Cengiz Aldemir/ANKARA - Türkiye devrimci hareketinin sembol isimleri olarak tarihe kazınan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın, 49 yıl önce bugün hukuksuz bir karar sonucunda idam edildiğini anımsatan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İz gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, “Denizler, ölümlerinin üzerinden geçen 49 yıla rağmen Türkiye'nin sosyalist geleceği için mücadelenin, anti-emperyalizmin ve yurtseverliğin simgelerinden olmayı sürdürüyor. Ölümlerinin 49. yılında üç fidanı ve verdikleri mücadeleyi bir kez daha saygıyla anıyorum” dedi.

ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ İÇİN ÖLDÜLER

Her 6 Mayıs da bağımsızlık, demokrasi, özgürlük için mücadele eden üç gencin, adalet, kardeşlik ve yoksulluğun bitmesi gibi haklı taleplere rağmen idam edilmesinin öfkesini yaşadığını söyleyen Beko, “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamı tarihimizde derin yaralar açmıştır. 1968'li yıllarda yükselen gençlik hareketinin sonucu 12 Mart 1971'de muhtıra ile gelen askeri darbe ile üç fidan 6 Mayıs 1972'de, Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde asılmıştır. O tarihte Gezmiş ve Aslan 25, İnan ise 23 yaşındaydılar” sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

BUGÜN DE ÖĞRENCİLERE SALDIRILIYOR

12 Mart faşist cuntası döneminde, Tağmaç’ların, Sunay’ların, Erim’lerin, Demirel’lerin onayıyla katledildiklerini anımsatan Beko, “Üç fidan 49 yıldır aramızda yok. İşçi ve emekçilere gözdağı vermek, gelişen kitle hareketinin önüne set çekmek, halkı susturmak, anayasal demokratik hakların alanını daraltmak bilimden ve özgürlükten yana olan kesime ciddi bir baskı politikası uygulamak amacıyla 12 Mart faşist cuntası gençliğin üzerine olanca güçleriyle saldırdılar. Bugün Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine saldırıldığı gibi” benzetmesinde bulundu.

ANAYASAYI YOK EDENLER ASTI

Üç fidanın, ölüme giderken, “Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Yaşasın işçiler, köylüler! Kahrolsun emperyalizm!” sloganını idam sehpasında bile haykırdığını söyleyen eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Anayasayı ortadan kaldıran faşist cuntanın üç fidanı anayasayı ortadan kaldırma suçundan idam ettiklerini anımsatarak, “O yıllardan günümüze kadar emperyalist politikalar ve yardakçılarıyla mücadele hala sürmektedir. Bu üç yiğit devrimci, Anayasa’yı ortadan kaldırmaya çalışmak suçundan TCK’nın 146/1 maddesi uyarınca idam edildiler. Hem de Anayasa’yı bizzat ortadan kaldıran 12 Mart faşist cuntası tarafından!” sözleriyle tepki gösterdi.

MİRASLARI MÜCADELEMİZDE SÜRÜYOR

Üç fidanın bıraktığı mirasın, üniversite öğrencilerinin ve eğitim emekçilerinin bilimsel, özerk-demokratik mücadelesinde; sağlık emekçilerinin halk için sağlık mücadelesinde; ötekileştirilenlerin, kadınların, gençlerin, engellilerin eşitlik, özgürlük ve insanca yaşam mücadelelerinde yaşadığını vurgulayan Beko, şöyle konuştu: “Bugün HES’lere, nükleer santrallere karşı gelecek kuşaklar için verilen mücadelede; kentsel dönüşümle evinden, yurdundan edilmek istenenlerin öfkesinde; yağmalanmak istenen kentlerimize, su havzalarına, ortak yaşam alanlarımıza, yok edilmek istenen ortak belleğimize sahip çıkma mücadelesinde yaşıyor. Bugün aynı şeylerin yaşanması ise içimi burkan bir başka acı. Bu böyle gitmez, sömürü devam etmez, Gün gelir, gün gelir zorbalar kalmaz, kül gibi savrulur gider.”

Editör: Haber Merkezi