TUGAY CAN / İZGAZETE - DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nde bir basın toplantısı düzenleyen Beko, Burada bir bası toplantısı düzenleyen Beko, “DİSK’in bir işçisi olmak benim için bir onurdur” dedi.

Basın toplantısına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, Genel-İş 7 No’lu şube Başkanı Kemal Köroğlu'nun yanı sıra şube başkanları ve DİSK üyeleri katıldı.

İŞÇİNİN SESİNİ MECLİSE TAŞIMASI DİLEĞİYLE

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı “Sendikamızda bölge yöneticiliğinden başlayıp, özellikle İzmir’de ki DİSK örgütlenmesi içerisinde çok büyük katkısı olan ve daha sonrasında 2003 yılında Genel-İş Genel Başkanlığını sürdüren ve son iki Genel Kurul’da da DİSK Genel Başkanlığı’nı yürüten İzmir’den, bizm içimizden çıkan Kani Başkanımızın tercih etmiş olduğu, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir 1. Bölge 4. sıradan adaylığı kabul görmüş ve seçim çalışmalarına başlamıştır. Bu uzun yolda biz DİSK Ege Temsilciliği olarak, dostlarımız ve şube başkanlarımız ile beraber Kani Başkanımıza yolun açık olsun demek istiyoruz. İşçilerin sesini mecliste taşımasını diliyoruz.” ifadelerini kullanırken, “Bugüne kadar DİSK’in adını kullanarak meclise gidenler, kendi bireysel faaliyetlerine odaklanıp nereden geldiklerini unuttular. Ben burada Kani Başkan’dan bir şeyin sözünü istiyorum. O da meclise gittiği zaman işçinin, emekçinin, çiftçinin sesi olmasıdır. Kani Başkanı buradan alkışlarla, çiçeklerle işçi sınıfının sesi, soluğu olması için uğurluyoruz” dedi.

"DİSK’İN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAM"

1975 yılından bu yana DİSK’e bağlı sendikalarda görev yaptığını hatırlatan Beko, “Sadece sendika başkanlığı yapmak değil, DİSK’in bir işçisi bile olmak benim için bir onurdur. Ülkenin birçok alanında DİSK üyesi olabilmek için işinden, ekmeğinden olan binlerce, on binlerce arkadaşımız var. Bu konfederasyondan ayrılmak gerçekten kolay olmadı. Ancak kimse ayrıldığımı filan sanmasın. Aynı dostlukla, aynı arkadaşlıkla ve aynı mücadele aşkıyla sizlerle beraber yolumuza devam ediyoruz. Ancak yolumuza devam ederken, ben DİSK’in iç işlerine karışmayacağımı belirtmek isterim. Ban ihtiyaç oluştuğu zamanda, benim yapmam gereken bir şey olduğunda hazır olduğumu da DİSK Bölge Temsilcisi’ne ve buradaki şube başkanlarına belirtmek isterim." şeklinde konuştu.

"BENİM ADAY OLMAMDA  ETKEN OLAN ŞEY..."

Beko ayrıca, "Yürüyüş yapıyorsunuz, miting yapıyorsunuz, grev yapıyorsunuz ama bazen konuları aşamıyorsunuz. Emekten, demokrasiden, barıştan, kardeşlikten, sendikal hak ve özgürlükten yana olanların mutlaka ama mutlaka iktidar olması ve siyasal iktidar nezdinde de görev olması gerekiyor. Eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir fazla çoğunluğu elde edemezseniz kolay kolay kazanamazsınız. Dolayısıyla ben bu süreç içerisinde, Avrupa’da olduğu gibi birkaç arkadaşımın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olmasından yana olan bir sendikacılık yapılması gerektiğini düşünüyorum. Benim aday olmamda etken olan şey, ülkemizde ilan edilen OHAL." ifadelerini kullandı.

Darbeye en sert tepkiyi DİSK olarak kendilerinin gösterdiğini kaydeden Beko, “Bizim Genel Başkanımız Abdullah Baştürk, 12 Eylül faşizminde idam ile yargılanmıştı. Gene o tarihlerde 52’ye yakın arkadaşımız da idam ile yargılanmıştı. 12 Eylül döneminde biz de yargılanmıştık. Dolayısıyla, darbenin nasıl bir şey olduğunu DİSK olarak çok iyi biliyoruz." dedi.

AKP iktidarı için FETÖ örgütü bir araç olduğunu vugulayan Beko, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Asıl amaç ise demokrasi, insan hakları ve barış mücadelesi veren kurum ve kuruluşlar ve sendikalar hedef alındı. Dolayısıyla bugün ülkemizde, hayata soldan bakan, demokrasi, barış, kardeşlik isteyen herkes hedefe alınmış durumda."

AKP’NİN GÜNDEMİNDE KİRALIK İŞÇİ VAR

Beko sözlerini şöyle tamamladı;

"AKP iktidara geldiği sırada Kıdem Tazminatını kaldırmak istedi. Esnek çalışmayı kaldırmak istedi. AKP’nin gündeminde kiralık işçi var. Altı buçuk milyon işçinin önümüzdeki dönemde kiralık işçi olma durumu var. Bunları projeleri hazır, ajandada yazılı bir şekilde duruyor. AKP, 24 Haziran seçimini kazanırsa kiralık işçi sistemi tekrar uygulamaya konulacak. Kiralık işçi 8 aydn fazla çalışamaz, kiralık işçinin kıdem tazminatı hakkı olmaz. Bu kişinin sendikası olamaz. Başta DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların buna izin vermemesi gerekir diye düşünüyorum."

"Taşeronda Külliye’de, Başbakanlık’ta, MİT’te, TSK’da, Meclis’te çalışan bazı işçiler dışında kimseye kadro verilmediğinin altını çizen Beko, “Bu taşerona kadro vermek değil, kadrolaşmaktır.” 

Basın toplantısının ardından DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Beko’ya ‘Sözümüz’ kitabını hediye ederken, DİSK’li kadınlar da Beko’ya çiçek takdim etti.

Editör: Haber Merkezi