Cengiz Aldemir/ANKARA - Gelecekte iş bulma umudunu yitiren gençler ülkelerinden gitmenin yollarını arıyor. Türkiye’de gençlerin yüzde 84,6’sı yurt dışında çalışmayı düşünüyor. Bir yıldan daha uzun süredir iş arayanların oranı yüzde 65,7’ye ulaştığı, “Boş kalmamak için yüksek lisans yapıyorum” diyen gençlerin oranı ise yüzde 16’ya dayandı.

BEKA SORUNU HALİNE GELEBİLİR

İz gazeteye genç işsizliği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kötü ekonomi yönetimi yüzünden mutsuz ve umutsuzluk içinde olan gençlerin ülkelerini terk etmek istediklerini, bunun da ilerde ülke için beka sorunu haline geleceği uyarısında bulundu.

“NASIL GİDEBİLİRİM” VİDEOLARI REKORLAR KIRIYOR

“Yabancı Ülkelere Nasıl Gidebilirim” videolarının izlenme rekorları kırmasının nedenini ve ”DİSK-AR’ın yaptığı genç işsizliği ile ilgili araştırmaları paylaşan CHP’li Beko, “Eğitimli genç işsizlerin sayıları her geçen gün artıyor. Bu insanlar geleceklerinden kaygılılar. Kimi gitmiş, kimisi gitme çabası içindeler. Bu durumla ilgili araştırmalara dikkat çekmek istiyorum. Dar tanımlı genç işsizlik 25,3 seviyesine çıkmış. OECD’nin 2021 yılı rakamlarına göre de Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı son bir yılda yüzde 28,3’e ulaştığını yayınladı. Yine iş bulanların birçoğu da ağır koşullarda çalışıyorlar. 16 ayda 393 genç iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Gençler uzun zamandır mutsuz ve umutsuz. İş bulma umudunu yitiren gençler endişeli. Bakın sosyal medya da “Nasıl Göç Ettik” videoları izlenme rekorları kırıyor. Neden izleniyorlar? Tabii ki “biz de gidebilir miyiz acaba” umuduyla izlenme rekorları kırıyor” dedi.

İŞSİZLİKTEN YÜKSEK LİSANS YAPIYORLAR

İstanbul’da yaşayan gençlerle ilgili bir araştırma sonuçlarına dikkat çeken CHP’li Beko, gençlerin yüzde 65,7’sinin bir yıldan daha uzun bir süredir iş aradığını belirtirken, yüzde 84,6’sının bir imkan bulduğunda yurt dışında çalışmayı düşündüğünü, yüzde15,9’unun ise boş kalmamak için yüksek lisans yaptığı bilgisini paylaştı. Gençler üzerinde partisinin yaptığı ciddi araştırmaları anımsatan Beko, “Bir başka rakama göre gençlerin yüzde 58,6’sı mezun olduğu alanda iş bulma umudunun olmadığını, yüzde 16,4’ünün ise 5 yıl içerisinde hiç bir hedefinin gerçekleştirmediğini vurguladı. Beko, TÜİK ve iktidarın konuyla ilgili yaptığı açıklama ve paylaştıkları rakamların doğru olmadığını ve kamuoyunu kandırdıkları eleştirisinde bulundu.

GENÇ İŞSİZLİĞİ YÜZDE 40’LARA ULAŞABİLİR

Türkiye’deki işsizliğin; krizler, toplu mülteci göçleri, kayıt dışı istihdamın yaygınlığı, istihdam edilebilmek için düşük nitelikli işleri kabullenmek zorunda kalan genç işsizliğindeki artış, çalışma yaşamında nitelikli iş gücü yaratma çabasının düşüklüğü ve hizmet içi eğitimlerin sınırlılığı gibi nedenlerle günden güne arttığı tespitini paylaşan Beko iktidarı genç işsizlik rakamlarının yüzde 40’lara ulaşabileceği uyarısında bulunarak şöyle konuştu: “İşsizlik türlerine göre sınıflandırıldığında, işsizlik rakamlarının artışında etkili olan en önemli kalemler arasında genç işsizliğinin bulunduğu görülmektedir. Bu bağlamda genç işsizliği ile mücadelede gerek OECD gerek AB tarafından bir takım politika önerileri getirilmiştir. İktidarı uyarmak istiyorum; araştırmalar genç işsizlik oranının genel işsizlik oranının 1.5 katından fazla olduğunu gösteriyor. Salgın sonrasında yüzde 35’leri geçeceği kesin. Ne kadar olur kestirmek zor. Planladıkları eğitimi bitiren gençlerin bir bölümü uzatma yoluna gidecek, bir bölümü fırtınanın geçmesini bekleyecek ama bir bölümü geçim derdinden iş aramaya koyulacak ama kolay kolay bulamayacak. Bu durumda genç işsizlik oranı yüzde 40’a ulaşabilir. Bu ilerde ülke bekası sorunu haline gelebilir.”

Editör: Haber Merkezi