CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE- İzmir Gaziemir İlçe Belediyesinde temizlik personeli olarak görev yapan emekçilere, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Kabahatler Kanunu uyarınca “sokağa çıkma kısıtına muhalefetten” kişi başı 3 bin TL ceza kesilmişti. Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, cezaların siyasi olduğunu ve kesilmesinin gerekçelerini sordu. Bakan Soylu’nun konuyla ilgili soruların hepsine yanıt vermediğini belirten Beko,” Cezanın temizlik işçisi olmadığı tespit edilenlere kesilmiştir” yanıtına tepki gösterdi.

KABUL EDİLEMEZ BİR CEZA

Bakan Soylu imzasıyla gelen önerge yanıtını İz gazeteyle paylaşan Beko, yanıtın doğru olmadığını, cezayı belediyenin kadrolu temizlik işçilerine bilinçli bir şekilde kesildiğini söyledi. Kesilen, cezanın siyasi ve Soylu’nun yanıtının ise bunun bir itirafı olduğunu vurgulayan eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko,“Tüm dünyada emeğin ve dayanışmanın günü olan 1 Mayıs’ta Türkiye’de emekçilerin böyle bir uygulamaya hem de görevlerini yerine getirmek üzere salgın hastalık riskine rağmen ve kentte yaşayanların sağlığını teminen giderken cezaya maruz kalmalarının aklen, hukuken ve vicdanen kabulü mümkün değildir.” sözleriyle tepki gösterdi.

İŞÇİYE MAAŞLARINA YAKIN CEZA

1 Mayıs kutlamalarının keyfi kısıtlarla, yasaklarla ve cezalarla anılmasına yol açacak uygulamaların ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Beko, 1 Mayıs günü temizlik araçlarını Türk Bayraklarıyla süsleyerek marşlarla görev değişikliği yapan Gaziemir ilçe belediyesi temizlik işçisi 12 personelin tamamının sokağa çıkma yasağından muaf olduğu bilgisini hatırlatarak, “Tek adam yönetiminin kötü ekonomi yönetimi sonrası yaşanan derin kriz sürecinde İşçi ve emekçilerin neredeyse aldıkları aylık maaşları kadar bir cezayı ödemesini kamuoyunun vicdanına bir kez daha sunuyorum ”dedi.

BELEDİYE EMEKÇİSİNE SİYASİ CEZA

Bu durum bilinmesine karşın Gaziemir İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri işçilere ceza kestiğini, Gaziemir Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer’in cezayı onayladığını hatırlatan Beko, cezaların siyasi olduğunu şu cümlelerle anlattı; “Bakın sayın Soylu cezaların siyasi yanını göstermek istiyorum. Bakın Kaymakamın onayladığı ceza belgesini kamuoyuna Gaziemir Belediyesi AKP Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca duyuruyor. Esas sorun kendi zihniyetinden olmayanlara karşı kin duymaktan kaynaklı. İşçilerin 1 Mayıs günü iş bölgelerine giderken araçlarını süslemesine ve marş söylemesine tahammül edemeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. İşçilere 1 Mayıs’ta çalışmalarına yasal olarak bakan bu zihniyet, marş söylemeleri, temizlik aracını süslemelerine tahammül edemiyorlar. Her ne kadar toplu iş sözleşmesi ile maaşlarını düzenlesek de halen daha ülkedeki ekonomik gerçekler karşısında düşük kalan gelirlerle çalışmak zorunda kalan temizlik personelimiz üzerinden siyaset yapmak adına keyfi cezalar kesmek ve onları kamuoyunun önüne atmak ne insani ne de ahlakidir. Bir CHP iktidarında işçi ve emekçilerimizle birlikte 1 Mayıs emek ve dayanışma günlerini özgürce, kardeşçe ve barış içinde kutlayacağız. Şimdiden söylüyorum o günler hiç de uzak değildir.”

Editör: Haber Merkezi