Cengiz Aldemir/ANKARA - Çocuk işçilerin eğitim hakkından mahrum, çocukluğunu yaşayamayan, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından olumsuz etkileyen bir durum olduğunu vurgulayan CHP’li Beko, Türkiye’de 2 milyonun üzerinde çocuk işçi bulunduğunu, her yıl binlerce çocuğun bu kervana katılarak kayıt dışı çalıştırıldığını belirtti. Gazetemize konuşan Beko, AKP iktidarının sosyo-ekonomi politikalarının bir sonucu olarak değerlendirdi.

Türkiye’nin de imzası bulunan ILO sözleşmesini hatırlatan Beko, “ ILO en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğini yasaklanmasını ve bu gibi çalışmalara hemen son verilmesi çağrısı yapmaktadır. Çocukların alım, satımı ve ticareti, borç karşılığı veya bağımlı olarak çalıştırılması ve askeri çatışmalarda çocukların zorla ya da zorunlu tutularak kullanılması. Doğası veya gerçekleştirildiği koşullar itibariyle çocukların sağlık, güvenlik veya ahlaki gelişimleri açısından zararlı olan işlerde çalıştırılamayacağı belirtiliyor” hatırlatmasında bulundu.

AB’DE YASAK

Dünya nüfusunun 5–17 yaş grubunda olan 154 milyon çocuğun işçi olarak çalıştığını belirten Beko, 75 milyon çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkileyen işlerde çalıştığına dikkat çekti. Çocuk işçilerin yüzde 72’sinin tarım, yüzde 16'sının hizmet, yüzde 12’sinin de sanayi sektöründe çalıştığı bilgisini veren Beko, “ AB ülkeleri işyerlerinde çocuk işçi çalıştırılmasını yasaklanmıştır. İşe alınan gençler, yaşlarına uygun çalışma koşullarında çalıştırılmalı ve ekonomik sömürüye ve emniyetlerine, sağlıklarına veya fiziksel, ruhsal, ahlaki veya sosyal gelişimlerine zarar verme olasılığı bulunan veya eğitimlerini engelleyebilecek her türlü işe karşı korunmalıdır” dedi.

ÇIRAKLIK KILIFI ALTINDA UCUZ İŞÇİ

AB ülkelerinin çocuk işçiliğini tamamen ortadan kaldırdığına dikkat çeken Beko, Türkiye’de ise her geçen gün arttığını vurguladı. Çocuk işçiliğinin mesleki eğitim adı altında yasal hale getirildiğini ve milyonlarca çocuğun ‘’çıraklık’’ adı altında ucuz iş gücü olarak kullanıldığına tepki gösterdi. İktidara seslenen Beko, “Türkiye’de çırak işçi olarak çalıştırılan çocuk sayısı 1 milyonu aşmış durumdadır. Ayrıca 600 bin civarında kayıt dışı çalışan çocuk işçi bulunmaktadır. Türkiye’de ‘’çırak’ ve ’’stajyer’’ adı altında milyonlarca çocuk zorunlu olarak çalıştırılarak emek sömürüsüne maruz kalmaktadır. Hükümet bu çocuklara çocukluğunu yaşatamadığı için sorumludur ve suçludur. Yarınlarımız olan bu çocukları kendi çocuklarımız gibi çalışma yaşamında değil, okullarda görmek istiyoruz” sözleriyle eleştirdi.

ÖLÜMLER ARTIYOR

Çocukların yoğun olarak sokaklarda geri dönüşüm atıkları toplamanın yanı sıra dilenmeye de zorlandığını kaydeden Beko, Türkiye’de 2013 ile 2019 yılları arasında kayda geçen 426 çocuk işçinin öldüğünü hatırlattı. Çocuklar en fazla tarım ve inşaat gibi mevsimlik işlerde, çırak ve stajyer olarak organize sanayi bölgelerinde, yaz dönemlerinde ise özellikle hizmet sektöründe çalıştırıldığı bilgisini paylaşan Beko, çocuk ölümlerinin arttığını belirterek, “Dolayısıyla çocuk işçiler en çok, çocukların yarıya yakının çalıştığı tarım sektöründe çalışırken yaşamını yitirmektedir. 2019’daki çocuk işçi ölümlerinin yüzde 60’ını tarım işçisi çocuklar oluşturmaktadır. Tarımdaki çocuk iş cinayetlerini sanayideki metal, tekstil… gibi iş alanları takip ediyor” diye konuştu.

4+4+4 DAYATMASI

Çocuk işçiliğinin artmasının nedenleri arasında AKP’nin 4+4+4 eğitim sistemi dayatmasının da olduğunu ileri süren eski DİSK Genel Başkanı Beko, “İktidarın bütün alanlarda olduğu gibi eğitimdeki başarısız politikaları, çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına neden olacaktır. İlk 4 yılın ardından, 9 yaşında henüz kendi yetenek ve yönelimlerini keşfedemeyecek bir çağda “mesleki eğitime” yönlendirilecek, erken yaşta işçileşmeye maruz kalacaklardır dediğimiz için AKP hükümeti bizi yargıladı. 2 milyon çocuğu ölüme gönderiyor” eleştirisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi