Cengiz Aldemir/ANKARA- CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, geçtiğimiz yıllarda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan değişildiği ile imara açılan Urla, Zeytineli Mahallesi'nde 40 bin metrekarelik denize sıfır arazinin 49 yıllığına Ensar Vakfı'na bedelsiz olarak tahsis edilmediğini Meclis gündemine taşıdı. Geçmişte doğal sit alanı olan bölgede yurt, dinlenme tesisi ve okulun önemli bir harcamayla tadilat ve bakımının yapılmasının ardından Ensar Vakfı’na kiralanan bu yapıların neden yıkıldığını, kamu zararının kimler tarafından karşılanacağını ve bu bölgede ne yapılmak istendiğini soran CHP'li Beko, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan gelen yanıta tepki gösterdi.

KURUM’U CİDDİ OLMAYA DAVET EDİYORUM

Gelen yanıtı İz Gazete ile paylaşan Beko, "Bakan Kurum imzalı gelen kâğıt sorularımızın yanıtı değil, kurumlar arası bürokratik yazışma evrakından başka bir şey değil. Sorularıma gelen yanıtta ”4706 sayılı Kanunun Ek 4. maddesinin içeriği ve 324 sıra sayılı Milli Emlak Tebliği uyarınca değerlendirilmektedir." deniliyor. Şimdi soruyorum; bu benim sorularıma yanıt mı? Soru diye kanun maddesi yollamışlar. Şaşırmadım. Konu rant olunca sorulara yanıt veremiyorlar. Bunu her zaman yapıyorlar. Bu davranışla iktidar öncelikle halka saygısızlık yapmaktadır. Soruları yurttaşlar adına soruyoruz. Çevre Bakanı Kurum'u ciddiyete davet ederken, halkımıza da şikâyet ediyorum" dedi.

ÇOCUK İSTİSMARI İLE GÜNDEM OLAN VAKIF

Ensar Vakfının Karaman’da yaşları 8 ile 10 arasında değişen 45 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasında görevini suistimal eden müdürlerin terfi ettirildiğini anımsatan CHP'li Beko, vakfın yönetiminde, AKP ve Erdoğan ailesine yakın çok sayıda isimin olduğunu söyledi. FETÖ ile AKP'nin iktidar çatışmasına girdikten sonra iktidar eliyle “resmi devlet vakfı”na dönüştürülmeye çalışıldığına dikkat çekti.

SONUNUZU CEMAAT VE TARİKATLAR GETİRDİ

Vakfın kendilerine tahsis edilen binaları yıkma hakkına sahip olmadığını vurgulayan CHP'li Beko, alanın ranta açılacağını söyledi. İzmir Urla'nın Zeytineli köyünde denize sıfır Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) ait sosyal tesisin, 2014 yılında kamu bütçesinden 5 milyon TL yatırım yapılarak yenilendiğini anımsatan CHP'li Beko, iktidara cemaat ve tarikat uyarısında bulunarak, "2015 yılında ise senelik 120 bin TL’ye Ensar Vakfı’na kiralandı. 2019 yılında ise tesisin Ensar Vakfı’na 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edildiği ortaya çıkmıştır. Şimdi de vakfa tahsis edilen tesisteki binalar yıkılmaya başlandı. İktidar yaşananlardan belli ki ders almamış. Ben bir kez daha buradan saray yönetimini uyarıyorum; Başka yerde düşman, dış güçler aramayın, ne istediyseler verdiğiniz bu içinizdeki tarikatlar, cemaatler sizin sonunuzu getirdi. Gözünüzü rant, talan, yağma bürümüş. Seçimde sandığa gömülünce, "Bizi aldattılar" demenize az kaldı" sözleriyle tepki gösterdi.

ARAZİ HİÇBİR VAKFA VERİLMEMELİ

Zeytineli köyü arazisinin hiçbir vakfa verilmemesini vurgulayan CHP'li Beko, bu alanları korunmasını ve yapılacak bir düzenlemede bölge halkının fikirlerinin alınması gerektiğini ifade etti. Beko, "Urla’da ayrıca deniz kenarlarındaki değerli araziler özelleştirme ihaleleri ile de elden çıkarılıyor. Geçtiğimiz günlerde Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi tamamlanan Urla’daki 11 bin 776 metrekarelik taşınmaz 89 milyon liraya Nuça Enerji Sanayi, yine aynı yerdeki iki taşınmazdan; 28 bin 742 metrekarelik olanı 201 milyon lira, 18 bin 93 metrekarelik olanı da 149 milyon lira bedelle Çekiçoğlu Makina Medikal Otomotiv’e satıldı" bilgisini paylaştı.

Beko, CHP iktidarında rant, talan ve soyguna imza atan AKP'den bağımsız yargı önünde hesap soracaklarını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi