TUGAY CAN / İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Kani Beko, yerel seçim gündemine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Beko, AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci’nin Denizli’de Belediye Başkanlığı yaptığı döneme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Beko, ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi’nin Buca’da yaşadığı aday değişiminin ardından herkesin Genel Merkezin aldığı karara saygı duyması gerektiğini belirtti.

‘İŞÇİLERİ SENDİKASIZ ÇALIŞTIRAN BİR BELEDİYE BAŞKANIYDI’

Beko, AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci’nin Denizli’de Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde işçilere baskı uygulayarak Hak-İş Sendikasına üye yaptığını anlattı. DİSK Ege Bölge Başkanlığı görevini yürüttüğü süreç içerisinde Denizli’de Cumhuriyet Halk Partili Belediye ile herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını kaydeden Beko, Nihat Zeybekci ile birlikte durumun tam tersine döndüğünü ifade etti. Beko, “Denizli’de DİSK olarak yetkili sendikaydık. Denizli Belediyesi’nde çalışan işçilerin tamamı DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’na üyeydi. Orada AKP’nin Belediye Başkanı Nihat Zeybekci gelene kadar çok güzel sözleşmeler yapmıştık. Zeybekci geldikten sonra, orada işçilerin tamamını zorla, baskıyla Hak-İş’e geçirdi. O da yetmedi, oradaki kadrolu işçilerin tamamını tasfiye etti. Denizli Belediyesini özelleştiren ve taşeronlaştıran işçileri sendikasız çalıştıran bir belediye başkanıydı.” şeklinde konuştu.

‘BUNLAR SENDİKA DEĞİL’

AKP’li belediyelerin işçileri her daim işçileri sendikasızlaştırma yoluna gittiğini söyleyen Beko, “Kamuda çalışan memurları Memur-Sen’e üye yaptılar. Dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde büyüyen bir sendika yok. Ancak Uluslararası Sendika Konfederasyonları düzenledikleri toplantılarda Memur-Sen’e katılmayın çağrısı yaptı. Neden? Çünkü bunlar sendikacı değil!” diye konuştu.

‘ZEYBEKCİ’NİN EMEĞE BAKIŞ AÇISI ORTADA’

Zeybekci sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’de kazanacaklarını sanmıyorum ama Nihat Zeybekci İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olursa, sendikalı olan hem çalışan işçi arkadaşlarımıza hem de kamuda çalışan arkadaşlarımıza çok büyük sorunlar yaratacağını düşünüyorum. Zeybekci, İzmir ile ilgili sorunları anlatırken ‘Yedi tane marina yapılması gerekir’, dedi. Marinalarda, yatlar var. Yat sahipleri yatlar için vergi vermiyorlar. Ancak asgari ücret ile çalışan işçiden yıllık 30 bin lira vergi alınıyor. Dolayısıyla Zeybekci’nin emeğe bakış açısı ortada.

‘ÖN SEÇİM DAHA DOĞRU OLURDU’

Cumhuriyet Halk Partisi’nde yaşanan Buca Belediye Başkan adayının değiştirilmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Beko, “Belediye Başkanı aday adayları gerçekten Ankara’ya gelerek zaman zaman bize gelerek, MYK’ya ve Genel Başkan’a kendilerini anlattılar. Ancak yapılması gereken şey, keşke ön seçim yapılmış olsaydı da bu noktaya gelmiş olmasaydık. Partiye üye olan arkadaşlarımız hangi ilçede kimi istiyorsa onu seçmeleri daha doğru olurdu.” dedi.

‘PARTİNİN ALDIĞI KARARA SAYGI DUYMAK GEREKİR’

Suat Nezir aday gösterildikten sonra, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından İzmir’de de tanıtıldığını ancak adayın Erhan Kılıç olarak değiştirildiğini hatırlatan Beko, “Burada partinin almış olduğu karara saygı duymak gerekir. Bu sadece Buca’da değil, Selçuk’ta da böyle bir olay yaşandı. Güzelbahçe’de de Mustafa arkadaşımız tekrar tartışıldı. Bunlar yaşandı. MYK’nın aldığı son karar hep birlikte saygı duyacağız. Buca kenti göç almış bir kent. Başkan göçmenlerinin de yoğunlukta olduğu bir kentimiz. Bugüne kadar birlikte kardeşçe barış içerisinde bir arada yaşama beceresini gösterdiler.” ifadelerini kullandı.

‘CHP’Lİ BELEDİYELER TÜM TOPLUMU KUCAKLIYOR’

Cumhuriyet Halk Partisi’nin bulunduğu belediyelerde kardeşlik ortamının hakim olduğunun altını çizen Beko, “Ben bugüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu birliği yaşadığını ve yaşattığını düşünüyorum. Başta Levent Piriştina ve ekibi olmak üzere, Buca’da hiç ayrım yapmadan Buca’da yaşayan herkese eşit mesafede hizmet götürdüler.” dedi.

Bucalılar bugüne kaar kardeşçe yaşadıklarını aktaran Beko sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak AKP’li belediyelerde bu durumun söz konusu olmadığını düşünüyorum. Üç gün önce Menderes’teydim. AKP’li Belediye Başkanı’ndan herkes şikayetçi. Bu sadece hizmetler ile alakalı değil. AKP’li Belediye Başkanı sadece AKP’li olan yerlere hizmet götürmüş. Ancak Cumhuriyet Halk Partili belediyeler tüm toplumu kucaklıyor.”