Cengiz ALDEMİR/ ANKARA

Yeniden değerleme oranı(YDO) Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda yeniden değlendirme oranı 2022 yılı için yüzde 36,2 olarak tespit edildi.

Konuyla ilgili İz gazeteye değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ülkedeki ekonomik buhran sonucu, vergi, harç ve cezalarda rekor zamların kapıda olduğunu söyledi. 2022 yılında yüzde 36,2 ye yükseltilen vergi, harç ve cezalarda uygulanacak zam oranının 2021'de yüzde 9,11 olduğunu anımsatarak, "Her vergi dilimindeki matrah tutarları, yeniden değerleme oranı kadar veya geçmişte olduğu gibi bu oranın da altında artırılacağı için üst dilime geçmek daha fazla zaman alacak ve ödenecek gelir vergisi öngörülenin gerisinde kalacağı ve cezaların öngörülenden daha fazla zamlanmış olacaktır" dedi.

ENAG İLE TÜİK ARASINDA Kİ FARK DUDAK UÇUKLATTI

Ekim ayında üretici fiyatlarındaki sert artışları işaret eden CHP'li Beko, üretici fiyat endeksi (ÜFE)nin ekimde bir önceki aya göre yüzde 5,24 arttığını, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ile devletin TÜİK üzerinden belirlediği enflasyon verileri arasındaki farkın dudak uçuklattığını ifade ederek, 

"Üretici fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 46,31 olarak kaydedildi. Bu oran 2002 Haziran ayından bu yana kaydedilen en yüksek yıllık üretici enflasyonudur. ENAG enflasyonun ekimde yüzde 49,87'ye yükseldiğini ortaya koyarken, TÜİK'e göre enflasyon yüzde 19,89 olarak ortaya koyması dudak uçuklattı. Bu durumu halkın takdirine bırakıyorum. Bakın gerçek enflasyon faiz, kur, döviz sarmalında daha da artarak yüzde 50’liyi geçti. Enflasyon en çok işsizi, yoksulu, emekliyi, memuru, işçiyi, çiftçiyi, esnafı, öğrenci ve ailelerini kısaca milyonlarca emekçiyi vurdu" sözleriyle tepki gösterdi.

HARÇ DEĞİL, DEVLET ELİYLE HARAÇ ALINIYOR

İktidarın devlet eliyle "harç değil haraç" almaya devam ettiğini vurgulayan Beko, bilimsellikten, akılcılıktan uzak, vergi, harç ve cezalarda rekor zamların kapıda olduğunu ifade ederek, " Tek adam yönetimindeki devlet artık vergi, harç tahsil etmiyor haraç alıyor. Cepleri delen enflasyona bir de yüzde 36’lık vergi zamları eklenecek. Devletle ilişkili olan tüm vergi, harç, prim ödeme, trafik cezası gibi işlemlerde artış yüzde 36.20 olacak. Bakın sokaktaki vatandaş, "

hani enflasyon yüzde 20 idi? Biz maaşlarımıza 1 kuruş zam almıyoruz ! çoğu firma o yalan enflasyonun zammını bile yapmıyor" diye isyan ediyor. Açlık! İşsizlik var! Memleketin hazinesini boşaltılmış! gençlerde gelecek umudu kaybolmuş" eleştirisinde bulundu.

VERİLECEK ZAM ŞİMDİDEN ERİDİ 

Ülke kaynaklarının ve birikimlerinin yandaş şirketlere peşkeş çekildiğini, hukuk ve yargının yok edilerek hırsızlık ve usulsüzlüklerin hesabının sorulmadığını kaydeden CHP'li Beko,

"Enflasyon hızla artmakta ekonomik kriz ve yoksulluk derinleşmektedir. Yine kamu çalışanlarına ve emeklilerine sözde toplu sözleşme görüşmelerinde  2022’de yüzde 5+7, 2023’de ise yüzde 8+6 ve enflasyon farkı verildi ama acı olan şu ki yıl bitmeden 2 yıllık zamlar çoktan eridi. Enflasyon ve artan vergi dilimi ile mevcut maaşlar yok oldu" diye konuştu.

ERDOĞAN İNDİRİM YETKİSİNİ KULLANABİLİR

Cumhurbaşkanının, tespit edilen had ve tutarları yüzde 50’sine kadar artırmaya veya indirmeye yetkili olduğunu anımsatan eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, daha önce bu yetkinin Bakanlar Kurulu’nda olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a,"  Açlık ve yoksullukla mücadele eden bütün emekçilerin beklentisi, bu oranın maktu vergiler ve cezalarda yarı yarıya düşürülerek yüzde 18.1’e çekilmesidir. 2020 yılında uygulanacak bir servet vergisi olan MTV zam oranı yüzde 22.58'den, o yıl belirlenen Yeniden Değerleme Oranı yüzde 12'ye çekilerek indirim yapma yetkisini kullanılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bu oranı bir kez daha gözden geçirmeye davet ediyorum" çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi