Cengiz Aldemir/ANKARA

Meclis genel kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 

Ülkede herkesin yaşadığı yaşanan ağır ekonomik krizden en çok dar gelirli ve asgari ücretli emekçilerin etkilendiğini söyledi. 

VATANDAŞI KAR ALTINDA BIRAKTINIZ

Saray yönetiminin başta gıda olmak üzere her gün doğalgaza, elektriğe, benzine, mazota arka arkaya yaptığı zamların işçiyi, yoksulu, işsizi, emekliyi, çiftçiyi, öğrenciyi, dar gelirli yurttaşları kar altında bıraktığı eleştirisinde bulunan CHP'li Beko, "Yılın hemen başında, iktidarın yüzde 50 zam yaparak 4.253 liraya çıkardığı asgari ücret daha cebe girmeden açlık sınırı 4.552 lira, yoksulluk sınırı ise 15 bin 140 lira olmuştur. Saray’ın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle tl tarihte görülmediği kadar değer kaybetmiş ve bu durum etten süte ekmekten yağa kadar birçok temel gıdaya zam olarak yansımıştır" dedi. 

ASGARİ ÜCRET YENİDEN BELİRLENMELİDİR

AKP’nin 19 yıllık iktidarında zenginin daha zenginleştiği, yoksulluğun daha da derinleştiğini vurgulayan Beko, iktidar sıralarına dönerek, " Sayenizde açlık sefalet diz boyu olmuştur. Bugün herhangi bir markete girdiğinizde, 10’lu yumurtanın fiyatının 30 tl’yi, 1 litre sütün fiyatının ise 15 tl’yi geçtiğini görürsünüz. 

Asgari ücretlinin maaşının yarısı çocuk bezi ve mamasına giderken, çocuk bezi alamayanlar muşamba kullanmak zorunda kalıyorlar. Bebek mamaları artık marketlerde kilitli paketlerde satılıyor. Bu maaşlarla geçinmeye çalışan aileler çocuklarına süt bile alamaz duruma gelmişlerdir. Elektrik ve doğalgaz parasını ödeyemeyen asgari ücretlilerin kışın akrabaları ile birlikte aynı evi paylaşmak zorunda kalmışlardır. O nedenle diyoruz ki; Yılın daha başında enflasyon karşısında eriyen asgari ücret yeniden belirlenmelidir" diye seslendi.

EŞEL MOBİL SİSTEMİ UYGULANSIN

Olağanüstü zamlar nedeniyle tüm maaş ve ücretlerin en az asgari ücret artış oranı kadar artırılması gerektiğini vurgulayan CHP'li Beko,  

"İşçilerin, kamu çalışanlarının, emeklilerin maaşlarını enflasyona karşı korumalı, bunu yapabilmek için eşel mobil sistemi uygulanmalıdır. 1500 lira maaşla geçinemeyen ve akşam karanlığında pazar yerlerinde pazar artıklarını toplayan emekliyi, yarattığınız bu utanç tablosunu gelin bir de siz görün. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli,  EYT’lilerin emeklilik hakları verilmelidir. Kamu çalışanlarına da ayrımsız 3600 ek gösterge verilmelidir. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır" önerisinde bulundu.

SOYGUNA DÖNÜŞEN MTV, ÖTV, KDV KALDIRILSIN 

Her alışverişten vergi alındığını ifade eden Beko, devlet eliyle soyguna dönüşen MTV, ÖTV, KDV ve Stopaj vergilerinin kaldırılması gerektiğini savunarak şöyle konuştu: "Az kazanandan az, çok kazanandan çok yani herkesin yararlanacağı, adil bir vergi politikası benimsenmelidir.

Çiftçiye ve köylüye anayasal hakkı olan milli gelirin yani gayri safi milli hasılanın en az yüzde biri verilir demesine rağmen 2006 yılından bu yana vermediniz, köylüyü çiftçiyi de perişan ettiniz. Bugün işçinin, yoksulun, emeklinin, dul ve yetimlerin, çiftçinin, memurun, emeği ile geçinenlerin geleceğini ipotek altına aldınız. Elinde avucunda kalmış son kuruşa göz diktiniz.

Ancak krizin bedelini emekçiye, yoksula, emekliye ödetilmesine izin vermeyeceğiz. Son olarak önerimiz şudur; Ekonomik ve Sosyal Konsey mutlaka toplanmalıdır."

Editör: Haber Merkezi