Cengiz Aldemir/ANKARA- Engelliler Konfederasyonu'nun, "7 bin 800 kadro boş, atama yapmıyorlar" isyanına destek veren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İz gazete yaptığı açıklamada, Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince engellilerin her yıl belirli oranda atamalarının yapılması gerektiğini anımsatarak, iktidarın bu talepleri duymazdan geldiğini söyledi.

SADAKA DEĞİL KADRO İSTİYORLAR

Çalışma ve istihdam hakkının engelsiz ve bağımsız yaşamın en önemli şartlarından birisi olduğunun altını çizen CHP'li Beko, "Engellilerin insan ve yurttaş onuruna yakışır bir yaşam kurmasının iki tane öncelikli koşulu bulunmaktadır. Birincisi erişilebilirlik ve erişilebilir kamu hizmetleri; İkincisi ise çalışma ve istihdama ilişkin hakların tanınması ve uygulanmasıdır.  Çalışabilir durumda olan engellilerin sadece yüzde 9’unun istihdam edildiğini, yüzde 91’inin işsiz olduğunu belirten Engelliler federasyonu yetkilileri, kamu ve özel sektörde halen 160 bin engellinin çalıştığını ve engellilerin işsizlik sorunun bir an evvel çözülmesini, sadaka değil, kadro istiyorlar" dedi.

ENGELLİ KOTASI YÜZDE 6'YA ÇIKARTIRSIN

Hala yaşanan pandemi sürecinde çok sayıda engelli bireyin işini kaybettiğini, bu süreçte özel sektörde iş bulmasını güç olduğunu belirten Beko, daha fazla yoksullaşma riski altında bulunan ve hakları anayasa ile koruma altına alınmış engelli istihdamının sosyal hukuk devletinin bir gereği olduğunu vurguladı. Yüz binlerce engelli yurttaşın yıllardır atama beklediğini kaydeden Beko, engellilerin, kamudaki engelli kotasının yüzde 6’ya çıkarılmasını, yapılacak atamalarda eğitim durumları göz önüne alınarak nitelikli kadrolar açılmasını ve adaletli kadro dağılımı yapılması taleplerini dile getirdi. 

ENGELLİ ALIMLARINDA KANUN İHLALİ EDİLİYOR

Engellilerin kadro alımlarında kanunun ihlal edildiğini belirten Beko, "2018 ve 2020 yıllarında yapılan EKPSS’den sonra yaklaşık olarak 200 bin engelli kamu personeli adayı atanmayı ve bir iş bulmayı beklerken, engelliler için açılan 2005 kişilik kadro onları oldukça üzmüştü. Sadece kamuda yaklaşık 8.000 kontenjan açığı varken bunun dörtte biri kadar alım yapılması kanunun açıkça ihlalidir. 2021 EKPSS sonuçlarına göre; 62 bin 311 kişi işe yerleşmek amacıyla tercih yapmış ancak sadece 1.961 kişi kamuda işe yerleşebilmiştir. Bunun ne hakla ne hukukla ne de insanlıkla açıklanacak bir yanı yok" sözleriyle tepki gösterdi.

2,3,4 BİN KADRO HİÇ BİR YARAYA MERHEM OLMAZ

Çalışma yaşamında engelli insanlara eğitim olanakları tanınarak, aldıkları eğitim karşısında işverenlere yeteneklerini sunabilme şansı tanınması gerektiğini ifade eden CHP'li Beko, "Örneğin bilgisayar becerileri ilgili gelişimleri olabilir ya da eğitimde çok daha farklı bir derece almaları, diploma almaları gerekebilir. Gerçekten son derece kalifiye, niteliği çok yüksek engelliler var ve çok uzun süre iş arıyorlar ve bulamıyorlar. Ben onların çok büyük bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Çünkü engellilere fırsat ve şans tanıdığınızda gerçekten toplum için çok yararlı oldukları  görülmüştür, göreceksiniz. Esasında kota sistemi nedeniyle iş sahibi olan engellilere gerçek iş verilmiyor, geçici işler veriliyor. Ya da bu sistemden dolayı mecburen iş veriliyor ve onlar hiçbir zaman eşit koşullara sahip bir çalışan gibi görülmüyor. Daha vasıfsız ya da kötü çalışan olarak görülüyor. O yüzden  kota sisteminden çok daha önemli yollar var. Bu noktada işverenler ve devlet bir düzenlemeye gidebilir. Yine işverenler ise engellilere fırsat eşitliği tanıyarak potansiyellerine göre yapabilecekleri ortamlar oluşturabilirler. Engellilerin işletmelerine katma değer katan başarılarında imza atan bireyler olacaklarını ancak birlikte çalıştıkları zaman öğrenebilirler. 2 bin, 3 bin, 4 bin kadro yetmez! Hiçbir yaraya merhem olmaz  diyorum ve engellilerin kadro sorununu çözmek için bütün yetkileri göreve davet ediyorum."

Editör: Haber Merkezi