarca örgütsüz işçi ve yetki davalarının sonuçlanmasını bekleyen on binlerce işçi için bir mücadeleyi başlatmış bulunuyor.

Sendikalaşmayı engellemek için işçileri işten atsanız da, yıllar süren davalara güvenseniz de işçinin sendika hakkı için mücadelesini engelleyemeyeceksiniz.

KONUYU MECLİSE TAŞIYACAĞIM

Yetki prosedürleri, yargı aşamaları işçiler sendikalaşamasın diye varlığını koruyor. Ama işçiler varsa mücadele de var ve mutlaka mücadele eden işçiler kazanacaklar. Konuyu Meclis gündemine taşıyacağım. Takipçisi olacağım. Kazananın da direnen emekçinin olacağını bildiğim için, direnen bütün Mas-Daf işçilerini kutluyorum. Direne direne kazanacağınız."

Editör: Haber Merkezi