Cengiz Aldemir/ANKARA - Danıştay, ilk ve orta dereceli okullarda Atatürk İlke ve İnkılapları eksiksiz öğretilip, öğrencilere Atatürk milliyetçiliği aşılanıp, milli bayramlar ve yerel kurtuluş günleri kutlanması kararı verdi.

Konuyla ilgili İz gazeteye değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, dinamik bir toplumun temelini bilimsel eğitimin oluşturduğunu söyledi. Yüksek mahkemenin verdiği kararın doğru bir karar olduğunu belirten Beko, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda milli bayramları kutlamama veya Atatürk milliyetçiliğini anlatmamak için yönetmelik değişikliği yapma hakkının olmadığını vurguladı. 1739 sayılı MEB Temel Kanunu anımsatan CHP'li Beko, "Milli Eğitim Bakanlığı temel yasası Türk Milleti'nin tüm fertlerinin Atatürk İlke ve İnkılapları ve Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetiştirilmesinin önemini vurgulayan bir kanundur" dedi.

EĞİTİM SİSTEMİNİN TEMELİNDE ATATÜRK İLKELERİ VAR

Türk Millî Eğitim sisteminin temelini Atatürk ilke ve devrimlerinin oluşturduğunu belirten Beko, "Danıştay ikinci dairesinin 2016/ 683 esas nolu maddesi bunu açıkça ortaya koymaktadır ve Atatürk'ün, "Devrimin amacını kavramış olanlar sürekli olarak onu koruma gücüne sahip olacaklardır.” sözü ile bunun değiştirilemeyeceğini beyan etmiştir. Atatürk, Cumhuriyeti, Türk Gençliğine ve orduya emanet etmiştir" sözlerini anımsattı. Danıştay kararıyla bu konunun resmileştiğinin altını çizen CHP'li Beko, "Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin yerinde olsam, insanların yüzüne bakamazdım. Bu ülkenin kurucu önderinin ve cumhuriyetin temel değeri olan milli bayramlarımızın ulusal günlerimizin çocuklarımıza, geleceğimiz olan nesillere aktarılmasıyla ilgili aldıkları tedbirlerin aktarılmasını engellemekle ilgili yapmaya çalıştıkları şeylerin mahkeme kararıyla, durun siz ne yapıyorsunuz? diye söylenmesi bence onlar açısından utanılacak bir şeydir" değerlendirmesinde bulundu.

ANAYASANIN ATATÜRK'LÜ MADDELERİ

Anayasa'nın Atatürk'le ilgili maddelerine dikkat çeken Beko, Anayasanın 2. Maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal hukuk Devleti olduğunu, Madde 42'nin, eğitim ve öğretimin, Atatürk ilke, inkılapları doğrultusunda, yapılacağını, Madde 58'in

Devleti, istiklal ve Cumhuriyetin emanet edildiği gençlerin, bilimin ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alacağını, Madde 81'in, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin yanı milletvekillerinin, göreve başlarken, "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, (...) laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma (...) namusum ve şerefim üzerine and içerim." yemininin düzenlendiğini, Madde 103'de, Cumhurbaşkanı, görevine başlarken TBMM önünde, "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, (...) Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, (...) namusum ve şerefim üzerine and içerim." şeklinde yazılan metni ortaya koyarken, Madde 134'te ise Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılaplarını, Türk kültürünü, Türk tarihini, dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak ve yaymak şeklinde düzenlenmiştir" diye konuştu.

CUMHURİYET FAZİLETTİR

Danıştay kararında, “Hiçbir sınırlama ve kritere tabi olmadan pek çok kişinin eğitim sistemine dahil olarak etkide bulunmasının önünü açan düzenlemenin, muğlak ve istismara açık nitelik taşımaktadır” denildiğini, Bu nedenle, “’gönüllü” tanımındaki “kişi” ibaresinin oybirliği ile iptal edildiğini ve Bakanlığın savunmasına itibar edilmediğini anımsatan CHP'li Beko, Atatürk'ün demokrasinin en gelişmiş şeklinin cumhuriyetle sağlanacağı görüşünü vurgulayarak şöyle konuştu: " Atatürk devrimlerinde Cumhuriyetçilik ana ilke ve esas değerdir. Çünkü Cumhuriyet, Atatürk İnkılâbı’nın bütün verimlerini temsil eden bir devlet ve hükümet şekli olarak değiştirilemez bir nitelik taşır. Bu ilke yeni Türkiye Devleti’nin temelidir. Bu niteliği ile Cumhuriyetçilik yeni Türk devletini yaratan Türk devriminin siyasal görüşüdür. Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz devrimlerin amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamıyla çağdaş ve bütün anlam ve biçimiyle uygar bir toplum haline getirmektir. Devrimlerimizin asıl ilkesi budur. Yine Atatürk, 1924 yılında, "Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir. 1933 yılında "Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir. 1925 yılında ise "Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir."

Editör: Haber Merkezi