Cengiz Aldemir/ ANKARA - İktidara yakınlığıyla bilinen  Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Sembol İnşaat'ın 28 Nisan 2021'de Kazakistan'a götürdüğü işçilerin mağduriyeti sürüyor.

Konuyu  İz Gazete'ye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko,

Türkiye'nin farklı yerlerinden toplanan 500 işçinin, Sembol İnşaat tarafından inşaat projesinde çalıştırılmak üzere Kazakistan'ın Aktov kentine götürüldüğünü, ilgili şirket tarafından ayrıntılı bilgi verilmeyen işçilerin, Aktov BBR adlı bir taşeron firmada çalıştıklarını sonra da öğrendiklerini kaydetti. 

NET BİR BİLGİ VERİLMİYOR

İşçilerin bir kısmının hâlâ çalıştırıldığını ve aylardır ücretleri ödenmemiş yüzlerce işçinin ise çeşitli bahaneler öne sürülerek Aktau’daki şantiyede bekletildiğini vurgulayan Beko, işlerine son verilen işçilere, ücretlerini ne zaman alacaklarına ve Türkiye’ye ne zaman gönderileceklerine dair orada bulunan yetkililer tarafından net bir bilgi verilmediğini söyledi.

İŞÇİLERİN PASAPORTUNA EL KONULMUŞ

Kendisine gelen son bilgileri paylaşan Beko, "Son 10 gündür de işçilerin pasaportlarına, işlem yapılması ve gönderilmeleri için el konulmuş, 28 Haziran 2021 tarihinde şirket yetkilisi tarafından bir açıklama yapılarak, 30 Haziran 2021 tarihine kadar ‘Ücretleriniz ödenecek ve gönderilecekseniz’ şeklinde vaatlerde bulunulmuştur. Ancak işçiler bugüne kadar ne ücretlerini alabilmiş ne de gönderilmek için somut adımlar atılmıştır. Sürekli belirli bir tarih verilmiş ancak belirsiz mevcut durum hâlâ devam etmektedir” dedi.

DIŞİŞLERİ ÇÖZÜM ÜRETMELİ

Firma tarafından işçilere sigorta yapılmadığını, bu hukuksuzluğu kabul etmeyip dönmek isteyen işçilere, "Sizlere masraf yapıldı, bir ay çalışmak zorundasınız." denilip çaresiz bırakıldıklarını ifade eden Beko, "Bir süre sonra "Şirket işi durdurdu" denilerek işçilerin bir kısmının işten çıkarıldığını, 12 Türk işçinin darp edildiği olay gününe kadar çalıştırıldıklarını belirten CHP'li Beko, çaresiz duruma düşürülen işçilerin sorunlarının çözülmesi için Dışişleri yetkililerinin bir an önce harekete geçmesi çağrısında bulunarak, " Yetkiler tarafından çeşitli zamanlarda vaatlerde bulunulmuş olmasına rağmen, yaklaşık 500 işçinin ne ücretleri ödenmiş ne de ülkeye dönebilmişlerdir. Konu  önemlidir, Dışişleri Bakanlığı acilen çözüm üretmesi gerekmektedir" dedi.

İŞÇİ SATAN YARIN SİZİ DE SATAR

Eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, iktidarın yandaş firmalara sahip çıkarken, yurt dışında zor koşullarda çalışan Türk işçilerine sahip çıkmadığını vurgulayarak, firmalara, "Bu insanların alın terinden çalarak gasp ederek milyolarca dolar kazanan şirketlere sesleniyorum; işçinin sağlığı canı bu kadar ucuz olamaz çünkü bu işçiler olmazsa sizler bir hiçsiniz. İşçisine sahip çıkmayan bu iktidar yarın sizi de satar. Aç gözlük yapmayın emekçilerin parasını verin mağdur etmeyin."

Editör: Haber Merkezi