İZ GAZETE - CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun düzenlediği basın toplantısına, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, DİSK  MYK üyesi Cemal Poyraz, Emekli-Sen MYK üyesi Haldun Sulanç, Emekli-Sen Konak Şube Başkanı Kadir Altanhan, Emekli-Sen Balçova Şube Başkanı Ercan Çınarlı, Rumeli Göçmen Dernekleri Federasyonu Başkanı Gürol Türkmentepe, Sosyal-İş MYK üyesi Müfit Ereş, Sosyal-İş DİSK Emekli Sen Bornova Şube Başkanı Yunus Taş, DİSK Kadın Kolları’nın yanı sıra çok sayıda Cumhuriyet Halk Partisi üyesi katıldı.

Beko, politikacıların gündeminin halkın gündemiyle örtüşmediğini ve işsizliğin toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekti.

İŞSİZLİK RAKAMLARI ENDİŞE VERİYOR

İşsizlik rakamları verilerini paylaşan Beko, Türkiye’deki işsiz sayısını 5 milyon 872 bin olarak verdi.

Kani Beko’nun verdiği işsizlik rakamları:

-OECD içinde en yüksek dördüncü işsizlik Türkiye’de

-Gerçek işsiz sayısı 5 milyon 872 bin

-Ne eğitimde ne istihdamda olan genç sayısı 2,5 milyonu aştı, oranı ise oranı yüzde 21,3.

-Kentsel genç işsizliği yüzde 19,

-Kadın işsizliği yüzde 12,6, genç kadın işsizlik oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Kentsel genç kadın işsizliği oranı ise yüzde 25,

-Yükseköğrenim işsizliği yüzde 10,9

-Dar tanımlı standart işsizlik yüzde 9,6’ya düşmüş olmasına rağmen, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik 10,3 olarak gerçekleşti ve bir önceki aya göre 0,4 puan artış gösterdi.

-Mevsim etkilerinden arındırılmış standart işsiz sayısı 103 bin artarak 3 milyon 188 binden 3 milyon 291 bine yükseldi.

-Mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik yüzde 12,2 olarak gerçekleşirken, mevsim etkilerinden arındırılmış genç işsizliği 17,9 olarak gerçekleşti.

-TÜİK yani Türkiye İstatistik Kurumu’nun Şubat verilerine göre ise ülkemizde 6 milyon 327 bin işsiz var. Bu rakam çok ciddi bir rakamdır.

İŞSİZLİK RAKAMLARI SOSYAL BİR CİNAYETTİR

19 Avrupa ülkesinin nüfusunun, Türkiye’deki işsizlerin nüfusundan az olduğunu söyleyen Beko, “Ülkemizdeki işsizlik rakamları bu sorunun sosyal bir cinayet olduğunun ispatıdır. Doğru bir eğitim sistemi ve istihdam politikaları ile, İLO standartlarında çalışma koşulları ile 6 milyon 327 bin kişilik bir nüfus organize edilebilirse, ülkemizdeki sadece işsizlerin sayısı bile 19 Avrupa ülkesinin nüfusundan çoktur. Hükümetin bu gerçeği görmemekte hala neden ısrar ettiğini anlamış değiliz.

KANİ BEKO’DAN İŞSİZLİĞE KARŞI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Gençlerin işsizlik nedeniyle umutsuz olduğunu ve intihar olaylarının arttığına dikkat çeken Beko, hükümete seslendi.

“Milyonlarca gencimiz işsizlik belası ile intiharın eşiğinde yaşıyorken, yüzbinlerce baba evine ekmek götüremiyorken, emeklilik hayal haline gelmişken; sizler şatafatlı saray düzeninizde nasıl huzurla yaşıyorsunuz?”

AKP hükümetinin işsizlik sorununu çözebileceğini düşündüğünü söyleyen Beko, işsizliğe karşı çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

-İş başında eğitim adı altında çırak, stajyer, kursiyerlerin ve bursiyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılması uygulamasına son verilmelidir.

-“Herkesin çalışması için, herkesin daha az çalışması” ilkesi doğrultusunda haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.

-Uluslararası çalışma normları doğrultusunda herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalıdır.

-İstihdam artışlarında kamunun payı dikkate değerdir. Kamu istihdamının artırılması, kamuda eğreti ve güvencesiz çalışma biçimleri yerine, kadrolu ve güvenceli istihdam artışının sağlanması yaşamsal önemdedir. Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalı ve kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.

SENDİKAL HAKLARIN GÜVENCE ALTINA ALINMASI

-Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli, tüm taşeron işçilere kadro verilmelidir. Kamu taşeron işçileri kamu işçisi olarak kadroya alınmalıdır.

-Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun “insana yaraşır iş” yaklaşımı temelinde herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalıdır.

-Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

-Toplum yararına çalışma programları kapsamında çalıştırılanlar daimî işçi statüsüne geçirilmelidir.

-İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmelidir

-Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

HATALI DIŞ POLİTİKALAR

AKP hükümetinin dış politikalarına da tepki gösteren Kani Beko, “Avrupa ve Ortadoğu’dan 52 ülke ile ilişkileri bozuktur. Bu nedenle fabrikalarda istihdam daralması yaşanıyor. OHAL döneminde kapanan işletme sayısı 15 binin üzerinde.” diyerek kötü dış politikanın ülke ekonomisine etkisinin olumsuz olduğunu vurguladı.

Yatırımcıların Türkiye ekonomisine artık güvenmediğini ifade eden Beko, AKP hükümetinin bir an önce Atatürk’ün ”Yurtta sulh cihanda sulh” politikasına dönmesi gerektiğini belirtti.

Dış ilişkilerde barış ve diplomasi, ülke yönetiminde de barış ve demokrasi yoluna gidilmesi gerektiğini vurgulayan Beko “Kalıcı ve tek çözüm budur. Acilen, toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde, eşitlikçi, özgürlükçü, sosyal bir anayasa için adımlar atılmalıdır. Aksi felakettir, daha fazla işsizliktir, büyük bir sosyal cinayettir.” dedi.

Editör: Haber Merkezi