Cengiz Aldemir/ANKARA- AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 12 Nisan'da gerçekleştirilen Kabine toplantısında emekli bayram ikramiyesi ile ilgili karar çıkmaması milyonlarca emeklinin umutlarını bitirdi.

Konuyla ilgili İz Gazete’ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, asgari ücretin altında maaş alan 13 milyona yakın emekli yurttaşın açlık sınırı altında yaşam mücadelesi verdiğini, 6 milyon emeklinin ikinci bir işte çalışmak zorunda kaldığı ve bankalara borçlu olduğu bilgisini paylaşarak, "İşçi ve Bağ-Kur emeklilerin maaş artışları geçen altı aylık enflasyona göre belirleniyor. Ocak’ta yüzde 25.47 zam alan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin ücretlerindeki artışlar da üç aylık yüzde 22.81, yıllık yüzde 61.14’lük TÜFE artışı karşısında eridi. Emeklilerin, daha ilk üç ayda yüzde 22.8 oranında alacağı doğmuştur. Asgari ücretin bugünkü alım gücü Mart 2021’deki alım gücünün yüzde 10 altındadır" dedi.

EMEKLİLERİMİZ BUNU HAK ETMİYOR

İzmir gibi büyükşehirlerde oturulamayacak evlerin kirasının en az 2 bin TL’den başladığına dikkat çeken CHP'li Beko, emeklinin açlık ve yoksullukla mücadele ettiğini belirterek, "Bizzat tanıdığım birçok emekli yıllarını çalışmakla geçirmesine rağmen aldıkları maaşları açlık sınırının da altında. Ne yazık ki emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalıyorlar. Emeklilerin bazıları fahiş elektrik ve doğalgaz faturaları yüzünden dolayı çocuklarının, akrabalarının hatta ve hatta arkadaşlarının evine sığınmak zorunda kalıyorlar. Bizim emeklilerimiz bu trajik yaşam koşullarını hak etmiyorlar" dedi.

EMEKLİ ÖLÜMLE TERBİYE EDİLİYOR

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Eğer sen bana hak ettiğim aylığı vermiyorsan kusura bakma ben de sana oyumu vermeyeceğim' demesi lazım." sözlerini anımsatan CHP'li Beko, alınan sağlık katkı payının kaldırılması gerektiğini ve emeklinin ölümle terbiye edildiğini vurgulayarak, "İktidara sesleniyorum; bir ekmeğin 3-4 TL, bir kilo etin 130 TL, bir evin elektrik faturasının 500-600 TL, ısınma giderinin 1000 TL olduğu bir ülkede en düşük emekli aylığının 2500 TL olması emeklileri ölümle terbiye etmek değil de nedir?" Sizin hiç mi ananız, babanız, emekli akrabanız yok? Bu nasıl bir vicdansızlıktır?" sözleriyle tepki gösterdi.

SENDİKAL HAKKINI ENGELLEMEK SUÇTUR

Kurulduğundan bugüne kadar hakkında kapatma davaları açılan Emekli-Sen konusuna da değinen eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, emeklilerin, 1995 yılından bu yana DİSK çatısı altında emek ve demokrasi mücadelesi verdiğini anımsatarak, " Ömrünü işçi ve emekçilerin mücadelesine adamış birisi olarak söylüyorum; Emeklilerin hakkı olan sendikal örgütlenmesinin engellenmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne, Avrupa Sosyal Şartı’na, Avrupa Konseyi Sosyal Haklar Avrupa Komitesine, ILO’nun sözleşmelerine ve Anayasa’ya aykırıdır. Bu iktidar her konuda olduğu gibi bu konuda da suç işliyor. Bizim iktidarımız da emekliler ve her alanda sendikal örgütlenmeyi destekleyecek, yaygınlaştıracağız! Emekli-Sen Sendikası meşrudur ve sonuna kadar destekleyeceğiz” diye konuştu.

YENİ BİR İNTİBAK YASASI MUTLAKA ÇIKMALI

2000 yılından önce emekli olanların intibak yasasının 2012’de çıktığını ve 2013 yılının ocak ayında hak edenlere paraların ödendiğini anımsatan Beko, 2000 sonrası emekli olanların da hakkı olduğunun altını çizerek, “Yeni bir intibak yasası mutlaka çıkması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

İKRAMİYE ASGARİ ÜCRET TUTARINDA OLMALI

En düşük emekli aylığının 2 bin500 TL'ye çıkarıldığı bir dönemde, bin 100 TL'lik bayram ikramiyesinin hiçbir emeklinin yarasına merhem olmayacağını vurgulayan CHP'li Beko, eskiden yıl sonunda memurlarla, emeklilere yapılan zam oranlarının karşılaştırılarak, aradaki farkın yıl başlarında kapatıldığını anımsattı. Beko, 2008 yılında kaldırılan bu uygulamanın yeniden başlatılabileceğini ve asgari ücret ile emekli maaşları için aynısının yapılabileceği önerisinde bulundu. Partisinin konuyla ilgili verdiği kanun teklifini de anımsatan Beko, emekli ikramiyesinin asgari ücret tutarın da artırılması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi