Cengiz Aldemir/ANKARA - AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı meslek örgütlerinin seçimi ve faaliyetlerindeki değişim ile ilgili TBMM’nin toplanmasını istedi. Meslek örgütlerinin seçimi ve faaliyetlerindeki değişim ile ilgili toplantı bugün yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün telekonferans yöntemi ile düzenlenen MYK toplantısında, “Bu kanunu hemen hazırlayın” talimatı vermişti.

Buna göre; meslek kuruluşlarındaki değişim kademeli olarak yapılacak. Değişim önce barolar başlayacak. Ardından ikinci aşamada mühendisler ve mimarlar ile ilgili düzenleme yapılacak. Toplantıda, Tabipler Odası'nın seçim sisteminin ne zaman değişeceği ile ilgili de karar verilecek. Meslek örgütlerinin seçimi tartışılacak.

TBMM ÇAĞRISI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın ayrımcılık içeren açıklamaları sonrası, AKP lideri Erdoğan, baro ve tabip odalarına müdahale edeceklerini açıklamıştı. "Ankara Barosunun fütursuz saldırılarını gördük" diyen AKP Genel Başkanı Erdoğan, kurumların yapılarında düzenlemeler yapılması gerektiğini savunarak " Mecliste neticelenmeyi bekleyen pek çok düzenleme bulunuyor. Bunlardan biri de barolar ve tabip odaları başta olmak üzere yapılarının belirlenmesidir. Ankara Barosunun fütursuz saldırılarını gördük. Bu da bu düzenlemenin ehemmiyetini göstermiştir. Bu çalışmayı tekrar ele almalı, en kısa sürede Meclis'in takdirine sunmalıyız" dedi.

DEMOKRASİYİ YOK ETME ÇABASI

Erdoğan’ın meslek örgütlerinin seçim sistemi için yaptığı çağrıya ilk tepki CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’dan geldi. İz gazeteye konuşan Beko, Erdoğan’ın amacının kendisini eleştiren muhalefeti yok etmeye çalıştığını, bunun da demokrasiye verilecek en büyük zarar olduğunu savunarak sert tepki gösterdi. Beko şöyle konuştu: “

Hükümet Meslek örgütlerinin seçimi ve faaliyetlerindeki değişim ile ilgili bugün bir toplantı yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün telekonferans yöntemi ile düzenlenen MYK toplantısında, “Bu kanunu hemen hazırlayın” talimatı verdiği haberleri basınımıza yansıdı. Amaçları meslek örgütlerinin yapısını kademeli olarak değiştirmek, görünen o ki önce barolar ile ilgili çalışma yapacaklar ardından mühendisler ve mimarlar ile ilgili düzenlemeye gidilecek. Ülke yararını gözeterek hükümetin yanlış uygulamalarını eleştiren, faaliyet gösterdiği alanda önemli bir denetim görevi üstlenen meslek örgütleri aynı zamanda demokrasinin de temel taşıdır. Hükümet kendisi gibi düşünmeyen, yanlış politika ve uygulamalara direnen her kesimi hedefine koyuyor. Hükümetin önceki yıllarda meslek odalarına yönelik sindirme girişimlerini, yandaş meslek örgütü çabalarını biliniyor. Pandemi sürecinden anlaşılan gereken ders çıkartılmamış, Türk Tabipler Birliğinin Türk Eczacılar Birliğinin nasıl sorumluluk üstlendiğini hep birlikte gördük. Eleştiri ve muhalefeti yok etmeye çalışmak demokrasiye verilecek en büyük zarardır.”

Editör: Haber Merkezi